Politicienii si oameni de afaceri cu legaturi in lumea politica sunt cei care reprezinta majoritatea patronilor de radiouri si televiziuni din Romania, potrivit datelor actualizate de CNA la 28 iulie. Politicianul cu cele mai multe licente de televiziune este presedintele PUR, Dan Voiculescu. Acesta detine, printr-o increngatura de firme, precum Grivco sau Crescent, prin Fundatia Umanista Dan Voiculescu sau prin Corina Voiculescu, peste 35 de licente tv. Nici un alt om politic nu are un imperiu media atat de puternic ca acela al lui Voiculescu, dar, la nivel local, baroni din diferite partide si-au deschis macar un radio sau o statie de televiziune de mica anvergura.

Deputatul PSD Victor Ponta conduce, prin intermediul Fundatiei Secolul XXl, postul Radio XXl. Radio Mix FM este impartit intre liberalul Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov, si liderul PD din acest judet, Vasile Bran. In provincie, la Galati, si-a deschis un post de radio si deputatul PSD Eugen Nicolicea, proprietar in proportie de 50% peste Radio Galaxy. La Bacau emit un post de radio si unul de televiziune, Radio Alfa si respectiv Alfa TV, detinute de fostul primar Dumitru Sechelariu. Un pic mai la nord, la Piatra Neamt, Radio Unu si Unu TV sunt in proprietatea lui Gheorghe Stefan, primarul orasului si membru in conducerea PNL.

In mica localitate Radauti, radioul local este detinut de deputatul PD Aurel Olarean. Tot in judetul Suceava, dar in zona Vatra Dornei, emite Radio Orion, unde unul din actionari este deputatul PSD Petru Tarniceru. La Alexandria, unul din posturile de radio, Impact, este detinut de prietenii si colegii de partid ai lui Adriean Videanu: Corin Lunganu (PD), vicepresedinte al AVAS, si Alexandru Mocanu, deputat PD. In Galati, un alt post local de radio apartine lui Ilie Platica Vidovici, fost senator PSD. Vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, fostul deputat PSD Dumitru Buzatu, este si el actionar la Media TV si Radio Smile.

La Brasov, dar avand acoperire pe o arie relativ extinsa din Transilvania, emite RTT, unde unul din actionari - prin intermediul unor firme si al sotiei - este fostul senator PSD Ioan Seche. In sfarsit, UDMR este prezent si el pe lista detinatorilor de licente audiovizuale, prin Gyorgy Frunda, acest senator fiind coproprietar la Radio Gaga. Chiar daca nu sunt inregimentati politic, pe piata audiovizuala din Romania se afla trei actori extrem de importanti, cu puternice legaturi in diferite partide: Adrian Sarbu, Viorel Micula si Liviu Luca.

In cazul familiei Micula, detinatoare a peste 20 de licente tv, legaturile cu lumea politica sunt cel mai usor de demonstrat, un membru al clanului, Catalin Micula, fiind deputat PNL. Adrian Sarbu - detinatorul a peste 30 de licente tv si cam tot atatea de radio - este finul presedintelui PSD, Mircea Geoana. In octombrie 2002, cand PSD se afla la guvernare, raportul de tara al UE mentiona faptul ca Pro TV, cea mai importanta televiziune privata din Romania, are datorii masive la stat si a cerut o reesalonare a acestor datorii.

Raportul aprecia ca, urmare a acestei situatii, continuarea emisiei Pro TV depinde de bunavointa autoritatilor. Liviu Luca, cel care controleaza mai multe posturi de radio si televiziune prin intermediul firmei Petrom Service, si-a dezvoltat imperiul facand afaceri cu statul, atat in perioada guvernarii anterioare, cat si in prezent. Interesant este ca, in Romania, unul dintre cei mai importanti detinatori de licente radio este Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Aceasta are nu mai putin de 22 de licente, fiind pe locul cinci la acest capitol.

Datele centralizate de CNA arata ca mai detin licente si alte structuri ale Bisericii Ortodoxe Romane, precum si alte culte. In Bucuresti si in alte orase din tara emite Vocea Sperantei, apartinand Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea. Vocea Evangheliei este controlata de mai multe culte, printre care cel penticostal. Mai au posturi de radio si Arhiepiscopia Ortodoxa Craiova, Fundatia Episcop Nicolae Ivan, Arhiepiscopia Ortodoxa Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxa Tomis si Eparhia Reformata din Ardeal.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.