Premierul este contestat dur de PD. In plus, tot mai multi liberali influenti ii vor demisia din fruntea partidului.

Joaca lui Calin Popescu-Tariceanu de-a demisia a aruncat in aer coalitia de guvernamant. Inainte de a anunta ca ramane in fruntea guvernului, premierul nu s-a consultat cu liderii Aliantei PNL-PD, ci doar cu Dan Voiculescu (Partidul Conservator) si cu Marko Bela (UDMR). In plus, el nu le-a cerut nici ministrilor sai parerea in privinta declaratiei de ieri, prin care guvernul a solicitat parlamentului un vot de incredere.

In acest moment, Tariceanu este un prim-ministru izolat, pentru ca:

> PD nu-i mai garanteaza sprijinul politic;

> in PNL se contureaza un puternic curent anti-Tariceanu;

> UDMR nu va merge niciodata pe mana unui perdant;

> partidul lui Voiculescu a aratat ca nu se poate conta pe el;

> PSD si PRM nu vor sustine masurile de reforma anuntate chiar de Tariceanu.

""Intrati, mama, in casa, sa vedeti cum cad peretii pe noi!" Am auzit aceste vorbe si in Vrancea - la Rastoaca, Vadu Rosca, Nanesti -, si la Namoloasa de Galati. Oamenii se agatau de aparatul de fotografiat ca de un martor nepretuit, sperand ca toata tara va afla de nenorocirea lor. Iar ei chiar au nevoie de ajutorul tarii!"
Octavian Cocolos, fotoreporter

"Testul empatiei nu e obligatoriu, dupa cum virtutea solidaritatii nu figureaza in Constitutie. Nici un reportaj, oricat de mestesugit, nu ne poate da dimensiunea exacta a dramelor individuale. Numai ca, in vara asta, ochelarii de cal nu mai sunt la moda. In locul lor castiga teren privirea deschisa spre semeni. Si mana intinsa unei alte maini intinse."
Radu Paraschivescu, Senatul EVZ

Premierul nu a consultat ministrii pe textul declaratiei pe care guvernul si-a asumat raspunderea in fata Camerelor reunite ale parlamentului

Guvernul si-a asumat ieri raspunderea in parlament pentru o declaratie de politica generala privind reconstructia Romaniei dupa inundatii, integrarea in Uniunea Europeana si reforma in justitie, document ce stabileste prioritatile executivului pe termen scurt si mediu. Declaratia a fost citita de premierul Calin Popescu-Tariceanu in fata celor doua Camere ale legislativului. Seful guvernului a expediat rapid tema inundatiilor si a integrarii europene, insistand pe reforma in justitie, o problema mai veche a premierului.

Ministrii au citit declaratia pe holul salii de sedinte

Daca atunci cand a fost sa demisioneze a tot tras de timp, in momentul in care a renuntat la acest gand, Tariceanu s-a grabit sa incheie cat mai grabnic toate conturile. El n-a mai asteptat pana joi, cum anuntase initial, si nici macar nu a mai stat sa-i adune pe membrii cabinetului pentru a le arata declaratia pe care a prezentat-o ieri in fata Camerelor reunite ale parlamentului. Conform Constitutiei, Tariceanu a vorbit in numele tuturor ministrilor. Articolul 114 din Legea fundamentala prevede ca guvernul este cel care isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Chiar daca a vorbit in numele lor, prim-ministrul nu a considerat necesar sa organizeze o sedinta de guvern pentru a le prezenta membrilor cabinetului declaratia pe care urma sa o sustina in parlament. Interpelat in legatura cu acest subiect, purtatorul de cuvant al executivului, Oana Marinescu, a declarat, ieri, ca nu a avut loc o reuniune oficiala in cadrul careia ministrii sa-si dea acordul in ceea ce priveste textul declaratiei. Oana Marinescu a afirmat ca nu exista "un cadru institutional", dar ca Tariceanu s-a consultat totusi atunci cand a redactat declaratia cu ministrii care se ocupa de justitie, inundatii si integrare, si a avut consultari politice cu membrii Consiliului de Coordonare a Coalitiei.

Doar instiintati

Ministrul pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat si el ca "unii ministri" au fost consultati, iar observatiile lor au fost introduse in textul declaratiei. "Mai mult ca sigur ca nu s-a discutat cu toti ministrii, pentru ca unii, cum ar fi domnul Barbu sau domnul Blaga, au fost plecati in teritoriu. Acestia au fost instiintati despre textul declaratiei atunci cand au sosit in Bucuresti, cu cateva minute inainte de reuniunea parlamentului. De aceea am si intarziat", a spus ministrul. El a afirmat ca in astfel de cazuri se aplica principiul solidaritatii guvernamentale. "In mod normal, un ministru care afirma ca nu isi asuma declaratia, in mod normal ar trebui sa isi dea demisia pentru ca inseamna ca nu este solidar cu ceilalti membri ai cabinetului", a argumentat Olteanu.

