25 de deputati au initiat o propunere legislativa privind protectia persoanelor inselate prin practici oculte, in scopul contracararii "efectelor devastatoare ale vrajitoriei",astfel ca,potrivit proiectului,ghicitorii sunt obligati sa posede autorizatie de libera practica si sa adere la organizatii.

Propunerea legislativa are ca scop "reglementarea activitatilor si practicilor oculte, dar mai ales protejarea persoanelor inselate prin ghicit sau alte practici oculte care induc si mentin in eroare sau amagire, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase, sau ca minciuna a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine un folos patrimonial injust, sau daca s-a pricinuit o paguba".

In proiect se explica faptul ca aceste practici "nu sunt integrate in sistemul principal al serviciilor oferite populatiei si au la baza doar teoriile, credintele si experientele empirice ale asa-ziselor clarvazatoare in prezicerea viitorului, tamaduire de boli si alte afectiuni sufletesti".

Proiectul defineste termenii de "ghicitor", "practici oculte", "vrajitorie" si "farmece".

Potrivit initiativei legislative, ghicitorul este "persoana care se indeletniceste cu prezicerea viitorului", practicile oculte sunt "activitati de ghicit si vrajitorie, prin invocarea unor realitati spirituale demonice, ezoterice", in timp ce vrajitoria reprezinta "ritualuri magice prin care se invoca realitati spirituale demonice, cu scopul de a inlatura anumite boli, de a reface sau destrama legaturi intre oameni", iar farmecele sunt "legaturi de vrajitorie".

Propunerea legislativa reglementeaza dreptul de practica si organizarea activitatilor oculte, stipuland ca activitatile de ghicit trebuie sa fie incadrate in nomenclatorul profesiilor liberale, iar persoanele care exercita aceste activitati sa fie obligate sa posede autorizatie de libera practica. Conform documentului, practicianul din domeniul ocult va fi obligat sa adere la o organizatie profesionala specifica, iar organizatiile respective trebuie sa indeplineasca o serie de criterii pentru a se putea infiinta.

Potrivit dispozitiilor finale ale proiectului, "inducerea si mentinerea in eroare sau amagire a unei persoane in scopul de a obtine un folos patrimonial injust pentru sine sau pentru altul se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, conform Codului penal". "De asemenea, in functie de forma de vinovatie cu care este savarsita fapta, se sanctioneaza cu amenda penala", se mai arata in actul normativ. Pe de alta parte, initiatorii subliniaza, in expunerea de motive, ca in Codul penal "nu se precizeaza destul de clar inducerea in eroare a unei persoane, si mai exact inselaciunea prin mijloace oculte".

Proiectul mai prevede ca "se interzice amplasarea cabinetelor de ghicit si vrajitorie, sau desfasurarea activitatilor oculte, dar si publicitatea de orice fel in proximitatea lacasurilor de cult, a institutiilor publice, a institutiilor de invatamant sau a unor institutii de interes public".

Initiatorii arata, in expunerea de motive, ca vrajitoria a devenit un fenomen de masa, iar "efectele sale sunt devastatoare pentru vietile multor oameni". "Pragul palatelor aurite, in care salasluiesc asa-zisele vrajitoare, este trecut zi de zi de oameni naivi, dispusi sa lase sute si chiar mii de euro, in speranta ca persoana iubita va reveni in viata lor, copilul se va insanatosi, in ciuda faptului ca sufera de o boala incurabila, sau ca nu isi vor pierde slujba", se arata in expunerea de motive.

Proiectul a fost depus pe 9 aprilie 2010 la Parlament si este initiat de 25 deputati, dintre care 21 reprezentand PDL, doi de la PSD, unul de la PNL si un deputat apartinand minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.