Cativa parlamentari, oameni de afaceri, au fentat noua declaratie de avere si nu si-au facut publice firmele organizate in grupuri de interes economic.

Mai multi parlamentari-oameni de afaceri, detinatori ai unor adevarate imperii financiare, au fentat cu multa siretenie noua varianta a declaratiei de avere, impusa anul acesta de Ministerul Justitiei. Demnitarii vizati nu au pomenit nici un cuvant despre firmele pe care le controleaza prin societatile in care sunt actionari ca persoane fizice. Mai grav, altii au "uitat" sa treaca unele companii in care figureaza ca asociati, ei sau nevestele lor. Astfel, fie ca au uitat pur si simplu, fie ca nu si-au trecut intentionat interesele conexe in declaratiile de avere, demnitarii risca sa fie anchetati pentru fals in acte publice.

Averile din spatele averilor

Daca unii parlamentari au inteles sa ia in serios declararea propriilor averi, altii si-au pitit lanturile de firme cu multa dibacie. Dan Voiculescu, Octavian Stireanu, Cristian Boureanu, Adriean Videanu, Doru Ioan Taracila sunt doar cativa dintre politicienii-oameni de afaceri loviti de amnezie in momentul in care si-au completat declaratiile de avere.

Ordonanta menita sa elimine lacunele vechii Legi anticoruptie, mosita de PSD, cere expres politicienilor sa declare printre altele si "grupurile economice" in care au interese financiare. In aceasta categorie intra si societatile comerciale detinute de parlamentari in calitate de asociati persoane fizice, care societati sunt la randul lor asociate, ca persoane juridice, in alte firme. Cu alte cuvinte, daca parlamentarul X este actionar in firma Y, iar firma Y detine actiuni in firma Z, parlamentarul X trebuie sa-si declare si interesul in firma Z.

Voiculescu: "Romanasii nostri sunt inventivi"

De departe, detinatorul celor mai multe firme care nu se regasesc in declaratia de avere este senatorul Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator (fostul PUR). Magnatul si-a enumerat calitatea de actionar in doar 13 firme. O simpla cautare prin baza de date a Registrului Comertului releva ca societatile detinute de Voiculescu sunt implicate cu pachete consistente de actiuni in alte 20 de firme. Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA (CCAI), Intact Advertising SA, Sangold (OMI), Swiss Hospital SA, Distributie SA, Convergent Media SA sunt numai cateva dintre cele mai importante societati care nu se regasesc in ultima declaratie de avere a liderului PC.

Dan Voiculescu crede ca, in mod normal, declaratia de interese trebuie sa contina numai firmele in care patronul figureaza nominal. Dar nu si in Romania. "Pentru ca", ne-a declarat Voiculescu, "in Romania firmele sunt folosite pentru a ascunde tot felul de afaceri, folosindu-se de lipsa prevederilor legale. Romanasii nostri fiind inventivi gasesc tot felul de mijloace pentru a eluda legea. Ceea ce legea nu interzice permite! Ar trebui gasita o alta formula pentru a se controla lucrurile." In rest, patronul Antenei 1 nu a motivat in nici un fel lipsa celor 20 de firme, pe care le controleaza indirect, din declaratia sa de avere.

Patru firme lipsa la Stireanu

Alegerile generale de anul trecut i-au adus fostului consilier al lui Ion Iliescu, Octavian Stireanu, un mandat de deputat. Parlamentarul Stireanu a completat in declaratia de interese doar firmele in care este actionar direct. Fost director al ziarului "Azi" pana in urma cu patru ani, Stireanu a uitat sa mentioneze alte trei firme pe care le controleaza prin intermediul celor oficiale. Este vorba de Icoa SA, 11 Plus SA si Quadrat SA.

Toate societatile enumerate se constituie in Cicero Group, in care acesta este asociat cu deputatul PSD de Vrancea Cristian Sorin Dumitrescu. Stireanu nu si-a amintit ca ordonanta de guvern privind declararea averilor si intereselor contine si notiunea de "grup economic". "Dom’le, eu mi-am declarat doar firmele in care apar nominal. 11 Plus SA nu are activitate, mi se pare ca e si radiata, de Quadrat SA nu mai stiu ce-i cu ea, se ocupa frate-miu, iar la Icoa SA parca mi-am depus cupoanele", ne-a declarat fostul consilier al lui Ion Iliescu.

Potrivit unor dezvaluiri recente facute de Grupul de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica, firmele lui Stireanu au datorii de peste un miliard de lei la bugetul de stat. Pe de alta parte, tipografia Cicero deruleaza contracte incheiate in perioada guvernarii PSD cu Loteria Nationala si cu Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Boureanu, asociere cu Cinteza

Conform propriei declaratii de interese, tanarul deputat liberal Cristian Boureanu este asociat in sapte firme. Pe langa cele mentionate, acesta este asociat indirect in firma CS Consulting SRL, prin Altipo SRL, societate care detine monopolul distributiei in Bucuresti a tamplariei de aluminiu produse la Oltchim Valcea. Mult mai interesanta este asocierea dintre Cristian Boureanu si Mircea Cinteza, ministrul sanatatii. Potrivit Registrului Comertului, la finalul anului trecut, cei doi erau asociati la Romnet Medical Advertising SRL, companie specializata in servicii de advertising si consultanta PR pentru domeniul medical.

