RA-APPS asigura resedinta pentru doi fosti sefi de stat, Regele Mihai si Emil Constantinescu, singurul care suporta cheltuielile cu imobilul este fostul presedinte, iar Regia nu mai poate achita costurile de intretinere a Palatului Elisabeta, resedinta fostului suveran, din cauza crizei.

"De prevederile HG 478/2006 privind atribuirea destinatiei de resedinta pentru persoanele care au avut calitatea de sef al statului roman, a unor imobile proprietate publica a statului aflate in administrarea RA-APPS, beneficiaza MS Regele Mihai si domnul Emil Constantinescu.
Singurul care suporta toate cheltuielile aferente intretinerii imobilului repartizat ca resedinta este fostul presedinte al Romaniei
", se arata in comunicat al Secretariatului General al Guvernului (SGG).

In anul 2009, precizeaza comunicatul, RA-APPS a achitat 676.000 de lei pentru administrarea Palatului Elisabeta (energie electrica, gaze, apa, canal, telefon, bunuri mobile, de personal, dar si alte cheltuieli de intretinere a imobilului), iar pentru 2010 sunt estimate cheltuieli de 750.000 de lei.

"Tinand cont de situatia generata de criza economica pe piata imobiliara, RA-APPS are probleme, ca si ceilalti operatori economici de profil, fiind obligata sa isi restranga cheltuielile, inclusiv prin reduceri de personal, si nu isi mai poate permite suportarea unor cheltuieli pentru beneficiarii spatiilor din imobilele aflate in administrare", argumenteaza SGG.

Institutia precizeaza ca, "avand in vedere conditiile economice actuale", a solicitat RA-APPS o analiza pentru identificarea cheltuielilor "neeconomice" cu imobilele aflate in proprietatea statului roman si in administrarea Regiei. Din analiza efectuata a rezultat ca unul dintre imobilele in aceasta situatie este Palatul Elisabeta, actuala resedinta a MS Regele Mihai.

In comunicat se mai arata ca astfel de probleme au fost identificate si in cazul altor imobile. Pentru reglementarea acestor situatii, SGG va propune un set de masuri, Guvernul urmeaza ia o decizie, iar RA-APPS va pune in aplicare masurile dispuse.

Secretarul General al Guvernului, Daniela Andreescu, a declarat joi pentru NewsIn ca solutiile luate in calcul in cazul Palatului Elisabeta sunt alocarea unei sume de la bugetul de stat pentru administrarea cladirii, plata utilitatilor de catre beneficiar - respectiv de Casa Regala - sau de catre o alta institutie a statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.