Presedintele UDMR Marko Bela a declarat ca, in opinia sa, actualul Guvern nu va cadea in urma motiunilor de cenzura care vor fi depuse pe legile asupra carora Executivul isi va angaja raspunderea.

"Si daca ar cadea Guvernul, ce-am rezolva? Aceasta e problema. De masuri de austeritate in mod neaparat e nevoie, ceea ce s-a discutat si se discuta in continuare este care sunt oare masurile cele mai eficiente si cele mai corecte. Majoritatea specialistilor ne-au sugerat ca acestea sunt. Eu nu sunt un specialist, dar sunt nevoit sa accept aceasta opinie. Dupa parerea mea, nu va cadea Guvernul. In aceasta perioada, daca ar urma o criza de guvernare ar agrava si mai mult situatia tarii. Noi vom vota disciplinat, asa cum decid grupurile", a afirmat Marko, intrebat care sunt sansele actualului executiv de a ramane in functie. [Se anunta Motiune de Cenzura]

"Pana ce suntem in Guvern si intr-o coalitie, nu sustinem o motiune de cenzura. Daca nu am fi de acord cu existenta acestui Guvern sau a acestei coalitii, atunci am declara acest lucru, am iesi din coalitie, dar nu sa votam o motiune de cenzura", a mai explicat Marko.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe masurile de austeritate luni, la ora 16:00, pe prima lege si la ora 17.00, pe cea de-a doua lege, iar PSD a anuntat ca va depune cate o motiune de cenzura impotriva fiecarei dintre ele.

Articolul 113 din Constitutie prevede ca motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.

Potrivit articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata.

Citeste si:
UDMR merge la Cotroceni pentru discutii despre Strategia de Aparare
UDMR merge la Cotroceni...

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern. In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate prin angajare, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.