Ministerul Justitiei va tine cont atat de ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene, cat si de cel al Freedom House, in momentul in care va motiva revocarea procurorului general al PNA, Ioan Amarie, ne-a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Marilena Stancu: "Va aduc aminte ca procurorul Amarie a declarat la un moment dat ca are in lucru 40 de dosare de mare coruptie. Unde sunt acestea?"

O data cu Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, care va fi dat publicitatii la 25 octombrie, Romania ar putea fi din nou culpabilizata ca nu a rezolvat marile dosare de coruptie. Presedintele Societatii Academice Romane (SAR), Alina Mungiu Pippidi, ne-a declarat ca nu trebuie dramatizat viitorul raport, pentru ca Tarile Baltice au avut avertismente pana in ultimul moment al aderarii la UE.

In opinia sa, doua dintre institutiile care au pus bete in roate demararii anchetelor sunt Curtea Constitutionala, care a interzis Parchetului National Anticoruptie (PNA) sa ancheteze parlamentari, si Parchetul General: "Parchetul este punctul slab, pentru ca lucreaza neprofesionist. Problema cea mai importanta este gasirea dovezilor si nu poti lupta judiciar impotriva marii coruptii daca nu faci reforma la varf. In cazul procurorilor Amarie si Botos, cred ca nu a fost vorba de o presiune politica, ci de complezenta in refuzul de a instrumenta cazuri de coruptie".

"E greu de crezut ca PSD nu si-a pus oameni care sa asculte de comanda"

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon, este de parere ca independenta justitiei s-a rezolvat in guvernarea trecuta, la nivel declarativ si institutional: "Exista o influenta directa a politicului, prin postarea unor indivizi credinciosi in posturi-cheie, si indirecta, printr-o anumita inhibitie a oamenilor. Atunci cand a fost numit Amarie, e greu de crezut ca PSD nu si-a pus oameni care sa asculte de comanda".

Deputatul PRM Augustin Bolcas identifica una din cauzele neinstrumentarii proceselor de mare coruptie in presiunea politica exercitata in guvernarea anterioara si actuala: "Aceasta idee, ca PSD si-a pus oameni in posturi-cheie, este un bau-bau al Monicai Macovei. Un dosar important este , care a fost oprit datorita raportului Freedom House, care explica pe doua pagini de ce nu este corecta ancheta".

"Daca se dovedeste ca Amarie a dosit anumite dosare, el trebuie sa raspunda"

Democratul Daniel Buda crede insa ca lupta anticoruptie a fost sabotata de oamenii vechiului regim: "Eficienta sistemului si a procurorului Amarie s-a vazut cu prisosinta si rezultatele slabe ne obliga sa luam masura schimbarii oamenilor". Si Cornel Stirbet, deputat PNL, adera la aceasta opinie si a dat ca exemple de dosare intrumentate dupa preluarea guvernarii cazurile Hayssam si Iacobov: "Daca se dovedeste ca Amarie a dosit anumite dosare, el trebuie sa raspunda".

Deputatul Victor Ponta a reaminit ca justitia a fost ultimul capitol de negociere incheiat de Romania. "Sunt convins ca noi am facut tarziu reforma. Caat timp justitia va fi condusa de CSM, va fi independenta, un control al ministerului asupra justitiei nu duce la reforma. Din pacate, Monica Macovei are niste polite de platit", ne-a declarat Ponta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.