Liderul deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc a afirmat ca relatiile dintre social-democrati si liberali trebuie clarificate, dar a punctat ca la nivelul PSD se mentine o anumita lipsa de incredere dupa ce PNL nu si-a respectat intelegerea politica negociata in momentul alegerilor parlamentare din 2008.

Afirmatia a fost facuta, marti, in contextul in care moderatorul unei emisiuni la Antena 3 l-a intrebat pe liderul deputatilor PSD daca se contureaza o cale comuna cu PNL sau social-democratii vor sa mearga pe propriul culoar. Social-democratul a raspuns ca ceea ce-si propune PSD este sa castige alegerile cu peste 50%, dar ramane de vazut daca se va reusi acest lucru. In privinta raportarii la PNL, Hrebenciuc a sustinut ca relatiile dintre cele doua partide vor trebui clarificate. "Pentru ca, din punct de vedere al PSD, faptul ca PNL in 2008 nu s-a tinut de cuvant absolut deloc a lasat o rana extrem de adanca", a explicat el, potrivit NewsIn.

"N-am ce sa-i reprosez lui Crin Antonescu din acest punct de vedere (presedintele PNL in 2008 era Calin Popescu Tariceanu - n.r.), decat poate anumite ciupeli la adresa presedintelui Ponta, care poate nu-si aveau locul in anumite momente, cum a fost cel de la motiunea de cenzura de exemplu, dar patosul oratoric al domniei sale cred ca l-a spre aceasta chestiune. O clarificare a relatiilor cu PNL va trebui sa existe, dar neincrederea noastra in maniera in care vor actiona exista si aceasta, e o realitate. Exista, pentru ca eu sunt cel care stiu exact ce s-a negociat cu ei si cat de mult nu s-au tinut de cuvant cu nimic, in 2008", a spus Hrebenciuc, la Antena 3.

Intrebat despre ce negocieri este vorba, Hrebenciuc a povestit cum PSD si PNL urmau sa anunte formarea unei aliante in urma alegerilor parlamentare.

  • "Noaptea tradarii"

"Pentru noaptea alegerilor, la ora 21.30-22.00, trebuia sa anuntam alianta PSD-PNL, si eventual UDMR, pentru formarea Guvernului. La acea ora, in sondaje aveam sase procente in plus. A doua zi dimineata, desi s-a discutat la nivel de presedinte de partid, la nivel de echipe de negociere, intre domnul Tariceanu si domnul Geoana acest lucru, si alti colegi de-ai nostri care au fost de fata acolo si s-a batut palma in mod serios, acest lucru nu s-a intamplat in seara alegerilor. S-a dorit sa se intample abia peste o saptamana. Ori de a doua zi dimineata, de luni, cand PDL avea 3 mandate in plus, datele problemei s-au schimbat", a spus Hrebenciuc.
Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

El a precizat ca aceasta alianta nu a fost abandonata din cauza "lipsei de vointa a PSD", ci deoarece liberalii au cerut functia de premier. "Cand se discuta la nivelul acesta, intre un prim-ministru in functie si un presedinte de partid, o asemenea chestiune, mai poti avea incredere pe urma?", a incheiat Hrebenciuc povestirea negocierilor din perioada post-electorala a alegerilor parlamentare din 2008.

Pe de alta parte, cat priveste posibilitatea demararii procedurii de suspendare a presedintelui Basescu in toamna, liderul deputatilor PSD a comentat ca aceasta optiune "astazi nu e viabila", dar a adaugat ca "este clar ca toamna va fi grea pentru guvernare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.