Dupa aparitia primelor zvonuri in privinta organizarii unui referendum pe masurile de austeritate propuse de Guvern si presedinte, mai marii PSD isi dau cu parerea de ce ar fi bun sau nu un referendum.

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca referendumul poate fi o solutie pentru aplicarea legilor de austeritate, mai ales ca presedintele este "un mare pasionat al referendumurilor consultative", iar costurile ar putea fi acoperite cu banii din contractele PDL cu statul.

"(Referendumul - n.r.) e cea mai democratica modalitate de a afla ce vor oamenii. Asa, printr-o greva aici si acolo, printr-o reactie in Parlament, poate e mai greu. Cum stiu ca presedintele este un mare pasionat al referendumurilor consultative, cred ca acesta ar putea sa fie si o solutie", a spus Nastase.

Intrebat despre costurile unui astfel de referendum, social-democratul a spus ca ele pot fi "deduse" din sumele obtine de PDL din contractele cu statul. "Costurile o sa le deducem din viitoarele sume pe care le-ar obtine, si le obtine deja, in teritoriu PDL si Guvernul din anumite contracte de stat", a explicat Nastase.

  • Iliescu e mai pesimist

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, este de parere ca organizarea unui referendum in privinta taierii pensiilor si salariilor nu va rezolva problema Romaniei, admitand ca opozitia nu are parghii pentru a influenta deciziile Guvernului, nici macar prin initierea motiunii de cenzura.

"Referendumul se face printr-o intrebare simpla, la care sa se raspunda cu da sau nu. Problema e mult mai complexa si ar fi necesitat din partea guvernantilor, daca ar fi avut raspunderea necesara, consultari ample cu toti cei care pot sa aiba niste pareri calificate, si partide, si miscare sindicala si patronate, dezbatute in Parlament inainte de a lua niste masuri care, iata, au asemenea ecou. Printr-un referendum, ce poate sa fie un referendum? Opozitia face critica guvernarii, nu are parghii", a declarat el, citat de NewsIn.

Citeste si:
Ciolacu: Din cate stiu, Iliescu nu e presedinte de onoare al PSD
Ciolacu: Din cate stiu,...

Liderul PSD nu crede nici ca motiunea de cenzura va aduce schimbari notabile in privinta deciziilor Guvermului. "Motiunea (de cenzura a PSD, n.r.) se va face, exista o majoritate in Parlament care va asigura Guvernul, deci tot nu e o solutie, dar e obligata opozitia sa-si exprime opiniile, sa faca opozitia corespunzatoare, inclusiv prin motiuni de cenzura", a explicat liderul onorific al social-democratilor.

Referendum pe tema masurilor anticriza?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.