Dupa 20 de ani, zidul care inconjoara Palatul Parlamentului se va darama.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca va depune, in doua saptamani, un proiect de lege care sa vizeze daramarea gardului Parlamentului, mentionand ca oamenii trebuie sa aiba acces la cladirea Legislativului. Intrebata daca daramarea acestui gard a fost propusa de Adrian Nastase, in urma cu cativa ani, Roberta Anastase a declarat: "Nu, dansul (Adrian Nastase - n.r.) l-a construit, nu a propus daramarea lui".

Platforma pentru Bucuresti,o coalitie de 40 de ONG-uri specializate in urbanism, saluta decizia Parlamentului: "Dupa 20 de ani, spatiul care inconjoara cladirea Palatului Parlamentului este in continuare incorsetat de un Zid care este un puternic simbol al trecutului. Perceptia publica este ca principala functie a acestuia este sa tina departe orasul de Parlament si sa perpetueze senzatia de izolare si abandon pentru un perimetru extrem de important pentru centrul orasului".

Reprezentantii Societatii Civile considera ca spatele Palatului Parlamentului arata ca o curte parasita, desi acolo se regasesc doua functiuni publice esentiale: Centrul International de Conferinte si Muzeul National de Arta Contemporana. „Transformarea acestei zone intr-o platforma de activare publica ar aduce arta contemporana mai aproape de locuitorii orasului si s-ar transforma peste noapte intr-un nou pol cultural, care lipseste din functiunile actuale ale orasului. Desfiintarea Zidului si integrarea parcului din jurul cladirii in structura urbana a Bucurestiului ar avea un impact atat cultural si turistic, cat si economic”, transmite un comunicat al Societatii Civile.

Platforma pentru Bucuresti sustine acele institutii publice, autoritati locale, oameni de decizie, ce au inteles valoarea de simbol democratic al acestui demers, precum si aspectul pragmatic de reluare a unei functiuni urbane moderne si necesare.

Ironiile lui Nastase

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, scrie miercuri pe blog ca, "in lumina declaratiilor" presedintelui Camerei, Roberta Anastase, privind daramarea gardului Palatului Parlamentului,propune o lege privind accesul liber al cetatenilor in toate spatiile detinute de autoritati si institutii publice.

"In lumina declaratiilor din ultima perioada ale doamnei Roberta Anastase, legate de propunerea de daramare a gardului de la Casa Poporului (banuiesc ca aceasta este prima prioritate a guvernarii PDL) propun spre discutie romanilor (cum ar zice Traian Basescu), urmatorul proiect de lege referitor la liberul acces al cetatenilor in spatiile detinute de autoritati si institutii publice", scrie Nastase pe blog.

Fostul premier spune ca acest proiect isi propune sa aduca in circuitul romanilor o serie de spatii care au fost ocupate "in mod abuziv" de autoritatile si institutiile publice "in detrimentul cetatenilor". Nastase aduce in discutie o serie de principii constitutionale, ca dreptul la libera circulatie in tara, dreptul la un mediu sanatos, precum si egalitatea cetatenilor in fata legii.

Potrivit proiectului postat de Nastase pe blog, legea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011 si va asigura "intrarea libera a tuturor cetatenilor in curtile aferente Parlamentului Romaniei, Palatului Victoria, Palatului Cotroceni, ministerelor si ale celorlalte autoritati si institutii publice". Social-democratul mai propune ca autoritatile sa ia toate masurile ce se impun pentru inlaturarea zidurilor, gardurilor, posturilor de observatie, si a altora "de natura a obstructiona libera circulatie a cetatenilor romani".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.