Prima zi a sesiunii extraor dinare a Camerei a lasat, ieri, impresia ca deputatii au fost chemati din vacanta pentru a mai schimba o vorba la o cafea. Mult-trambitata lista cu ordonante de extrema importanta pe care Guvernul trebuia sa le treaca prin Legislativ s-a "desumflat", in sertarele alesilor ajungand doar cinci acte normative - patru trimise de luni si unul expediat rapid ieri dimineata.

Practic, deputatii au fost convocati pentru a ratifica trei acorduri internationale (unul dintre Romania si Estonia, din 2003, privind readmisia persoanelor, altul din 2004, pe tema combaterii criminalitatii si ultimul tot pentru readmisia persoanelor, incheiat la sfarsitul lunii trecute cu Republica Slovaca), o ordonanta privind organizarea studiilor universitare si o alta de modificare a Legii de organizare si functionare a Guvernului si a ministerelor. Chiar si in aceste conditii, activitatea forului s-a vrut a fi cea caracteristica unei zile normale de lucru din timpul sesiunii ordinare.

Dis-de-dimineata, Biroul Permanent s-a intrunit pentru a stabili ordinea de zi si programul de lucru pentru saptamana in curs. In cursul dupa-amiezei, alesii s-au adunat in sedinta de plen si apoi in comisiile permanente pentru a dezbate textele trimise de la Palatul Victoria. Numai ca lista extrem de subtire cu proiecte i-a descumpanit pe parlamentari, reusind sa-l irite pe presedintele Camerei, Adrian Nastase.

Acesta a apreciat chiar ca sesiunea extraordinara "este, in mare masura, o bataie de joc". "Nebunia alegerilor anticipate creeaza o presiune asupra Executivului care vrea in acelasi timp sa-si dea demisia si sa rezolve probleme de patru ani pentru clientela politica", a spus Nastase. Totusi, el a recunoscut ca o sesiune extraordinara era obligatorie, potrivit prevederilor constitutionale.

Tabela electronica i-a mutat pe deputati in alta sala

Alesii s-au tinut de program, si, la ora 15.00, s-au infiintat in sala destinata sedintei de plen. Chiar si incaperea in care au fost convocati a fost alta decat cea obisnuita, intrucat aici se derulau lucrarile de instalare a sistemului de vot electronic. Adrian Nastase le-a citit celor 168 de alesi, care s-au indurat sa vina la Bucuresti, lista celor cinci proiecte ale Guvernului si pe cea a initiativelor depuse de alti parlamentari, care vor fi discutate in toamna si a inchis lucrarile.

La Senat, sesiunea extraordinara s-ar putea prelungi pana in august

Prima sedinta a sesiunii extraordinare de la Senat a durat 45 de minute. Dupa "epuizanta" reuniune in plen, senatorii s-au retras la comisii pentru a depune amendamente si avize la cele 27 de ordonante de urgenta primite deja de la Guvern si pe care Senatul le va dezbate in sedinta in plen de luni, 25 iulie. Senatorii nu vor avea liniste nici in week-end, fiind obligati de Biroul Permanent sa vina la lucru si vinerea, si sambata.

E pentru prima data in istoria parlamentara postdecembrista cand alesii sunt chemati si sambata la Senat. Vineri si sambata ei ar urma sa depuna amendamente si avize la alte 15 ordonante de urgenta pe care trebuie sa le discute in plenul programat pentru marti, 26 iulie. Daca nu vor reusi sa finalizeze toate ordonantele de urgenta emise de Cabinetul Tariceanu, senatorii vor avea parte de o sesiune extraordinara prelungita pana pe 4-5 august. Convocarea sesiunii extraordinare nu a fost pe placul tuturor senatorilor.

Unii, in frunte cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, au fost nemultumiti de faptul ca pachetul de acte normative nu contine "decat 3-4 ordonante", care ar putea justifica o sesiune extraordinara. Senatorul PRM Liviu Bindea a luat in deradere unele proiecte de legi din pachetul pentru care Parlamentul a fost convocat in sesiune extraordinara, dand ca exemplu ordonanta de urgenta pentru aprobarea numarului de exemplare din speciile urs, lup, ras si pisica salbatica care se pot recolta in cadrul sezonului de vanatoare 2005-2006.

"Sigur ca se justifica sesiunea extraordinara, probabil ca le era teama ca, fiind in vacanta parlamentara, dl. Adrian Nastase le impusca pe toate, de plictiseala", a spus Bindea. Pe de alta parte, senatorii opozitiei s-au aratat indignati pentru ca printre actele normative nu se gaseste nici unul care sa ajute sinistratii.

Mutarea Senatului - amanata

Sesiunea extraordinara intarzie mutarea senatorilor la Palatul Parlamentului. In aceasta saptamana, cel putin la nivelul angajatilor Senatului, ar fi trebuit sa inceapa mutarea pentru ca in toamna totul sa fie gata. Cum senatorii vor sta cel putin pana la sfarsitul acestei luni, tot in cladirea din Piata Revolutiei, mutarea va trebui sa mai astepte.

Prin urmare, data de 1 septembrie, cand senatorii se vor intoarce din vacanta parlamentara, nu va insemna neaparat si un inceput de sesiune in Palatul Parlamentului, asta daca secretarul general nu-si va sacrifica toata vara pentru a recupera cele doua saptamani pierdute cu sesiunea extraordinara, astfel incat sa le asigure senatorilor mutarea alaturi de deputati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.