Ieri, la orele diminetii, pe racoare, zeci de piese de mobilier si vrafuri de dosare asteaptau cuminti, in fata Senatului, sa fie incarcate in camioanele ce trebuie sa le duca la Palatul Parlamentului. Incepe mutarea senatorilor, mult disputata si tergiversata pana in ultimul moment. Camioanele vor fi descarcate in fata cladirii ce da in 13 Septembrie. Tot pe acolo se va face si accesul senatorilor, care-si vor incepe activitatea in noua casa, in mai putin de o luna.

Domnul senator va urca o scara monumentala, imbracata in marmura alba, curatata sarguincios de femeile de serviciu, in perioada in care el s-a relaxat in vacanta. La capatul ei, mai face cativa pasi si intra direct in sala de plen. Totul miroase a nou, a proaspat. Mai intai, vede prezidiul, inaltat pe doua trepte, iar, apoi, privirea i se indreapta spre cupola de sticla verde-albastra, montata pe dantele de alama. Se uita apoi spre podea. O mocheta verde, fina ca plusul. Iata si ornamentele aurite, pe partile laterale ale aulei, acolo unde sunt amenajate si locurile pentru presa.

Domnul senator se va aseza, cu un zambet satisfacut, pe unul din scaune.Va afla ca, in total, sunt 142, suficiente pentru toti colegii sai. Brusc, atentia ii este atrasa de "jucaria" lipita, in dreapta, pe pupitrul sau. O agenda electronica cu difuzor. Nu poate rezista, iar, de curiozitate, introduce cartela si apasa pe butonul ala mare, din mijloc. Are impresia ca imaginea i se rasfrange, peste toata sala. Da, chiar asa este. Patru camere de filmat i-au proiectat chipul pe cele doua ecrane mari asezate, sus, de o parte si de alta a prezidiului. Inchide microfonul si ... proiectia dispare.

Deci, de acum inainte nu va mai fi nevoit sa vorbeasca de la tribuna, o va putea face comod, din scaun. Amuzat de inventiile tehnicii, va mai observa in stanga pupitrului un suport in care, iata, incape la fix cartea sa de vizita. Ce chestie, mai nou, isi poate personaliza "fotoliul de senator". "Doborat" de dotarile de la noul sau loc de munca, va decide ca e timpul pentru o tigara.

Nu trebuie sa se deplaseze mult; din sala de plen intra direct in foraier. Nici aici nu-i rau. E un spatiu generos, poti sa bei in liniste o cafea sau sa iei o gustare. Domnului senator ii este insa serios foame. Trebuie sa ajunga la Restaurantul Rustic, trecut, acum, din proprietatea Camerei Deputatilor in cea a Senatului. Constata ca mai bine isi lua de la bufet un sandvici, deoarece, pana la restaurant, este nevoit sa coboare doua etaje.

Mobila si durere

Isi verifica programul. Domnul senator trebuie sa ajunga la comisie, cateva nivele mai sus. Alege unul din cele doua lifturi aflate la capatul culoarului. In birou, privelistea nu este la fel de incantatoare ca mai devreme. Se loveste de birourile vechi aduse de la Senat. Pacat ca nu s-au putut cumpara altele din cauza ordonantei ce le interzicea demnitarilor achizitionarea de mobilier si masini. Unele sali au insa mese si fotolii nou noute, acoperite cu folii de plastic, sa nu le imbibe praful.

Poate va fi norocos si va lucra aici. Incaperile de lucru par imense in comparatie cu spatiile amenajate pentru functionarii din aparatul tehnic, asemanatoare cu niste custi si fara lumina suficienta. Domnul senator mai are o problema si cu amplasarea grupurilor sanitare, tocmai la capatul culoarelor. A observat insa, cu surprindere, ca, la un anumit nivel, din toaleta puteai urca direct in liftul care se afla in acelasi perimetru.

Cu ochii pe spatiile SPP si Agentiei de Control al Exporturilor

"O sa se obisnuiasca", ne-a declarat secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, cu privire la activitatea pe care parlamentarii o vor desfasura, din toamna, in viitorul sediu. Vasiliu a admis insa ca spatiile nu sunt suficiente si ca senatorii nu vor lasa lucrurile asa. "Aceste probleme trebuie rezolvate cat mai repede. Senatorii vor cere ca sediile Agentiei Nationale de Control al Exporturilor, Pactului de Stabilitate pe Europa de Sud-Est si SPP-ului sa fie luate pentru a fi folosite de dansii", a precizat Vasiliu.

"Mai sunt 100 de angajati ai Senatului care nu au camere unde sa-si desfasoare activitatea", a argumentat acesta. In prezent, senatorii au la dispozitie 130 de camere, proaspat igienizate. Ei mai asteapta ca, pana la sfarsitul anului, sa fie terminat si etajul opt al Palatului Parlamentului, pentru a-l imparti apoi cu deputatii. De asemenea, pana la finalul lui august, va trebui amenajat si biroul presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, fostul Cabinet al Elenei Ceausescu si actualul Club al Parlamentarilor.

Secretarul general al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu, preciza saptamana trecuta ca amenajarea si construirea spatiilor destinate noului sediu al Senatului a costat 750 miliarde lei. Din intreg spatiul util al Palatului Parlamentului, 50% revine Camerei, iar 25% Senatului.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.