Considerand ca este o decizie de prima importanta, care poate rivaliza cu rezolvarea problemelor create de inundatii, Cabinetul Tariceanu a aprobat prin ordonanta de urgenta majorarea indemnizatiilor autoritatilor locale - prefecti, primari, presedinti de consilii judetene - cu procente care variaza intre 16 si 76%.

Desi actul normativ a fost adoptat in sedinta de guvern de joi, 14 iulie, informatia a fost data publicitatii intr-un mod extrem de "transparent" abia ieri, 20 iulie, asa cum de altfel ne-a obisnuit Departamentul purtatorului de cuvant al guvernului. Cum tara arde si baba se piaptana, intr-un comunicat de presa se arata ca majorarea de lefuri pentru cei care ocupa functii de demnitate publica alese si numite in administratia publica locala corespunde unui obiectiv din programul de guvernare, referitor la "intarirea capacitatii institutionale din administratia publica locala". Cabinetul condus de Calin Popescu Tariceanu poate trece, astfel, inca un punct la rubrica "realizari", asigurand "un cadru legal prin care vor fi eliminate anumite ".

Noile lefuri ale autoritatilor publice locale nu pot fi comparate cu modesta suma de 7.202.647 lei vechi, raportata de Institutul National de Statistica drept salariu mediu net pe economie pentru luna mai. Pentru argumentare, am ales doar cateva exemple: in urma majorarii, primarul general al Capitalei va primi o indemnizatie de 48,4 milioane lei vechi, cu 16,5% mai mult decat indemnizatia actuala, in timp ce un viceprimar al Capitalei va primi 42,7 milioane lei vechi, reprezentand o crestere tot de 16,5 procente; prefectul municipiului Bucuresti va avea o indemnizatie de 46,7 milioane lei vechi, cu 24,3% mai mult decat in prezent, iar indemnizatia alocata celorlalti prefecti va creste cu circa 20%, ajungand la 43,8 milioane lei vechi, pentru judet categoria I, si la 41,1 milioane lei vechi, pentru judet categoria a II-a etc.

In comunicatul de presa al guvernului se face precizarea ca "indemnizatiile reprezinta baza de calcul pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu salariul", la calculul cuantumului indemnizatiei nu se adauga sporul de vechime in munca si nici alte sporuri prevazute de lege. Indemnizatiile lunare acordate persoanelor care ocupa functii de demnitate publica in administratia locala vor fi majorate in doua etape, la inceputul lunilor septembrie si octombrie 2005, cu un procent total cuprins intre 16 si 76% fata de nivelul actual. Cum era de asteptat, in comunicatul de presa al guvernului nu se face precizarea si care va fi efortul bugetar pe care il presupune acordarea acestor majorari de lefuri.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.