Cel mai popular ministru al cabinetului Tariceanu pleaca si din guvern, si din conducerea partidului. Comportamentul politic al Monei Musca seamana tot mai mult cu cel al sefului statului.

"Inconsecventa lui Calin Popescu-Tariceanu i-a afectat imaginea, credibilitatea. Iar asta s-a rasfrant si asupra partidului si a guvernului", a declarat Mona Musca ieri, intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei". Ministrul culturii isi va da demisia astazi din guvern, iar saptamana viitoare din functia de vicepresedinte al PNL.

Asemanari intre Traian Basescu si Mona Musca

> Si-au dat demisia din guverne de coalitie (Basescu din cabinetul Ciorbea, Musca din cel condus de Tariceanu).
> Sunt populari, au priza la public
> Sunt transanti
> Stiu sa planga in direct la TV

Cei mai populari ministri ai guvernului Tariceanu

1. Mona Musca (PNL) 56%
2. Monica Macovei (independent) 39%
3. Mihai Razvan Ungureanu (PNL) 37%
4. Gheorghe Flutur (PNL) 29%
5. Marko Bela (UDMR) 25%
Sondajul a fost realizat de CURS

Este doar un gest de consecventa politica sau este si un gest prin care sa-i aratati lui Tariceanu ca o femeie poate sa-si dea demisia?

Gestul meu n-are nimic de-a face nici cu calitatea mea de femeie, nici cu persoana lui Calin Popescu-Tariceanu, cu care de altfel m-am inteles chiar foarte bine. Consider ca este un premier bun. Gestul meu are de-a face cu faptul ca eu, personal, n-am putut sa ajung la o intelegere cu mine, sa fac compromisul de a-l sustine pe Calin Popescu-Tariceanu ca premier si ca presedinte de partid atata vreme cat domnia-sa una a spus si alta a facut. Eu, personal, cred ca un om politic, cu atat mai mult un premier sau un presedinte de partid, nu poate sa spuna astazi demisionez, maine demisia este irevocabila si poimaine sa spui ca nu mai demisionezi. Aceasta inconsecventa a lui Tariceanu i-a afectat din pacate si imaginea lui, credibilitatea lui, dar si a partidului, si a guvernului.

Credeti ca demisia dv. va schimba lucrurile in PNL?

Nu cred ca va avea repercusiune asupra PNL, pentru ca demisia mea nu face altceva decat sa puna in acord votul meu cu pozitia mea in partid si in guvern. Nu pot sa dau vot negativ presedintelui partidului si primului-ministru si, in acelasi timp, sa fiu in conducerea partidului si in guvern. Eu nu pot sa trec peste acest principiu ca un om politic ce spune aia trebuie sa faca.

V-a afectat intr-o masura si felul in care s-a comportat Tariceanu cu Stolojan?

Nu, absolut deloc. Nu are nici o legatura cu Stolojan. Nici cu persoana lui Tariceanu, pentru ca eu am avut o relatie foarte buna cu Tariceanu, si-o am si acuma, am fost foarte deschisa in Delegatia Permanenta. Mai mult decat atat, desi votul a fost secret, i l-am aratat domnului Calin Popescu-Tariceanu si i-am spus ca regret, ca nu pot sa trec peste treaba asta.

Vorba aceea, am renuntat la fotoliul de vicepresedinte al PNL si la fotoliul de ministru ca sa fiu in acord cu propria-mi persoana si cu principiile mele. Eu, in afara de principiile mele si munca, n-am alta avere. Dar la astea tin, probabil cum tin altii la averea lor. Ce sa fac, asta-i situatia, imi pare rau pentru ca-mi place ceea ce fac, pentru ca-mi place sa ma implic si sa incerc sa mai adun puncte albe pentru PNL, dar nu pot sa trec peste principiile astea. Regret, este a doua oara in viata cand regret ca n-am putut sa fac compromisuri. Nu inseamna ca n-am facut compromisirui/ Este al doilea compromis pe care nu l-am putut face.

Ce parere aveti despre baricadarea lui Tariceanu in partid si in guvern, prin fortarea mecanismelor din partid ?

Aici va contrazic, pentru ca pe buletinul de vot era si "nu" si "da", deci a avut lumea posibilitatea sa aleaga. Votul a fost secret, nu cred c-a fost o baricadare a lui, cred ca liberalii au invatat din istoria lor destul de tumultoasa, am invatat cu totii ca e bine sa fim uniti, eu, personal, am invatat. Cred ca votul covarsitor in favoarea lui Tariceanu exprima aceasta dorinta a liberalilor de unitate.

Cat de oportuna credeti ca a fost revenirea lui Stolojan in partid, la momentul acesta?