Fara motiune

Nici PSD, nici PRM nu intentioneaza sa depuna o motiune de cenzura, dupa ce guvernul si-a asumat raspunderea pe declaratia privind reconstructia Romaniei dupa inundatii, integrarea in Uniunea Europeana si reforma in justitie. Liderul grupului parlamentar al PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, ne-a declarat ieri ca formatiunea sa nu va depune o motiune de cenzura, pentru ca nu doreste sa se angreneze in "jocul politicianist al guvernului".
"Noi consideram ca asumarea raspunderii in parlament este un simplu joc politicianist. PRM refuza sa participe la acest joc
de-a alba-neagra cu nervii cetatenilor", ne-a declarat Bolcas.

Inundatii, integrare, justitie

Teme: Premierul a vorbit mult despre inundatiile devastatoare din ultima perioada, discursul sau fiind insa plin de generalitati: "Guvernul este solidar cu populatia afectata si ia toate masurile necesare pentru ca viata acesteia sa revina la normal cat mai curand posibil. Prioritatile guvernului sunt ajutorarea sinistratilor cu tot ceea ce este necesar pana la retragerea apelor si apoi refacerea infrastructurii si sprijin pentru reconstruirea caselor".

Integrare europeana: Tariceanu a anuntat ca "in urmatoarele saptamani guvernul va demara pachetul de masuri menite sa asigure capacitatea de absorbtie si utilizare a fondurilor comunitare". In aceasta toamna, executivul va veni inca o data in fata parlamentului pentru a-si asuma raspunderea pentru un pachet legislativ privind reforma administratiei publice si descentralizarea acesteia. "In parteneriat cu UE, alocand integrarii europene, asa cum ii place sa spuna lui Olli Rehn, fiecare ceas, fiecare zi, fiecare luna, vom indeplini acest obiectiv, si acesta este angajamentul meu politic".

Reforma justitiei: Seful guvernului s-a plans ca pachetul legislativ pentru care executivul si-a asumat raspunderea "s-a lovit de rezistenta vechilor structuri, de interese si complicitati". Premierul a precizat ca executivul are in vedere modificarea legii Curtii Constitutionale, revizuirea Constitutiei si alocarea de fonduri suplimentare pentru reforma in justitie.

Partidul Conservator - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania

Seful PNL, premierul Aliantei PC-UDMR
Tariceanu s-a bazat, in momentul in care a decis sa renunte la demisie, pe sprijinul neconditionat al UDMR si PC, adica exact pe formatiunile de care Traian Basescu dorea sa scape prin organizarea anticipatelor. Presedintele PC a fost artizanul formulei prin care premierul urma sa isi asume raspunderea in parlament pe o declaratie politica. Conform informatiilor venite din interiorul celor doua partide, inainte de a-si anunta partenerii de alianta, Tariceanu a discutat cu liderii UDMR si PC, care i-au promis sa fie ceva mai "disciplinati" in ceea ce priveste sustinerea parlamentara.

De altfel, reprezentantii acestor doua formatiuni stiau inca dinaintea reuniunii Aliantei despre posibilitatea renuntarii la demisie. Presedintele UDMR, Marko Bela, a recunoscut, intr-o declaratie acordata agentiei maghiare MTI, ca a aflat ca Tariceanu nu mai demisioneaza inca dinainte de plecarea acestuia la Bruxelles. Surse bine informate sustin ca primul-ministru a avut, marti, o convorbire telefonica cu presedintele PC, Dan Voiculescu. Aflat la Londra, acesta s-ar fi angajat sa sprijine Alianta in parlament in schimbul renuntarii la alegeri anticipate.

Cu o singura si notabila exceptie: schimbarea presedintilor celor doua Camere. Se pare ca Voiculescu a invocat neconstitutionalitatea inlocuirii lui Va-caroiu si Nastase, si a ramas pe pozitie chiar si atunci cand Tariceanu l-a asigurat ca juristii pe care i-a consultat spun ca schimbarea e perfect legala. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, ne-a confirmat ieri ca partidul nu si-a schimbat pozitia in aceasta chestiune. Liderul UDMR Marko Bela a spus ca sustine initiativele Aliantei, daca sunt in acord cu Constitutia.

Partidul National Liberal: Nervozitate la varf, fierbere in filiale

De la momentul producerii demisiei, PNL s-a impartit in doua tabere: fidelii lui Tariceanu din conducerea partidului si ceilalti, cei care, in subteran, gandesc debarcarea premierului. Oricum, la o zi dupa producerea retragerii demisiei, cele doua factiuni liberale sunt in plina evolutie, fiind prea devreme pentru consolidarea lor.

Replici dure in public

Declaratiile publice confirma insa ca tensiunea este maxima. Radu Campeanu a vorbit ieri despre intentia unor filiale locale de a declansa un Congres extraordinar cu un singur punct pe ordinea de zi: schimbarea din functia de presedinte al PNL a lui Calin Popescu-Tariceanu. Fostul presedinte liberal, Valeriu Stoica, a cerut din nou, marti, ca Tariceanu sa demisioneze urgent de la conducerea guvernului si sa fie inlocuit cu Theodor Stolojan, pentru a salva imaginea partidului.

