Transparency International Romania sustine ca initiativa legislativa a PSD afecteaza serios criteriile politice de aderare la Uniunea Europeana

Proiectul de ascultare a telefoanelor si de interceptare a corespondentei, initiat de patru parlamentari PSD si inaintat Camerei Deputatilor saptamana trecuta, a starnit o reactie dura in randul politicienilor si a organizatiilor care militeaza pentru drepturile omului. Proiectul legislativ a creat o intreaga discutie pe marginea anumitor prejudicii politice pe care le-ar putea aduce procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.

"O asemenea initiativa afecteaza serios criteriile politice stabilite la Copenhaga, in baza carora s-au stabilit conditiile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana", ne-a declarat Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania.
O alta latura a initiativei legislative a deputatilor Gabriel Oprea, Eugen Bejinariu si Ion Stan si a senatorului George Cristian Maior face referire la oportunitatea unei legi de "autorizare a interceptarii comunicatiilor in activitatile de realizare a securitatii nationale".

"Nu cred ca exista un alt temei, in afara de afectarea sigurantei nationale, care sa motiveze interceptarea telefoanelor, iar pentru asa ceva legea romaneasca prevede conditiile in care se poate recurge la mijloacele de ascultare. Consider regretabila initiativa parlamentarilor. O astfel de lege ar permite realizarea unor abuzuri si incalcarea unor libertati fundamentale ale cetatenilor", ne-a mai declarat Victor Alistar.

PSD sustine proiectul celor patru

PSD sustine proiectul de lege referitor la autorizarea interceptarii comunicatiilor, elaborat de patru parlamentari ai partidului, Gabriel Oprea, Eugen Bejinariu, Ion Stan si George Maior. Desi admite ca cei patru nu au cerut acordul conducerii PSD pentru a lansa public acest proiect, purtatorul de cuvant al social-democratilor, Cristian Diaconescu, nu s-a delimitat de aceasta initiativa, apreciind ca actul normativ "incearca sa gaseasca o solutie pentru combaterea amenintarilor teroriste".
"Nu chiar orice initiativa a unui parlamentar trebuie sa aiba avizul oficial al partidului", considera Diaconescu. El a admis insa ca legea este perfectibila si este necesar sa fie modificata in parlament. "Este un proiect de act normativ supus dezbaterii publice, deci, fiind supus dezbaterii publice, acest proiect trebuie si poate fi imbunatatit", a spus liderul PSD.

Convorbirile telefonice pot fi ascultate chiar si fara existenta unui mandat emis de judecator

Interceptarea telefoanelor e considerata legala, in anumite situatii, chiar si fara existenta unui mandat
Interceptarea este neintentionata, rezultat al experimentarii a noi echipamente de interceptare sau antiinterceptare ori in timpul realizarii de studii si cercetari de imbunatatire a performantelor acestora
Posta si telecomunicatiile sunt obligate "sa predea autoritatilor expeditiile care le sunt incredintate spre transmitere" si "sa inlesneasca interceptarea traficului de comunicatii si citirea corespondentei"
Informatiile cerute "trebuie transmise concomitent cu obtinerea lor"

Interceptarea e-mail-ului, a convorbirilor sau violarea domiciliului nu pot fi atacate in justitie

Interceptarea se poate face daca se urmaresc persoane care au comis "delicte contra linistii publice, care constau in tulburarea acesteia prin violente, instigare publica" sau "crime si delicte contra sigurantei circulatiei pe calea ferata".

Flutur: PSD-istii, "niste ingerasi comunisti"

Recentul proiect de lege inaintat Camerei Deputatilor de catre deputatul PSD Eugen Bejinariu, impreuna cu alti trei colegi de partid, referitor la infiintarea unei institutii care sa detina monopolul ascultarii telefoanelor pe teritoriul Romaniei, chiar si fara un mandat emis de instantele judecatoresti, a fost extrem de dur criticat sambata, la Suceava, de ministrul agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur.
"asta este Bejinariu, cel care ne asculta telefoanele in continuare. Cei care au initiat respectivul proiect de lege inca nu au scapat de microbul securist al lui Ceausescu. Proiectul de lege ii caracterizeaza. In loc sa traim intr-o lume libera, ei ne pregatesc ascultarea telefoanelor. astia sunt pesedistii, nu altceva. Niste ingerasi comunisti...", a spus Gheorghe Flutur. Reactia ministrului liberal vine dupa, ce miercurea trecuta, deputatul PSD de Suceava, Eugen Bejinariu, impreuna cu deputatii Gabriel Oprea si Ion Stan si cu senatorul George Cristian Maior, toti de la PSD, au inaintat Camerei Deputatilor un proiect de lege ce priveste "autorizarea interceptarii comunicatiilor in activitati de realizare a securitatii nationale".

Conform acestui proiect, interceptarea comunicatiilor (telefonie fixa si mobila, fax, e-mail etc.) este legala si fara existenta unui mandat emis de judecator. Cei patru parlamentari PSD au gandit si infiintarea unei institutii care sa se ocupe de gestionarea tuturor informatiilor obtinute in acest mod, fiind vorba despre Centrul Tehnic pentru Securitate Nationala.

"Proiect dupa normele Constitutiei"

In cursul zilei de ieri Eugen Bejinariu a tinut sa aduca o serie de precizari despre controversatul proiect de lege.

"Aceasta lege, daca va fi adoptata, nu face decat sa reglementeze situatia interceptarilor telefonice, sa existe coerenta pentru ca in momentul de fata sunt cel putin sapte legi care fac referire la acest subiect.
Este posibil sa fii suparat pe multi cu acest proiect de lege, mai ales ca de interceptarile telefonice se ocupa si societati private, care au diferite interese. Oricum, proiectul de lege este redactat dupa toate normele Constitutiei si este perfectibil", a spus Bejinariu. Parlamentarul social-democrat a recunoscut ca, in unele situatii, ascultarea telefoanelor se va putea face si fara a exista aprobarea unui judecator.

"Sunt situatii de maxima urgenta, cum ar fi actele teroriste sau chestiuni de prioritate zero", a detaliat deputatul PSD situatiile in care telefoanele ne vor putea fi interceptate, fara a mentiona care sunt aceste prioritati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.