Referendumul pentru reforma Justitiei - care ar urma sa se suprapuna peste campania electorala a anticipatelor - pe care il pregateste presedintele Basescu a fost ieri confirmat oficial. El va avea loc si daca nu vor fi anticipate.

Presedintia pregateste in acest moment pasii pentru consultarea populatiei undeva in toamna, campania pentru reformarea Justitiei urmind sa se suprapuna peste campania electorala pentru anticipate. Basescu devine locomotiva de imagine pentru Alianta si, totodata, poate mobiliza electoratul. Premierul Tariceanu s-a vazut ieri in situatia delicata de a recunoaste ca guvernul a modificat saptamina trecuta Legea referendumului, astfel incit populatia sa poata fi consultata pe teme de justitie.

Premierul a fost prins ieri pe picior gresit de ziaristi in aceasta chestiune, aruncind responsabilitatea pe consilieri. El i-a reprosat Oanei Marinescu, purtatorul de cuvint al guvernului, ca nu a informat cu privire la toate cele 193 de acte normative adoptate joia trecuta de guvern. Aceasta i-a raspuns ca "le-a dat in lucru", dar volumul de munca a fost foarte mare.

Basescu, implicat

Modificarile au fost convenite de Executiv in urma consultarilor cu presedintele Traian Basescu, dupa cum ne-a declarat Renate Weber, consilier prezidential pentru probleme juridice. Oficialul Administratiei Prezidentiale ne-a explicat faptul ca, prin modificarile aduse Legii referendumului, seful statului a dorit, in mod firesc, sa aiba oricind la indemina "un instrument juridic prin care sa isi exercite prerogativele constitutionale referitoare la consultarea poporului in probleme de interes national".

Consilierul prezidential Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvint al presedintiei, ne-a explicat ca seful statului nu are in vedere convocarea referendumului odata cu cea a alegerilor anticipate. La rindul sau, Renate Weber a precizat, in context, ca presedintele Traian Basescu nu s-a gindit la un termen anume pentru convocarea referendumului, dar ca a vrut sa se asigure ca, atunci cind se va decide asupra acestui demers, sa aiba la indemina instrumentele legale. Surse din coalitie au reconfirmat insa intentia de a lega eventuale anticipate de referendum, existind si intentia ca acesta din urma sa fie organizat si daca nu vor fi anticipate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.