Presedintele Senatului Mircea Geoana a declarat duminica, la finalul intalnirii avute cu delegatia FMI, ca in cursul discutiilor i s-a confirmat faptul ca toate salariile din sistemul bugetar si toate pensiile vor fi reduse cu 25%, respectiv 15%.

"Mi s-a confirmat in aceasta intalnire ca taierile de salarii si de pensii se vor face uniform si nediferentiat indiferent de nivelul salariului si pensiei pe care un pensionar sau un salariat din Romania le au (...) Se va reduce cu 25% salariul indiferent de cuantumul acestuia si cu 15% pensiile, indiferent de cuantumul acestora. Singurul loc unde se va face o reorganizare este pe zona de beneficii sociale, unde se va incerca sa se pastreze serviciile sociale care sunt ceva mai eficiente si sa se reduca mai mult de la cele care sunt mai putin eficiente", a spus Geoana, sustinand ca aceasta masura este "de un cinism si o nedreptate sociale incredibile".

Delegatia FMI, condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, a ajuns duminica, cu cateva minute inainte de ora 9.00, la Senat, pentru a se intalni cu presedintele si cu reprezentantii conducerii acestei camere, transmite NewsIn.

"Inca lucram la elaborarea planului de masuri", a declarat Franks, pe treptele Senatului, amintand ca delegatia FMI are programata pentru luni anuntarea oficiala a concluziilor misiunii de evaluare.

Masuri cvasi-permanente

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca a primit un raspuns evaziv din partea reprezentantilor FMI in legatura cu perioada de aplicare a masurilor de reducere a salariilor si pensiilor, adaugand ca nu este vorba despre cateva luni, ci de o reducere "cvasi-permanenta".

"Am intrebat daca sunt masuri temporare sau nu. Raspunsul a fost evaziv: <<Ele vor fi aplicate atata vreme cat deficitul se va afla in respectivele zone. Daca economia va creste, aveti mai multe resurse, puteti sa reveniti>>. Nu e vorba de o reducere pe trei luni sau sase luni, cum s-a vorbit. Ci de o reducere - daca se va intampla - de o reducere cvasi-permanenta", a precizat Geoana.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

El a anticipat ca deficitul acceptat de FMI pentru 2010 va fi aproape de 7% si a amintit ca Romania are o obligatie fata de UE ca, pana in 2012, sa reduca deficitul la 3%. Presedintele Senatului s-a intrebat daca Romania va trebui sa taie in urmatorii 2 ani cheltuieli bugetare de inca 6% PIB. "In conditiile in care, daca acest program va fi respectat, se va ajunge la un deficit de 7% - si anticipez ca deficitul acceptat de FMI si anuntat maine va fi aproape de 7%, mai mare de 6,3% evocat in presa. Daca va fi 7% si poate mai mult, intrebarea e, vom ramane cu obligatia de a strange surubul si in 2011, ca in 2012 sa ajungem la 3% deficit? Ramane ca Romania sa mai taie cheltuieli bugetare de inca 6% PIB in urmatorii 2 ani?", a spus Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.