In timp ce Adrian Nastase e plecat la mare cu familia si se tine de petreceri si aniversari, colegii sai din partid, respectiv apropiatii lui Mircea Geoana si o parte din membrii Biroului Permanent, i-au pregatit o surpriza neplacuta: sunt dispusi sa accepte revocarea lui Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor si negocierea cu Alianta PNL-PD pentru sustinerea unui alt presedinte la Camera, cel mai probabil Mona Musca. O data cu Nastase va disparea si Vacaroiu - si astfel spera pesedistii sa puna umarul la impingerea la vale a anticipatelor...

Ieri, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a facut din senin o declaratie care a pus partidul pe jar. Mai precis, Diaconescu a declarat ca PSD este dispus sa renunte la cele doua functii de presedinte al Camerei Deputatilor si al Senatului, urmand ca "in cadrul partidului sa aiba loc o discutie serioasa pe acest subiect la inceputul sesiunii parlamentare".

"Vom avea o discutie foarte serioasa si aplicata in legatura cu functiile pe care urmeaza sa le ocupam in urmatoarea perioada de timp, incercand sa eficientizam activitatea legislativa si politica", a spus Diaconescu, adaugand, ulterior, ca PSD este dispus chiar sa negocieze cu Alianta PNL-PD structura de conducere a celor doua Camere.

Misterul declaratiilor socante ale purtatorului de cuvant al PSD are o explicatie foarte simpla: in contextul rupturii clare dintre Nastase si Geoana, se vorbeste de ceva vreme in partid ca aripa Geoana, care si-a gasit si alti sustinatori pentru acest plan, pune la cale anihilarea lui Adrian Nastase prin debarcarea sa din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, functie de care se foloseste pentru a-si putea mentine forta de influenta in partid si pentru a "supravietui" in mass-media, dupa ce i s-a interzis sa apara la evenimentele de presa oficiale ale formatiunii.

Surse din conducerea PSD ne-au declarat ieri ca liderii partidului au decis in bisericutele obisnuite, nu in sedintele oficiale (ca sa nu afle Nastase), "sa renunte la sefia Camerei". "Razboiul asta dintre Geoana si Adrian ne-a facut sa renuntam la Camera. Daca Adrian face pe nebunul, de ce sa nu renuntam?", au spus sursele citate. Acestea au precizat ca pesedistii ar putea chiar sustine la vot un candidat la presedintia Camerei din partea Aliantei PNL-PD, cel mai probabil Mona Musca, dar "asta depinde de ei, pe cine vor desemna ei sa candideze".

Aceleasi surse sustin ca revocarea lui Nastase ar aduce "pace" in PSD, Nastase nemaiavand instrumente de putere de care sa se agate pentru a-l contraataca pe Geoana. De asemenea, PSD ia in calcul acest "sacrificiu" si ca o solutie pentru eliminarea tensiunilor politice generale, pe principiul ca, daca Alianta ar avea Camera Deputatilor, nu ar mai avea motiv nici sa ceara alegeri anticipate. De frica acestora tremurand intreg partidul.

Vacaroiu se agata de functie

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a reactionat ieri rapid la declaratiile colegului sau Cristian Diaconescu, afirmand, printr-un comunicat de presa, ca functiile de presedinti ai celor doua Camere nu sunt negociabile si nici nu vor face subiectul discutiilor din interiorul partidului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.