Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat joi seara la B1TV ca "spectrul" majorarii taxelor nu a disparut complet si ca s-ar putea recurge la marirea TVA si a cotei unice, daca programul de redresare anuntat de presedintele Basescu va esua.

"Sa stiti ca acest spectru nu a disparut complet pentru ca, daca acest program va esua, atunci nu mai poti sa ajungi decat la marire de taxe si impozite. Dar eu repet, sunt optimist. E o perioada in care, sigur, oamenii sunt nemultumiti, sunt sub efectul primului soc pe care l-au avut, dar in timp eu cred ca lucrurile se vor aseza. 1 iunie clar e important. Dar trebuie lasat un timp si, undeva in toamna, sigur se poate face o evaluare a programului", a explicat Lazaroiu, relateaza NewsIn.

El a reiterat ca, pentru a aplica masurile respective de la 1 iunie, pana atunci trebuie creat cadrul legislativ necesar, urmand ca in toamna sa existe un prim bilant al eficacitatii acestui plan.

Sebastian Lazaroiu s-a aratat increzator ca Executivul va face fata acestor provocari. "Eu sunt optimist pentru ca, daca ne uitam totusi la acest Cabinet, in afara de unele stangacii legate de comunicare, nu poti sa spui ca oamenii aia, pusi in functiile respective sunt incompetenti. Asta nu poti sa spui despre ei. Sunt oameni care se pricep, stiu ce au de facut in domeniul acela. E adevarat ca au anumite stangacii de comunicare, au poate unele stangacii politice, dar nu poti sa spui ca nu stapanesc domeniul pe care sunt pusi. Vladescu, Seitan, Blaga - si nu dau toate exemplele - sunt oameni care chiar stiu ce au de facut acolo unde sunt pusi. Din pricina asta, eu sunt optimist si cred ca vor face fata", a mai sustinut el.

Consilierul prezidential a admis insa ca unii parlamentari sa pot "speria" de aceste masuri si sa nu mai sustina Guvernul. "Singurul risc care ar putea sa existe, ar putea sa fie la sustinerea politica a acestui Cabinet. Adica e posibil ca un parlamentar sa se sperie si sa creada... Aici trebuie solidaritate in Coalitia de la guvernare si eu as risca sa pariez ca daca masurile astea se iau acum, probabil ca va fi un recul al PDL-ului in sondaje - va scadea, dar nu foarte mult - dar asta va permite relansarea economiei romanesti si in 2012 cand vor fi alegerile, s-ar putea sa fie un an cu crestere economica sanatoasa care sa se si simta si cred ca PDL va avea de castigat", spune Lazaroiu.

La final, el i-a sfatuit pe ministri sa nu se mai uite la televizor si sa ia pulsul populatiei in mod direct, mergand in teritoriu.

"Recomandarea mea pentru ei (pentru ministri - n.r.) este sa nu se uite la televizor. Sa inchida televizorul, poti trai si fara sa te uiti la televizor, la stiri. Ai si alte metode prin care poti sa iei pulsul oamenilor. Si nu vorbesc neaparat de sondaje; te duci in teritoriu, umbli pe strada...",a conchis el.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Geoana e sceptic

"Cred ca din punct de vedere economic, sa taiem in mod brutal la pensionari si la bugetari, este pur si simplu o eroare. Va conduce la agravarea contractiei economice. (...) Pe masurile acestea, pe o prima estimare, o sa avem -2 la suta sau -3 la suta. Pentru ca in clipa in care sufoci consumul in asemenea hal, prin reducerea veniturilor la 7 milioane si jumatate de cetateni, este evident ca va fi un an foarte-foarte dificil. De unde vine cresterea economica? De unde sunt resursele eliberate pentru investitii? (...) Dar dincolo de jocul politic - e clar ca exista o majoritate si ca isi vor impune aceste masuri - problema este ca aceasta varianta nu redreseaza economia", spune presedintele Senatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.