Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a prezentat miercuri Comitetului Executiv un material ce contine o serie de masuri alternative la cele prezentate de Guvern in memorandumul cu FMI, printre care impozitarea diferentiata, cu doua cote, TVA diferentiat si reducerea numarului de ministere.

"Este important sa dezvoltam aceste analize, pentru ca in realitate situatia de astazi nu este o situatie care a fost generata din senin, de nori vulcanici care au venit deasupra noastra, ci este vorba de o suita de erori, un management gresit al situatiei economice", a spus Adrian Nastase.

El a dat citire unor elemente din acest proiect, mentionand ca cele mai importante paliere luate in calcul au fost legate de impozitarea diferentiata, coroborata cu deduceri fiscale pentru investitii si exporturi, aducerea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut si "atacarea frontala" a evaziunii fiscale, transmite NewsIn.

Astfel, printre masurile propuse de Nastase se afla reducerea la jumatate a ministerelor si agentiilor guvernamentale, reducerea cu 50% a secretarilor de stat si consilierilor guvernamentali, stoparea cheltuielilor extravagante, plafonarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile la 75% fata de anul trecut, un audit al functiilor guvernamentale care sa fie facut de Banca Mondiala, TVA zero pentru produsele "verzi", reducerea cu 50% a impozitului pe profit pentru exportul produselor traditionale, inasprirea controalelor pentru combaterea muncii la negru, pastrarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului, subventionarea agriculturii, "oprirea jafului baietilor destepti" din energie si dublarea controlului vamal de catre o institutie de specialitate din alta tara europeana, pe modelul din Bulgaria, care, potrivit lui Nastase, ar putea aduce la buget intre 300 si 400 de milioane de euro anual.

In zona fiscala, Nastase a propus o impozitare diferentiata a veniturilor, bazata pe doua cote, una de 12%, aplicata pentru veniturile pana la salariul mediu, iar cealalta de 25%, pentru veniturile peste salariul mediu. Mai mult, acest scenariu propus prevedere mentinerea impozitului de 16% pentru profit, dar un TVA diferentiat, mic pentru produsele de baza si mare pentru cele de lux, stabilirea plafonului impozabil pentru persoanele fizice autorizare la 5000 de euro si reducerea CAS cu 3%.

"In acest model noi propunem sa nu scada salariile si pensiile si in paralel sa creasca preturile la utilitati (...) Va trebui sa le explicam (guvernantilor - n.r.) ca sistemul actual al asa-zisei cotei unice, peticit cu tot felul de solutii, poate sa fie inlocuit mai bine cu un sistem clar de deduceri, iar acest sistem, cu doua cote, care ar trata si una din temele care genereaza miscari sociale, super-polarizarea sociala, este si in intersul lor", a spus Nastase.

Citeste si:
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne duce către o criză economică de...
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne...

Social-democratul a mai prezentat si un material privind crearea unui mecanism de dialog cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, asemanator cu CES (Consiliul Economic si Social), insa care sa functioneze la nivelul opozitiei.

"In masura in care exista un dialog social la nivelul Guvernului - si CES e una din aceste structuri - este normal ca si opozitia sa aiba un dialog asemanator, de aceea propunerea este de a crea acest mecanism cu sindicatele si patronatele", a spus Nastase.

Biroul Permanent National i-a insarcinat pe Adrian Nastase, Dan Nica, Robert Negoita, Alexandru Athanasiu si pe Iulian Iancu sa redacteze un material cu principalele propuneri alternative ale PSD fata de masurile anuntate de presedintele Traian Basescu si Guvern. Principiile proiectului prezentat de Nastase au fost adoptate prin vot de catre Comitetul Executiv National al PSD.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.