Membrii Comisiilor de politica externa din Parlament nu au ajuns, marti, la un consens privind o propunere de a se aborda expres in Strategia Nationala de Aparare a Tarii a relatiei Romaniei cu Rusia, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la sedinta.

"Au fost discutii vis-a-vis de modul in care abordam relatia cu Rusia in Strategia Nationala de Aparare. (...) Principala chestiune discutata a fost abordarea relatiei cu Rusia - unii au zis s-o abordam in mod evident, altii s-au opus, spunand s-o abordam la pachet cu alte state. Asa ar trebui sa abordam si relatia cu Ucraina, cu Turcia. A ramas sa gasim o formula", au declarat sursele citate.

Potrivit acelorasi surse, in sedinta de marti a comisiilor de politica externa reunite s-a discutat despre necesitatea acordarii unei atentii mai mari a participarii Turciei in cadrul Balcanilor de Vest, despre instituirea principiului de voluntariat vis-a-vis de actiunea militara a Romaniei, dar si despre vulnerabilitatea reprezentata de campaniile de presa. [Ce se ascunde in spatele cazului diplomatului roman retinut in Rusia?]

Membrii comisiilor de politica externa din Parlament au amanat, marti, emiterea unui aviz pentru Strategia nationala de aparare pentru saptamana viitoare, cand intentioneaza sa amendeze documentul elaborat de CSAT, inclusiv in domeniul vulnerabilitatilor.

"Au fost dezbateri foarte interesante si foarte constructive in legatura cu Strategia nationala de aparare, pentru ca au fost 10-12 amendamente foarte concrete si foarte serioase. Ne-am hotarat sa ne vedem luni, la ora 14.00, pentru a decide textual pe fiecare amendament in parte. Am abordat toate elementele care au fost abordate si in media, a fost o atmosfera constructiva si eu cred ca colegii nostri de la cele doua comisii vor aduce contributii serioase atat pe probleme de politica externa, cat si cateva consideratii pe care colegii nostri au dorit sa le faca vor fi introduse in aviz si vor pleca spre Comisia de aparare", a declarat presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Attila Korodi. [Cazul de spionaj din Rusia, in atentia presei straine]

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

El a precizat ca amendamentele vizeaza zona geostrategica in care Romania este pozitionata, existand posibilitatea introducerii unor elemene proactive in raport cu vecinii Romaniei, dar si cu "actori mai importanti".

CSAT a decis, in 22 iunie, sa inainteze Parlamentului, spre aprobare, Strategia de Aparare a Tarii, propusa de seful statului, Traian Basescu declarandu-se dispus sa fie receptiv la recomandarile membrilor Parlamentului cu ocazia dezbaterilor din forul Legislativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.