Pe ultima suta de metri, inainte de predarea stafetei lui Traian Basescu, presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, s-a delectat ieri cu ocupatia sa favorita din ultimii patru ani: acordarea de decoratii. Si pentru ca a fost ultima ocazie cand putea sa decoreze, Iliescu a dat in toata lumea cu medalii, grade si ordine. Intr-o ceremonie care a avut loc in spatele usilor inchise de la Cotroceni, Iliescu l-a decorat inclusiv pe unul dintre cei mai acerbi inamici politici ai sai, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de Cavaler. Ca semn de multumire, Vadim a simtit nevoia sa il laude pe Iliescu, aratand ca acesta nu pastreaza ranchiuna si este mai mult decat un om politic, este un om de stat. Presedintele Iliescu a va ramane probabil in analele istoriei ca seful de stat cu apetitul cel mai ridicat pentru a conferi decoratii. Doar la sfarsitul mandatului, el a decorat cateva mii de persoane, de la ministri, parlamentari, functionari de stat si ai Administratiei prezidentiale, judecatori, procurori, directori de regii si companii pana la sportivi, profesori, muncitori, soferi, bucatari, dactilografe.

Printre perosnajele insolite care au fost decorate se numara tinerele sperante ale PSD, Daciana Sarbu si Titus Corlatean. In semn de "apreciere deosebita pentru contributia meritorie la desfasurarea actului legislativ", Iliescu i-a facut, la sfarsit de mandat, pe 19 deputati si 13 senatori cavaleri. Printre ministrii care dupa formarea noului Guvern vor ramane doar cu decorati de la Iliescu, se numara Eugen Bejinariu, Ovidiu Branzan, Gheorghe Emacu, Speranta Ianculescu si Alin Teodorescu.

Oamenii de casa ai presedintelui, recompensati

Pe de alta parte, Monitorul Oficial a publicat mai mult de 10 numere cu decretele prin care presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a decorat mai multe persoane, meritele acestora fiind extrem de variate, de la ministrii si parlamentari, la mecanici de vagoane si crescatori de animale. Decoratiile au fost date cu ocazia Zilei Nationale. Toate decretele au fost semnate pe 10 decembrie 2004 si au fost publicate in Monitorul Oficial ieri, 13 decembrie, ziua in care a fost anuntat numele noului presedinte al Romaniei. De remarcat, conferirea de decoratii este un prerogativ exclusiv al presedintelui.

Presedintele a decorat cu Ordinul national "Steaua Romaniei", cinci ministi: cel al Sanatatii, al Administratiei si al Mediului, pe cancelar si pe secretarul general al Guvernului. Multi alti demnitari, secretari de stat, au primit alte decoratii. Au fost nominalizati angajati din structurile mai tuturor ministerelor, dar si persoane care activeaza in diverse domenii, de la sport si cultura si transporturi. De exemplu, peste 30 de persoane au fost decorate pentru meritele avute in crearea imaginii externe a Romaniei. Sunt medaliati ambasadori, dar si un electrian. La propunerea ministrului Agriculturii au fost decorate 119 persoane. Pe lista se regaseste si Florica Cozmanca, sotia presedintelui executiv al PSD, octavian Cozmanca. Dan Ioan Popescu a propus pentru decorare 28 de persoane, directori de mari regii, dar si un lacatus mecanic montator.

Sava, rasplatit, dupa scandalul sexual

Presedintele a decorat mai multe zeci de persoane din structurile Ministerului Transporturilor si ale institutiilor ce tin de acest minister. Au fost decorati de la demnitari, sindicalisti ajunsi parlamentari si directori de regii, pana la casieri de statie CFR si manevranti de vagoane. Se regasesc pe lista si piloti, dar si stewardese. Au mai fost decorate peste 1000 de persoane ce activeaza in domeniul sportului. Mai multe decrete se refera la decorarea structurilor militare, "pentru activitatea sustinuta in perfectionarea organismului militar romanesc, pentru disciplina si devotamentul dovedite in pregatirea de lupta in vederea transformarii Armatei Romane intr-un parteneriat de nadejde in cadrul NATO", se precizeaza in preambulul decretului.

Monitorul Oficial nr. 1179 cuprinde decoratii si decoratii nationale. Fericitii nominalizati la decoratiile nationale - Ordinul national "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler - sunt patru angajati ai Senatului, pentru "competenta dovedita in realizarea activitatilor parlamentare". Au fost decorati Constanta Calinoiu, directorul Departamentului legislativ, Constantin Sava, secretarul general al Senatului, si doua sefe de cabinet, Maria Boroiu si Floarea Stoian. De remarcat, Constantin Sava a fost protagonistul unui scandal sexual la Senat, comisia care a cercetat cazul declarandu-l nevinovat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.