Romanii din Diaspora au participat in masa la turul al doilea al alegerilor prezidentiale, informeaza Romanian Global News. Ca si in turul anterior romanii din strainatate au votat in marea lor majoritate pentru Traian Basescu.

Desi in cele mai multe dintre sectiile de votare din tarile in care se afla comunitati romanesti organizarea a fost la fel de defectuoasa ca si in primul tur de scrutin, romanii au venit totusi la vot. La sectia de votare organizata la Berna, in Elvetia au votat, in total, 240 de persoane, numai doua dintre voturi fiind anulate. Castigatorul este Traian Basescu cu 204 voturi, in timp ce pe locul al doilea se afla Adrian Nastase cu numai 34 de voturi. La sectia de votare de la Geneva au votat 471 de persoane, dintre care 408 l-au preferat in functia de presedinte al Romaniei pe Traian Basescu, si numai 63 l-au creditat pe Adrian Nastase. In Italia, la Consulatul General al Romaniei din Milano s-au prezentat la urne un numar de 1325 de alegatori, dintre care 771 au fost in favoarea lui Traian Basescu si 552 in favoarea lui Adrian Nastase, iar doua voturi au fost nule. In Grecia, la Atena, au votat in total 1076 de persoane, dintre care 612 l-au votat pe Traian Basescu, iar 464 pe Adrian Nastase. Romanii din Helsinki au mers la vot in numar de 151 de persoane, cu un singur vot anulat. Castigatorul romanilor din Helsinki a fost desemnat in urma numararii voturilor, candidatul Aliantei Dreptate si Adevar la presedintia Romaniei, Traian Basescu, cu un numar de 124 de voturi (83% din totalul exprimat), in timp ce contracandidatul sau, Adrian Nastase a obtinut numai 26 de voturi (17%).

La Bruxelles, in capitala Europei, din romanii chemati sa voteze la sectia organizata in cadrul Ambasadei Romaniei, 931 au votat pentru Traian Basescu, iar Adrian Nastase a obtinut 260 de voturi, din totalul de 1191 de voturi valide. Observatorul acreditat de PNTCD la Ambasada Romaniei in Bruxelles, a declarat ca organizarea turului II a fost defectuoasa. Conform declaratiilor acestuia, in sectia de votare destinata romanilor din Belgia, au existat doar 3 stampile si 3 oameni in comisia de votare, resurse alocate pentru 30.000 de romani asteptati la vot. Tot el a mai declarat presei ca din cauza cozilor care s-au format, a asteptarii prelungite si a proastei organizari a procesului de votare romanii au plecat acasa, la fel ca si in primul tur de scrutin.

Romanii din America au votat pentru Basescu

Dincolo de ocean, romanii i-au acordat in cea mai mare parte, ca si in primul tur de scrutin, cele mai multe sufragii tot lui Traian Basescu. Astfel, la sectia de votare 1515, circumscriptia internationala 42, Philadelphia, SUA, candidatul Opozitiei a obtinut 136 de voturi din 152, in timp ce Adrian Nastase numai 16 voturi. La Indianapolis, in statul Indiana, au votat 56 de persoane, toate voturile fiind valabile, iar din acest total, 50 de persoane l-au preferat pe Basescu si 6 pe contracandidatul sau. Romanii din Detroit, prezenti la vot in numar mult mai mare fata de primul tur de scrutin (cu 25% mai multi), au votat preponderent pentru Traian Basescu, care a obtinut un total de 94.9% din sufragiile electoratului (498 de voturi). Candidatul Uniunii PSD+PUR a obtinut numai 5.1% din voturile romanilor, adica 27 de voturi. In Australia, romanii au mers la vot si, la fel ca si in primul tur de scrutin, au votat preponderent pentru candidatul Aliantei DA.

Astfel, la sectia de votare organizata la Melbourne au votat 17 persoane, dintre care 15 pentru Traian Basescu, si numai 2 pentru Adrian Nastase; la Canberra au fost exprimate 107 voturi, dintre care 90 pentru candidatul Aliantei DA, Traian Basescu, si 17 pentru candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase. Si la sectia de votare organizata la Sidney, cele mai multe dintre sufragiile electoratului roman din regiune au fost intrunite de Traian Basescu, 151 din totalul de 170 exprimate, in timp ce Adrian Nastase a obtinut doar 16 voturi. Tot Basescu a fost preferat si de romanii din Noua Zeelanda, unde la sectia de votare din Wellington acesta a castigat alegerile cu 42 de voturi din totalul de 44, iar Nastase a obtinut numai doua. La Ambasada Romaniei din Beirut, Liban, au mers la vot 120 de persoane, dintre care 71 votanti ai lui Traian Basescu (59%) si 49 ai lui Adrian Nastase (41%).

Cei mai multi romani care traiesc in zona Madridului s-au prezentat la vot dupa Liturghia de la Biserica ortodoxa romana, aflata in apropierea ambasadei, unde pana la ora 17:00, ora Bucurestiului, votasera 1100 de persoane, a transmis Radio Romania Actualitati. Dupa-amiaza, prezenta la urne nu era atat de mare ca la primul tur de scrutin, insa romanii rezidenti in capitala Spaniei si in orasele din jur erau asteptati si spre seara sa voteze pentru noul presedinte al Romaniei.

Prezenta destul de mica la vot s-a constatat inca de dimineata, cand pana la ora 9:00 erau inregistrate doar 45 de voturi, iar acum doua saptamani la aceeasi ora numarul era dublu. Potrivit datelor furnizate de comisiile electorale din Barcelona si din Valencia, inainte de pranz votasera doar 100, respectiv 20 de persoane.

Daca ar fi sa analizam cauzele acestei scaderi a numarului de persoane care voteaza, acestea ar fi, pe de o parte, scaderea interesului romanilor care traiesc in Spania pentru alegerile de astazi, dar si faptul ca se poate vota doar in ambasade si in consulate, ceea ce presupune parcurgerea unor distante foarte mari si costuri destul de ridicate ale deplasarii catre sectiile de votare, a precizat reporterul de la Romania Actualitati. In turul intai, pana la inchiderea urnelor, in Madrid s-au prezentat la vot aproape 1700 de romani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.