Societatea este controlata cu 60 de procente de Romnet Media Network, in care Boureanu este implicat direct. Ministrul Cinteza detinea 35 la suta din cele 40 de procente ramase. Cristian Boureanu spune ca definitia "grupurilor economice" nu este valabila si in cazul sau. Legat de participarea lui Cinteza la Romnet Medical Advertising, deputatul sustine ca ministrul s-a retras din firma inca "din perioada guvernului provizoriu Stolojan".

Videanu, "regele marmurei"

Afacerile primarului general al Bucurestiului, Adriean Videanu, in industria marmurei sunt de notorietate. Potrivit Registrului Comertului, acesta detine actiuni ca persoana fizica in firmele Titan Mar SA, Secon SA, Pecon SA si Equity Invest SA. Urmasul lui Basescu la Primaria Capitalei figureaza ca actionar direct si la Credit Bank SA - sucursala Vaslui si Microsim SA, insa aceste firme nu se regasesc in declaratia sa de avere. Cu Microsim SA primarul general spune ca nu mai are nici o legatura, insa afirmatiile sale sunt contrazise de baza de date a Registrului Comertului.

Afaceri uitate

Prin Titan Mar SA, familia Videanu controleaza Marmosim SA, companie care i-a adus profituri uriase, in conditiile in care firma este lider pe piata marmurei. Aceasta societate nu se regaseste in declaratia de avere a lui Adriean Videanu, desi nu este un secret pentru nimeni ca el detine controlul.
De altfel, primarul general specifica in declaratie ca sotia sa, Miorita Videanu, este presedintele Consiliului de Administratie al Marmosim.

Unul dintre cele mai interesante contracte semnate de aceasta societate a fost cel cu hotelul de lux bucurestean Casa Capsa. Patronul acestuia este nimeni altul decat Marian Bucur, controversatul consatean si prieten al lui Adrian Nastase. Din declaratia lui Videanu mai lipsesc si firmele Rocas SA si DI-Anne Design SRL, unde actionara este Miorita Videanu, sotia sa. Primarul Capitalei ne-a mai declarat ca sotia lui si-a vandut actiunile de la Rocas SA, iar in DI-Anne Design SRL are un capital "nesemnificativ, de numai 10 milioane de lei".

Suveica lui Taracila

Afacerile lui Doru Ioan Taracila au ocolit cu abilitate declaratiile de avere si interese ale acestuia. Oficial, senatorul de Calarasi isi recunoaste implicarea in doar sase firme. Una dintre acestea, Agrocondorul SA, a castigat zeci de miliarde de lei in urma unor contracte cu Directia pentru Agricultura Calarasi, insa firma "fanion" a acestuia este Argirom International SA.

Desi actionariatul Argirom este dominat de un alt PSD-ist de frunte, Iosif Armas, Taracila si alte nume notabile in peisajul public romanesc isi impart restul actiunilor: Marian Ureche, fost sef SIPA, acuzat de politie politica, Elena Vacaroiu, sotia lui Nicolae Vacaroiu, si Sebastian Sandu, fiul lui Florin Sandu, secretar de stat in Ministerul de Interne. Senatorul de Calarasi nu a suflat un cuvintel in declaratia de interese despre alte doua firme in care este actionar direct: Condorul Mob Com SA si Argirom TA SA. Cat despre alte 32 de societati pe care le controleaza prin firmele detinute ca asociat persoana fizica, Taracila s-a facut pur si simplu "ca ploua".

Grupurile economice se declara

Ordonanta de urgenta privind modificarea formularelor pentru declaratia de avere si pentru declaratia de interese: Art.II (2) "Functiile si activitatile care se includ in declaratia de interese sunt:
a). calitatea de asociat sau actionar la societati comerciale, companii/societati nationale, institutii de credit, grupuri de interes economic, precum si membru in asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale".

Monica Macovei: Averile la control!

Ministrul justitiei, Monica Macovei, ne-a declarat ca averile parlamentarilor vor fi controlate pentru a se verifica daca aceasta operatiune s-a derulat corect. "In declaratia de interese exista obligatia declararii calitatii de asociat sau actionar la societati comerciale, companii/societati nationale, institutii de credit, dar si la grupuri de interes economic.

Declaratiile de avere si cele de interese, care ar putea semnala anumite incompatibilitati, vor fi controlate". Monica Macovei sustine ca, in curand, agentia care detine atributii in controlul averilor demnitarilor va deveni operationala. "Proiectul de lege privind agentia care va face acest lucru este deja realizat, se lucreaza acum doar la chestiuni de nuanta si va fi public in cateva zile. Si sa nu uitam ca presa are rolul ei important in semnalarea unor posibile abuzuri din partea demnitarilor", ne-a mai declarat ministrul justitiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.