Partidul lui Emil Boc isi ameninta partenerii de coalitie ca, daca nu renunta la Partidul Conservator, va provoca un scrutin inainte de termen prin retragerea ministrilor sai

Vara politica a redevenit una foarte fierbinte. Desi subiectul principal, alegerile anticipate, parea sa fi fost scos din scena de inundatii si de nehotararea premierului Calin Popescu Tariceanu, acesta a fost readus in scena de democrati. PD continua sa preseze puternic pentru organizarea unui scrutin in acest an, motivul principal fiind dorinta ca Alianta D.A. sa guverneze singura, fara Partidul Conservator si, daca este posibil, chiar si fara UDMR.

Un mare sustinator al anticipatelor, presedintele Traian Basescu, a reintrat in acest joc si a venit ieri dimineata la Palatul Victoria. Oficial, pentru a prezida Comitetul Executiv pentru Integrare Europeana. Insa, concomitent, in acelasi sediu al Guvernului era programata si o reunire a Consiliului National de Conducere al Aliantei PNL-PD. Ocazie de care, probabil, a profitat si seful statului pentru a discuta cu conducerea democratilor si liberalilor.

Variantele oficiale insa se cam contrazic. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, spune ca nu s-a discutat nici un subiect, ci doar s-a stabilit ordinea de zi, iar intalnirea CNC s-a amanat pentru seara. Conform lui Nicolaescu, intalnirea de aseara urma sa aiba doua subiecte principale: remanierea Guvernului si schimbarea presedintilor celor doua Camere. In schimb, senatorul Radu Berceanu spune ca dimineata nu s-a discutat nici ordinea de zi, pentru ca sedinta CNC nici macar nu s-a tinut, membrii acestui for venind degeaba la Guvern.

Lucrurile trebuiau insa sa se lamureasca ieri seara, mai ales ca CNC-ul Aliantei era urmat si de o reuniune a liderilor coalitiei de guvernamant. Conform unor surse, democratii sunt din ce in ce mai hotarati sa-si determine partenerii de alianta sa accepte alegerile anticipate si sunt dispusi sa recurga la orice mijloc politic pentru a-si atinge acest scop. Iar subiectele ce urmau sa fie abordate, schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului si remanierea guvernamentala, sunt unele strans legate de nevoia alegerilor anticipate.

PD vrea ministerul lui Seres

In acest moment, cel mai important punct de presiune al democratilor il constituie prezenta in coalitia de la putere a Partidului Conservator. Asa ameninta ca vor declansa singuri alegerile anticipate daca partidul lui Dan Voiculescu nu va fi indepartat de la guvernare, sustin surse din Alianta. Democratii continua sa sustina, asa cum a facut-o si presedintele Traian Basescu dupa alegeri, ca Partidul Conservator "este o solutie imorala" si ameninta ca isi vor retrage ministrii, provocand astfel o criza guvernamentala care ar putea declansa chiar alegeri anticipate.

Conform acelorasi surse, atitudinea democratilor ar fi generata si de faptul ca PD doreste sa primeasca portofoliul de ministru al Economiei si Comertului, pe care il detine, in prezent, reprezentantul conservatorilor, Codrut Seres. Pe de alta parte, liberalii, sustin aceleasi surse, nu sunt hotarati sa renunte la colaborarea cu PC, dar spun ca sunt deschisi la orice miscare privind remanierea guvernamentala.

De altfel, in urma cu cateva zile, premierul Calin Popescu Tariceanu afirma ca portofoliile ministeriale stabilite prin protocolul coalitiei nu sunt "batute in cuie". Calin Popescu Tariceanu spunea, la vremea respectiva, ca desemnarea ministrilor, indiferent de culoarea lor politica, se face printr-o intelegere la nivelul coalitiei.

Conservatorii sunt calmi

Desi sunt situati in mijlocul evenimentelor si au multe de pierdut in cazul unor alegeri anticipate, conservatorii sunt foarte calmi si relaxati. Ieri dimineata, la iesirea din Palatul Victoria, vicepremierul George Copos a refuzat, la randul sau, sa spuna ce s-a intamplat sau de ce a fost amanata sedinta CNC. In schimb, a afirmat ca este firesc ca o astfel de intalnire sa se desfasoare in cursul serii intrucat, in cursul diminetii, reprezentantii coalitiei, cei mai multi cu responsabilitati in administratie, trebuie sa munceasca.

"Este normal ca de la ora 8.00 la 20.00 sa ne facem treaba la ministere, sa muncim pentru tara, iar dupa ora 20.00 sa ne dedicam politicii", a afirmat George Copos. Intrebat cum merg lucrurile in cadrul coalitiei, George Copos le-a raspuns ziaristilor sa nu isi faca griji intrucat "lucrurile sunt sub control, avem o productie buna, recoltam graul si vom avea o productie buna si la porumb". De asemenea, glumet, George Copos a povestit ca a avut un week-end extraordinar de placut la mare si le-a recomandat jurnalistilor sa faca acelasi lucru si sa nu mai creeze, prin stirile pe care le promoveaza, asteptari privind remanierea Guvernului sau criza coalitiei.

O atitudine calma a avut si purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, acesta declarandu-ne ca in acest moment nu e vorba decat de speculatii si ca doar discutiile ce vor avea loc intre partidele din coalitia de la putere vor lamuri lucrurile. In ceea ce priveste pozitia pe care o va avea partidul sau, Ciuca ne-a spus ca "pana una alta, orice actiune a Partidului Conservator va fi pentru stabilitate".

Cat despre schimbarea celor doi presedinti ai celor doua Camere ale Parlamentului, un punct nevralgic al relatiilor PC cu Alianta PNL-PD, conservatorul a amintit ca ultima decizie in acest sens a fost amanarea discutiei pana la toamna. "Sa vedem care sunt motivele, care sunt argumentele, situatia o vom analiza atunci", a spus reprezentantul PC. Conservatorii nu se tem nici de remaniere, Ciuca afirmand ca evaluarile lunare pe care partidul sau le-a facut celor doi ministri, Codrut Seres si Gheorghe Copos, au aratat ca acestia si-au facut treaba. "Asa cum reiese chiar si din declaratiile premierului, au avut o prestatie buna si au avut o colaborare buna cu colegii lor din Guvern", a spus conservatorul, precizand totusi ca remanierea este apanajul primului-ministru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.