Gyorgy Frunda spune ca din cele 4.000 de dosare instrumentate de ANI au fost trimise la Parchet 187, iar trei au ajuns in instante, printre care si cel al lui Radu Mazare, care a castigat procesul, si se intreaba de ce este nevoie de o "agentie de opereta".

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda (UDMR), a declarat duminica, la Antena 3, ca din datele prezentate de oficialii ANI reiese ca institutia a avut 4.000 de dosare in lucru "din 2007 si pana acum", din care 187 au fost trimise la Parchet, iar dintre acestea au fost trimise la instantele de judecata trei dosare, potrivit NewsIn.

Intr-unul dintre cele trei dosare, cel al lui Radu Mazare, instanta i-a dat castig de cauza primarului din Constanta, a mai spus senatorul. "Spuneti-mi, care este eficienta ANI? Cum lucreaza, de ce lucreaza? Daca eu in tara asta am Parchet, Militie (Politie n.r.), Garda Financiara, Administratie financiara, DIICOT, DNA, de ce am nevoie de o agentie de opereta sa o prezint in afara? Pentru ca am avut un ministru al Justitiei care trebuia sa infiinteze ceva, sa inventeze ceva, dupa cum ati spus dumneavoastra, un instrument de santaj?", a declarat Frunda intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Frunda a mai afirmat ca "s-a mintit" la televizor si s-a spus ca ANI a fost "castrata" si a fost lipsita de comisiile de cercetare a averilor. "Este o minciuna, asemenea comisii nu au existat. ANI este o autoritate autonoma administrativa. Punct. Asa a fost de la infiintare, nu are voie sa faca activitati jurisdictionale. De aceea CCR a declarat unele dintre activitatile Agentiei ca neconstitutionale, si pe acestea le-am eliminat", a declarat el.

"Agentia, acum, nu are nici cu o virgula atributii nici mai mari, nici mai mici decat a avut inainte de adoptarea in Senat a cererii de examinare a presedintelui. A fost exact ca inainte de pronuntarea CCR in aprilie, are aceleasi atributii", a continuat senatorul.


In ceea ce priveste reducerea termenului in care ANI poate demara veficarea averii unui demnitar la un an (in forma veche a Legii ANI termenul era de trei ani), acesta a argumentat ca "nu exista niciun motiv ca (dupa n.r.) intreg mandatul - deci patru ani cel putin plus un an, deci cinci ani - sa se faca dupa aceea cercetari".
Citeste si:
Gyorgy Frunda: Premierul Ponta are dreptul sa critice justitia
Gyorgy Frunda: Premierul...

Frunda a mai spus ca reprezentantii ANI "si-au incalcat obligatiile legale" si nu au prezentat in fata Senatului raportul de activitate.

Presedintele Traian Basescu l-a criticat joi Gyorgy Frunda pentru felul in care a intervenit asupra noii Legi ANI, spunand ca senatorul UDMR a actionat impotriva intereselor Romaniei. "El a inteles perfect care va fi efectul nefunctionarii in parametrii acceptabili ai ANI. Din pacate, interesele personale ale domniei sale si a unui grup din jurul sau l-au facut sa puna interesele personale deasupra intereselor Romaniei", a afirmat Basescu intr-un interviu la televiziunea publica. In replica, senatorul a declarat ca nu a actionat impotriva interesului Romaniei, ci ca, dimpotriva, a promovat o Lege ANI care sa respecte Constitutia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.