Principele Radu a declarat ca si Casa Regala a Romaniei a fost afectata de criza economica, fiind obligata sa-si reduca numarul angajatilor si colaboratorilor, transmite corespodnentul NewsIn.
Casa Regala a fost foarte afectata de criza economica. In primul rand ca familia regala, ca entitate institutionala, dar si ca familie propriu-zisa, traieste in Romania. Are absolut toate legaturile si economice si culturale si spirituale cu tara. Din momentul inceperii crizei au fost afectate sursele de venit ale familiei de pe teritoriul Romaniei, cum ar fi padurile de la Savarsin, padurile de la Sinaia, legaturi cu anumite companii comerciale de diverse feluri. Afectarea este enorma. Am redus la aproape un sfert numarul colaboratorilor, angajatilor“, a declarat Principele Radu.

De asemenea, Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei a spus ca si pentru Fundatia care ii poarta numele a fost foarte greu. „Acum am pierdut trei persoane, care au plecat, si am ramas cu o echipa foarte mica. Strangerea de fonduri va fi dificila. Oamenii doneaza mai greu in aceasta perioada“, a spus Principesa Mostenitoare Margareta.

Principele a mai spus ca vizitele pe care le-a facut in alte tari le-a efectuat pe cheltuiala Casei Regale. „Si la Fundatie si la Casa Regala functioneaza acest paradox ca, pe de o parte, banii sunt foarte putini si chiar eficienta muncii este mult mai scazuta decat inainte, dar, pe de alta parte, trebuie sa tii fruntea sus si steagul sus si sa faci pentru tara poate mai mult decat cand mergea bine. Fiindca acum e nevoie. Vizitele externe pe care le-am facut au fost mai numeroase decat in alti ani, dar au fost facute cu niste sacrificii foarte mari umane si financiare, pentru ca altfel Romania iese complet de pe harta. Nu ne bucuram de prestigiu. Felul in care ne-am comportat institutional si public ne-a scazut din respectul oamenilor fata de noi si de aceea prezenta familiei regale in diferite spatii din Europa si din lume este absolut necesara pentru a umple anumite goluri. Aceste vizite s-au facut numai pe cheltuiala Casei Regale, iar sprijinul institutional a venit mai degraba formal“, a declarat Principele Radu, care a mentionat ca a facut vizite in Regatul Hasemit al Iordaniei, in Spania, in Qatar, la Moscova, in Italia, in Franta, in Marea Britanie.

Principele Radu a mai afirmat ca impunerea unei chirii Familiei Regale pentru Palatul Elisabeta este „un fel de sabie cu doua taisuri“. „Pe de o parte nu pot sa fiu ipocrit si sa nu fiu de acord ca in momente de austeritate orice administratie politica incearca sa reduca cheltuielile. Dar, reducerea unei sume atat de mici, care se ridica la 3.500 - 5.000 de euro lunar, pentru o familie e mult. Pentru o institutie de stat e putin si nici nu pot sa va garantez ca banii se duc la omul sarac. Dar, aceasta suma, ajuta Familia Regala sa faca un bine tarii, pe care nimeni altcineva nu il poate face. E un fel de sprijin complementar pe care institutia regala o da oricarei guvernari pentru prestigiu, pentru respect, pentru mandrie. Aceasta nu se poate masura. Un astfel de sprijin ne-ar fi permis sa facem un pic mai bine datoria fata de prezentul romanesc. Si aici cred ca e cealalta parte a taisului. Nu e in ordine. Oricat ar fi de greu e pacat sa rupi o traditie de atatia ani frumosi care s-au scurs pana acum“, a sustinut Principele.

Lucrarile la Castel, amanate

De asemenea, Principele Radu si Principesa Mostenitoare Margareta au mai spus ca, din cauza crizei economice, lucrarile de renovare a Castelului Regal de la Savarsin, din judetul Arad, sunt intarziate. „Din pacate, sunt doi ani de cand schelele sunt la Castel si partea de est, care trebuia sa fie renovata deja nu spoate sa se miste din cauza lipsurilor financiare. Principesa Mostenitoare, care e foarte severa in privinta calitatii lucrului, nu doreste sa se mearga mai departe decat daca lucrurile sunt facute asa cum trebuie. Ea are un mare respect pentru materialele traditionale, pentru forma si consistenta si structura intregii cladiri. Din pacate, noi speram ca 2010 - 2011 sa fie un moment de redeschidere a intregului domeniu ca model de dezvoltare rurala, dar va continua sa astepta pana vor veni vremuri mai generoase“, a declarat Principele Radu.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.