Biroul Electoral Municipal a respins marti candidatura lui Remus Cernea ca independent pentru locul de deputat vacant din colegiul 19, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al BEM, Iulian Ivan.

Ivan a precizat ca dosarul lui Cernea a fost respins pentru ca legea nu permite candidaturile independentilor sau ale partidelor neparlamentare la alegerile partiale. De asemenea, Ivan a mai declarat ca dosarul lui Cernea era incomplet, deoarece nu avea semnaturile necesare pentru candidatura si nici dovada ca a constituit depozitul prevazut de lege, de 3000 lei, transmite NewsIn.

Cernea poate ataca decizia BEM la Tribunalul Bucuresti si apoi la Curtea de Apel.

Intr-un comunicat de presa remis marti, Cernea a precizat ca si-a depus dosarul stiind foarte bine ca nu va putea candida, dar arata ca demersul sau este "pur principial si vizeaza apararea unor valori democratice golite de continut de actuala clasa politica precum pluralismul politic si dreptul de a alege si a fi ales".

"Este un gest simbolic care arata ca alegerile din Romania dupa 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 nu sunt unele democratice si pluraliste. In mod ironic, aceste alegeri partiale seamana izbitor cu cele care se organizau in perioada comunista cand pe buletinele de vot, pentru primarii spre exemplu, figurau cate doi candidati ai partidului unic, iar cetatenii formal <aveau de unde alege>. Situatia actuala din Romania arata cu prisosinta ca din punct de vedere al incompetentei, coruptiei si spiritului de casta manifestat de actuala clasa politica atunci cand isi acorda privilegii, avem la putere un partid unic. Intre PDL, PNL si PSD nu se pot trasa linii de demarcatie clare din punctul de vedere al practicilor medievale de utilizare a puterii pentru a se instapani asupra cetatenilor si resurselor acestei tari si nu pentru a servi interesul public", sustine Cernea.

El mai anunta ca va ataca in instanta decizia de a i se respinge candidatura si va incerca sa arate "ca legea este una injusta si ca submineaza insasi temelia democratiei".

Presedintele executiv al Partidului Verde opineaza ca cele doua candidate, Teo Trandafir si Liliana Minca, ar trebui sa se retraga din competitie si sa ceara mai intai schimbarea legii sau emiterea unei Ordonante de Urgenta de catre Guvern pentru a se permite si inscrierea altor candidaturi. "Altfel victoria oricareia dintre ele va fi una lipsita de glorie", mai afirma Cernea.

Ecologistul se mai plange si de faptul ca, desi atunci cand a candidat pentru Colegiul 1 din Bucuresti foarte multi politicieni au promis ca vor schimba legea electorala pentru a permite si altora sa candideze, nu doar partidelor parlamentare, dar aceste promisiuni nu s-au realizat.

Cernea s-a inscris si la alegerile partiale din colegiul 1 de la inceputul anului, insa candidatura sa a fost respinsa. Cernea a atacat decizia in instanta, iar Tribunalul Bucuresti a admis, pe 30 decembrie, in sedinta publica, exceptia de neconstitutionalitate a Legii 35/2008 invocata de Remus Cernea, in legatura cu respingerea candidaturii sale la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor din Colegiul 1 Bucuresti, si a decis sa trimita dosarul la CCR, pentru solutionarea acesteia. Curtea Constitutionala a respins insa exceptia de neconstitutionalitate ridicata de acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.