Traian Basescu a avertizat Alianta, cu precizarea explicita catre liberali, ca, in cazul in care lucrurile derapeaza, va interveni. Premeirul i-a replicat ca intelege ca presedintele nu poate fi detasat de situatia Aliantei, dar nici relatiile dintre cele doua formatiuni si nici situatia PNL nu justifica o asemenea interventie. Basescu a mai spus ca acum nu se poate vorbi de o criza politica, ci, mai degraba, de o bazaiala publica. Sunt declaratii care arata din nou ca intre cele doua palate lucrurile nu sunt limpezi.

Constitutia nu este precisa in privinta implicarii unui sef de stat in politica interna. Presedintele este mediatorul intre fortele politice, insa in acelasi timp trebuie sa-si pastreze echidistanta, pentru ca nu are voie sa fie atasat de o forta politica. Presedintele poate participa la sedintele de Guvern, astfel se poate implica in agenda guvernamentala, dar nu poate stabili raportul de forte din interiorul coalitiei. Un sef de stat mai are la indemana un mesaj pe care-l poate adresa Parlamentului. Asta spune Constitutia, care nu interzice ceea ce Basescu a anuntat inca din campania electorala - anume ca va fi un jucator activ si nu va spune, referindu-se la jocul politic, ca este echidistant.

La o intalnire neoficiala cu corespondentii de presa straina din Romania, presedintele Basescu a declarat ca va interveni daca Alianta D.A. se va indreapta catre un derapaj major, care sa duca spre criza. Traian Basescu nu se va opri insa aici. Conform afirmatiilor sale, reproduse de BBC, va interveni si daca criza din Coalitie risca sa fie provocata de disputa din PNL.

"Daca disputa din PNL aluneca spre o criza a Aliantei voi interveni", le-a spus ieri ziaristilor straini presedintele. Basescu si-a motivat initiativa prin faptul ca este interesat "in mod fundamental de functionarea Aliantei D.A.". Seful statului a negat ca Romania se afla momentan intr-o criza politica, declarand ca " ar fi vorba mai curand "de o bazaiala publica, ce da impresia unei crize".

Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte ales din partea Aliantei, nu are cum sa fie detasat de problemele politice, dar situatia actuala nu impune o interventie din partea sefului statului, a declarat presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu dupa ce au devenit publice declaratiile sefului statului. Intrebat de presa cum comenteaza afirmatiile lui Traian Basescu privind o eventuala interventie a sa in politica Aliantei, liderul liberal a afirmat ca interpreteaza aceasta declaratie ca pe o preocupare a sefului statului fata de situatia politica.

"Cred ca situatia politica nu justifica o astfel de interventie. Relatiile sunt foarte bune, la nivelul Aliantei, si absolut normale, in cadrul Partidului National Liberal. Delegatia Permanenta a PNL a indepartat, de altfel, speculatiile care se mai puteau face in legatura cu anumite miscari sau optiuni", a spus Tariceanu. Desi a negat vehement orice implicare in ultimele evenimente din interiorul PNL, Basescu le-a transmis liberalilor cateva mesaje. In primul rand, el le-a sugerat sa "se aseze la un loc si sa-si rezolve problemele". Apoi, declarand ca cea mai mare greseala a actualei guvernari ar fi un compromis cu PSD, el s-a adresat tot liberalilor, acuzati de ceva vreme ca ar incerca sa gaseasca o formula de lucru cu PSD.

Traian Basescu a tinut insa sa convinga de buna sa credinta in raportul cu liberalii. El a declarat chiar ca i-a sfatuit pe democratii dezamagiti de renuntarea la anticipate "sa nu strice echilibrul din Alianta PNL-PD". De altfel, strategia lui Basescu de a se delimita de tulburarile din PNL a debutat chiar saptamana trecuta. Vinerea trecuta, la Buzau, presedintele a afirmat ca nu-l preocupa situatia din PNL, inclusiv revenirea lui Theodor Stolojan. Dar tot atunci a afirmat ca nu va accepta sa lucreze cot la cot cu PSD, afirmatie prin care liberalii s-au simtit iar vizati. "Daca exista in Alianta oameni politici care gandesc la o guvernare prin compromisuri cu PSD-ul, mai bine plecam de la guvernare si spunem poporului ca nu am putut", a declarat sapamana trecuta Traian Basescu.

In ceea ce priveste, ultimele framantari politice din ultima perioada, Basescu s-a delimitat clar si de acestea. "Daca as fi intervenit pana acum, situatia ar fi fost transata intr-un fel sau altul", a declarat Basescu, citat de Radio Delta RFI. Dar, cu toate ca sustine ca nu a intervenit in decizia premierului de a renunta la demisie, seful statului s-a aratat destul de dezamagit ca primul-ministru a trecut peste decizia luata la nivelul coalitiei. Traian Basescu a negat ca Romania se afla momentan intr-o criza politica, declarand ca " ar fi vorba mai curand "de o bazaiala publica, ce da impresia unei crize".

Traian Basescu:

"Daca Alianta se indreapta spre un derapaj major care duce spre criza, voi interveni. La fel, daca disputa din PNL aluneca spre o criza a Aliantei, voi interveni"... "Ma intereseaza in mod fundamental functionarea Aliantei DA", a mai spus presedintele, care a adaugat ca multi dintre liderii PNL cauta solutii la probleme interne in afara partidului. "Ar trebui sa se aseze la un loc si sa le rezolve", a mai spus Traian Basescu.

Calin Popescu Tariceanu:

"Cred ca situatia politica nu justifica o astfel de interventie. Relatiile sunt foarte bune, la nivelul Aliantei, si absolut normale, in cadrul Partidului National Liberal. Delegatia Permanenta a PNL a indepartat, de altfel, speculatiile care se mai puteau face in legatura cu anumite miscari sau optiuni", a declarat Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.