Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis luni, cate o scrisoare presedintilor Parlamentului prin care le cere ca pana la intrarea in vacanta parlamentara, cele doua Camere sa dezbata si sa aprobe Codurile de procedura penala si civila si legile ANI si educatiei.

"Tinand cont de obligatiile asumate fata de Uniunea Europeana si de faptul ca Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei ii este inca aplicabil Romaniei si avand in vedere apropierea datei la care Comisia Europeana va adopta Raportul de evaluare a progreselor inregistrate de tara noastra in domeniul reformei justitiei, revin la solicitarea adresata dumneavoastra, ca pana la intrarea in vacanta parlamentara, daca este posibil, cele doua Camere ale Parlamentului Romaniei sa dezbata si sa aprobe proiectul Codului de procedura penala si al celui de procedura civila, precum si proiectul de lege pentru modificarea Legii privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate. Adoptarea acestor proiecte de lege reprezinta o prioritate pentru Romania din perspectiva angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana", potrivit textului scrisorii trimise presedintelui Camerei Deputatilor, postat pe site-ul Presedintiei.

In plus, presedintele Basescu precizeaza, in scrisoarea adresata presedintelui Senatului Mircea Geoana, ca este necesara si adoptarea Legii educatiei pana la intrarea in vacanta parlamentara, "pentru a putea fi aplicata incepand cu anul scolar urmator".

"Am convingerea, stimate domnule Presedinte, ca veti da curs solicitarii mele, tinand cont de importanta aprobarii proiectelor de lege sus-mentionate", inchiere Basescu scrisoarea adresata lui Mircea Geoana.

Ce vrea Basescu de la Parlament?

Presedintele Traian Basescu le-a cerut parlamentarilor PDL sa faca demersuri pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Legislativului astfel incat sa fie adoptate Codurile juridice, Legea ANI si Legea Educatiei, au declarat pentru NewsIn surse participante la intalnirea de la Snagov.

Codurile de procedura penala si civila s-au mai aflat in atentia presedintelui. Traian Basescu a trimis in mai multe randuri scrisori presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului in care a solicitat adoptarea Codurilor pana la finalul acestei sesiuni parlamentare, invocand faptul ca Romania se afla inca sub mecanismul de cooperare si verificare al Comisiei Europene. Dezbaterea Codurilor treneaza in Parlament de la sfarsitul anului trecut, iar datele pentru depunerea rapoartelor au fost amanate, succesiv, prin votul plenului Camerei Deputatilor si Senatului. Pe 8 iunie, Parlamentul a decis, la solicitarea Comisiei pentru Codurile de procedura civila si penala, ca termenul de depunere a rapoartelor pentru cele doua acte normative sa fie 18 iunie, transmite NewsIn.

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

In ceea ce priveste situatia Agentiei Nationale de Integritate, Legea 144/2007 privind organizarea si functionarea ANI a fost declarata neconstitutionala in luna aprilie. Noua Lege ANI se afla in reexaminarea Parlamentului, la solicitarea Presedintiei. Legea urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, dupa ce a trecut de comisii. Senatul este Camera decizionala.

Legea Educatiei se afla in dezbaterea Senatului, camera decizionala, insa termenul pentru finalizarea raportului a fost deja depasit, fara ca membrii Comisiei de invatamant sa parcurga nici jumatate dintre articole. In aceste conditii, Comisia a solicitat prelungirea termenului de depunere a raportului cu inca o saptamana.

Anastase s-a supus

Proiectul legii Agentiei Nationale de Integritate si Codurile de procedura civila si penala vor intra, marti, in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, a anuntat luni presedintele forului, Roberta Anastase.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

La randul sau, secretarul Camerei, Dumitru Pardau, a declarat ca deputatii vor lucra in aceasta saptamana in plen, de luni pana joi, pentru a se putea epuiza dezbaterea proiectelor aflate pe ordinea de zi. Potrivit lui Pardau, vor fi dezbatute cu prioritate legea Camerelor agricole, abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, legea politiei locale, legea ANI, a Registrului Comertului si Codurile de procedura civila si penala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.