Presedintele ar putea sa convoace referendumul pentru orice considera el ca este de "interes national", dar numai in perioade neelectorale. Aceasta este propunerea cu care PSD a venit, ieri, in Comisia juridica din Senat, ca semn de pace fata de Alianta. Senatorul Serban Nicolae, sustinut de colegul sau, Antonie Iorgovan, a propus ca Legea referendumului sa elimine articolul 12, care enumera "problemele de interes national", pentru care presedintele poate sa cheme populatia sa se pronunte.

Guvernul si Presedintia ar fi vrut ca aceasta lista sa se extinda cu alte doua teme pretabile la referendum: reforma Justitiei/combaterea coruptiei si unele masuri pentru dezvoltarea economica si sociala. Pesedistul Doru Ioan Taracila a lungit, ieri, lista cu un alt punct (gestionarea situatiilor de criza sau calamitati naturale), moment in care Serban Nicolae a venit cu "solutia radicala": presedintele trebuie sa aiba dreptul sa cheme populatia sa se pronunte atunci cand crede el de cuviinta.

Propunerea a luat-o oarecum prin surprindere pe singura reprezentanta a Aliantei in Comisia juridica, liberala Norica Nicolai, ea cerand o amanare a dezbaterii pana saptamana viitoare, cand vor fi invitati si reprezentantii Guvernului sa-si spuna parerea. Un cadou PSD pentru Traian Basescu? Nicidecum: pesedistii au cerut imediat la schimb ca referendumul sa nu mai poata fi organizat in perioadele de campanie electorala sau de alegeri. Astfel, Traian Basescu nu ar mai putea fi folosit drept locomotiva in alegeri pentru Alianta, in conditile in care scrutinul prezidential nu mai coincide cu cel parlamentar.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.