Eu cred ca interventia lui Stolojan in PNL este oporutuna oricand si oricum. Spun asta din doua motive, in primul rand pentru ca domnia-sa s-a implicat nu in momentele de glorie ale PNL, ci in momentele de criza si de necaz. Intotdeauna a avut o buna prestatie, care a folosit liberalilor. Sa ne aducem aminte, a crescut partidul de la 12a la 20a. Drept urmare orice interventie a domniei sale este la ea acasa.

Ati povestit la un moment dat depre presiuni si santaje impotriva intalnirii cu Stolojan.

Multi dintre presedintii de filiale mi s-au plans ca au fost amenintati, intr-un fel sau intr-altul, in legatura cu aceasta intalnire cu domnul Stolojan. Chiar domnul Calin Popescu Tariceanu a recomandat parlamentarilor ca nu e benefica aceasta intalnire. Nu inteleg sa nu te poti intalni si sa n-ai dialog cu un fost om al partidului, cu un om pe care eu il stimez foarte mult. Mi se pare ca dialogul este deschis cu oricine, asa cum un minister trebuie sa fie transparent, ca sa folosesc expresia cu pereti de sticla tot asa trebuie sa existe un dialog cu oricine, oricand si oricum.

Vi se pare deplasat faptul ca fostul presedintele liberal este privit ca un dusman, desi el spune ca nu vizeazs functii

Cred ca pur si simplu a fost o decodare gresita a celor care nu doreau intalnirea cu Stolojan. Absolut o decodare gresita. Sper sa nu fie perceput ca dusman.

Un lider al PNL, Radu Cimpeanu a lansat astazi o acuzatie voalata catre presedintele Basescu, spunand ca n-ar fi strain de revenirea lui Stolojan?

Parerea mea e ca nu poate fi vorba de un amestec al presedintelui in aceasta chestiune din doua motive: Theodor Stolojan, foarte greu poate fi influentat. As spune ca imposibil. Am mers cot la cot cu domnia-sa si stiu acest lucru. In al doilea rand cred ca Traian Basescu n-a stiut cum sa se tina mai departe de toata povestea aceasta a liberalilor, tocmai pentru a nu fi acuzat ca un partener de alianta cum e PD-ul sau presedintele Romaniei se amesteca in treburile politice ale unui partid. Drept urmare, dupa cum ati vazut, n-a avut nici un amestec, n-a facut declaratii. Sigur ca oamenii au dreptul sa faca speculatii. Ca pana la urma aceasta e firea umana si a romanilor. Cred ca nu are absolut nici o valoare insa aceasta afirmatie.

Ce veti face dupa epuizarea acestui moment. Dupa demisia din conducerea partidului si din Guvern?

In primul rand voi continua sa gestionez treburile pana la venirea noului ministrul al Culturii, in al doilea rand voi sprijini din parlament guvernul in toate initiativele bune si in cele care tin de programul de guvernare si de interesul public. Voi sprijini viitorul ministrul al Culturii in continuarea reformelor din Ministerul Culturii, am reusit sa fac reforma administrarii acestui domeniu, avem o groaza de proiecte de legi care sunt in Parlament, drept urmare ne putem sprijini unii pe altii si asa cum ne-am facut datoria in opt ani.

Veti merge ca observator la Parlamentul european?

Nu stiu daca voi mai face acest lucru, avand in vedere ca atunci cand s-a discutat aceasta chestiune eu am discutat-o de pe pozitia de vicepresedinte a PNL. O sa ma gandesc daca ramane valabila sau nu aceasta problema, dar oricum ramane in plan secundar aceasta problema.

Exista un motiv pentru care ati demisiona si din partid?

Nu. Nici intr-un caz. Doamne pazeste. Raman un vasnic luptator liberal, eu ma simt bine printre liberali, in acord cu mine, cu doctrina liberala, drept urmare n-am chiar nici un motiv, din contra vreau sa fiu cat mai folositoare liberalilor.

Ati renunta la gestul dv. in urma sfatului domnului Tariceanu?

Domnul Tariceanu a avut amabilitatea chiar sa insiste sa nu demisionez. Am inteles ca a facut si astazi declaratii de acest fel, ma onoreaza aceste declartii ale domniei sale si aceste insistente, din pacate eu am o problema de principiu atunci cand am votat din acel moment sunt obligata sa pun in acord votul meu cu pozitia pe care o am in partid si in guvern. Drept urmare, inchei acest subiect, va spun ca o demisie este o actiune unilaterala si-o decizie unilaterala si nu este negociabila.

Dati vreo sansa PNL-ului sa-si revina sub conducerea lui Calin Popescu Tariceanu?

Sigur ca da. Intotdeauna ai o sansa. Trebuie sa stii incotro o iei. Si daca o iei pe drumul cel bun ai intotdeauna sanse.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.