O analiza interna a social-democratilor, bazata pe o serie de sondaje comandate de PSD, pozitioneaza partidul in preferintele electoratului in luna iulie la 42%, urmat de PNL cu 25%, PDL cu 16% si PRM la 9%, in timp ce UDMR ar avea 3%.

  • Cat a cazut PDL-ul?
Evolutia in preferintele electoratului ar confirma, potrivit sondajului prezentat joi in sedinta CEx a PSD, o cadere a democrat-liberalilor. De la 38% in luna februarie, PDL ar fi beneficiat de un vot politic de 35% in martie, 28% in luna mai si 16% in iunie. Intre doar o luna, intre mai si iunie, PDL ar fi pierdut 12 procente, sustine sondajul PSD. In iulie, PDL este cotat tot cu 16%, nemaiinregistrand scaderi.
  • Super cresterea PSD
Potrivit propriilor sondaje, social democratii au inregistrat o crestere izbitoare in optiunea de vot a electoratului, de la inceputul anului pana acum, o crestere cel putin “suspecta”.

Pe partea cealalta, PSD a crescut de la 31% in februarie, la 33% in luna martie, 37% in mai si 42% in luna iunie - acelasi scor ca si in luna iulie. In luna in care PDL ar fi pierdut nu mai putin de 12 procente (intre mai si iunie), pesedistii ar fi crescut cinci procente.

  • PNL, ceva mai modest
Cat priveste PNL, formatiunea lui Crin Antonescu avea in februarie 19%, in martie 20%, in mai 24%, in iunie 26%, iar in iulie 25%. Intre mai si iunie, perioada de declin a PDL, liberalii nu au castigat decat doua procente.
  • Cine e pe primul loc?

Sondajul PSD il pozitioneaza, bineinteles, pe Victor Ponta in varful increderii populatiei, cu un procent de 47%, pe cand Traian Basescu obtine abia 18 procente, dupa ce la inceputul anului acesta presedintele avea 45%.

La capitolul incredere in personalitatile politice, presedintele PSD, Victor Ponta, a crescut de la 35% in luna februarie, la 47% in luna iunie.

In contrapartida, in cazul presedintelui Traian Basescu increderea s-a redus de la 45% in februarie, la 18% in iunie. Intre mai si iunie, seful statului a scazut in ceea ce priveste increderea de la 31%, la 18%, adica a pierdut 13 procente, fiind vorba probabil de aceeasi votanti pe care i-a pierdut si PDL.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a crescut cinci procente in nivelul increderii, de la 37% in februarie la 42% in iunie.

La intrebarea legata de care partid poate scoate tara din criza, PSD a obtinut cele mai multe optiuni, respectiv 42%. La randul sau, PNL a cumulat 25%, PDL 17% si PRM la 7%.

In documentul social-democratilor se precizeaza ca "UNPR nu e o amenintare pentru nimeni", avand doar 1%, iar optiunile in crestere pentru PRM si alte partide nenominalizate arata o crestere a nemultumirii fata de solutiile promovate de principalele partide politice.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.