Serviciile secrete romanesti se grabesc sa vina in intampinarea doleantelor exprimate de catre premierul Tariceanu cu privire la riscul influentarii anumitor persoane din arcul guvernamental de catre unele cercuri sau grupuri de interes, dupa ce Basescu si-a indemnat "partenerul" de alianta sa-si faca curatenie prin ograda executiva. Palatul Victoria nu a dat nici un termen pana la care guvernul asteapta respectivele informatii. Avertizat de un Basescu informat pe aceeasi filiera, Tariceanu s-a vazut nevoit sa-si puna la microscop intregul Cabinet folosind in acest scop lupa SRI si SIE.

Este pentru prima data cand un premier cere public informatii de la serviciile de specialitate, legate de o eventuala identificare a grupurilor de interese economice. "Trezirea" premierului survine insa cam tarziu de vreme ce Basescu nu se afla la primele declaratii de acest fel, seful statului avertizand in alte doua randuri, in luna ianuarie a acestui an si apoi in luna iunie, asupra pericolului ingerintei anumitor grupuri de interese din spectrul economic in actul de decizie guvernamental.

Pe de alta parte, se pare ca Basescu este pe punctul sa castige lupta asupra controlului serviciilor informative de vreme ce mai intotdeauna se afla cu un pas inaintea celor de la Palatul Victoria cand vine vorba de marea coruptie si ramificatiile acestui flagel la nivel guvernamental.

Dupa ce au pus la dispozitia sefului statului datele cu privire la grupurile de influenta, serviciile de informatii i-au dat ieri asigurari lui Tariceanu ca datele cerute in legatura cu posibilele relatii economice ale unor membri ai Cabinetului cu mediul de afaceri, cu implicatii pentru securitatea nationala, vor fi transmise Palatului Victoria in doar cateva zile.

"Vom raspunde la aceasta solicitare cum putem noi mai bine si vrem sa asiguram ca vom raspunde la orice fel de astfel de solicitari venite din partea guvernului sau din partea beneficiarilor legali", a tinut ieri sa precizeze Marius Bercaru, purtator de cuvant al SRI. Bercaru sugereaza ca intr-o asemenea actiune, din perspectiva SRI, nu persoanele sunt cele importante. "In Conformitate cu Legea sigurantei nationale, noi avem obligatia de a sesiza toate acele amenintari la adresa sigurantei nationale. Persoanele sunt mai putin importante", a declarat Bercaru.

Surse din cadrul Serviciului sustin insa ca informatiile cerute de premier pot fi obtinute, mai degraba, de la structurile de informatii din cadrul unor ministere unde s-ar fi constatat aceste nereguli. La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, precizeaza ca pe baza informatiilor primite de la SRI, primul ministru va trebui sa ia o decizie.

Potrivit deputatului Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL, ar fi recomandabila o discutie de clarificare intre Basescu si premierul Tariceanu pe marginea acestui subiect. De altfel, reprezentantul liberal sustine ca din datele detinute de partid, ministrii acestei formatiuni politice nu sunt legati de grupuri de interese.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.