Pozitia lui Stoica este sustinuta, chiar daca nu oficial, de mai multi membri marcanti ai partidului. De altfel, un grup de 11 liberali, printre care si Stoica, a trimis recent un apel public catre colegii de partid, in care le cerea sa contribuie la formarea unui pol popular, alaturi de alte partide. Ministrul Bogdan Olteanu, unul dintre apropiatii lui Tariceanu, a replicat dur declaratiilor lui Stoica, aratand ca partidul dezavueaza toate "provocarile lui Stoica", acuzandu-l ca aduce beneficii PSD.

Grupul "fidelilor" de la varful PNL

La Congresul din februarie, atunci cand a devenit presedinte al PNL dupa retragerea lui Stolojan, Tariceanu a avut grija sa-si asigure o conducere loiala. La propunerea sa, statutul partidului a fost modificat astfel incat Biroul Permanent Central (BPC) sa fie ales pe o lista care sa fie anexata candidaturii sale. Din acest motiv, mare parte din oamenii din conducerea partidului ii sunt loiali.

Din cei 13 membri, Tariceanu se poate baza pe sustinerea vicepresedintilor Puiu Hasotti, Teodor Melescanu si Dan Radu Rusanu. Toti acestia au beneficiat de titlul de vicepresedinte doar gratie lui Tariceanu. Exceptie fac Mona Musca si Gheorghe Flutur, vicepresedinti cu popularitate in PNL, care au fost preluati de pe vremea lui Stolojan. In rest, in afara de Cristian Boureanu si Ionut Popescu, care au pastrat distanta fata de lider, toti cei sase membri pot fi considerati fideli lui Tariceanu.

Congresul poate fi declansat doar de filiale

Aceasta impartire a puterii in BPC este importanta pentru a afla ce sorti de reusita ar avea propunerea de schimbare din functie a presedintelui.
Aceasta actiune poate fi pusa in practica doar de congres. Potrivit statutului PNL, convocarea Congresului se face de catre Delegatia Permanenta, fie la cererea Biroului Permanent Central, fie la cererea a mai mult de jumatate din Delegatiile Permanente Teritoriale. Dupa felul in care arata structura conducerii partidului, convocarea Congresului este mai degraba posibila la cererea a jumatate din Delegatiile Permanente Teritoriale, adica a 21 de judete.

Stolojan, dorit premier de 57% din romani

Potrivit unor surse din PNL, un sondaj CURS arata ca 57% din romani au raspuns ca cel mai bun politician pentru functia de prim-ministru ar fi Theodor Stolojan. Tot la aceasta intrebare, doar 20% l-au indicat pe Calin Popescu-Tariceanu, iar 23% au spus ca nu stiu, nu raspund. Contactat telefonic de "Evenimentul zilei", directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, a confirmat existenta acestor rezultate, refuzand insa sa mentioneze cine a comandat sondajul de opinie.

Partidul Democrat: Monitorizare la sange a sefului guvernului

Tariceanu, pus sa ceara PC si UDMR schimbarea presedintilor Camerei

Partidele din Alianta au incercat ieri sa-si revina din nauceala produsa de Tariceanu, pentru a-si regandi strategia politica in functie de ultimul eveniment.
Democratilor le-a fost mai usor sa se stranga la un loc atata timp cat ii uneste acelasi sentiment. Absolut toti membrii conducerii Partidului Democrat au fost prezenti ieri la pranz la o sedinta de clarificari cu Emil Boc si Adriean Videanu. Emil Boc a lansat ieri un prim avertisment catre Calin Popescu-Tariceanu. "Decizia premierului a pus in dificultate atat PD, cat si PNL, dupa ce ambele partide luasera hotararea de a merge in alegeri anticipate", a declarat Boc, la finalul intalnirii cu membrii PD.

Desi a fost retinut in atacuri directe, Boc a insistat pe aceasta sintagma si pe faptul ca "s-a pierdut un moment politic important pentru obtinerea majoritatii in parlament". In ciuda acestor constatari, Boc a spus ca PD va ramane la guvernare si va respecta protocolul Aliantei, prin urmare partidul nu se va rupe de PNL. Surse din PD ne-au mentionat ca, in sedinta cu usile inchise, s-a analizat situatia pe toate partile pentru a pregati o riposta fata de incalcarea intelegerilor din Alianta, facute de Tariceanu.

Democratii au constat ca nu au parghiile necesare inlocuirii lui Tariceanu, dar promit sa nu-l slabeasca pe acesta din ochi pentru eventualele greseli de guvernare. Mai mult, democratii il vor soma pe Tariceanu sa rezolve problema in interiorul coalitiei pentru a-i convinge pe Dan Voiculescu si Marko Bela sa inlocuiasca sefii Camerelor parlamentului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.