Ultimele doua saptamani au fost pline de anunturi privind demisia Guvernului si de declaratii privind "irevocabilitatea" acestui gest.

Totul urmat insa de "reconsiderari" si conditii puse de premier sau chiar de tacere la intrebarile privind demisia Cabinetului si organizarea de alegeri anticipate. Pe 6 iulie, seful Guvernului declara ca organizarea unor eventuale alegeri anticipate nu reprezinta o varianta oportuna in prezent. "Avem o serie de alte probleme mult mai importante de rezolvat", afirma Tariceanu.

Insa, pe 7 iulie, primul-ministru anunta ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, pentru angajarea procedurilor necesare declansarii alegerilor anticipate. Tariceanu a sustinut ca este o decizie irevocabila, dar nu a precizat momentul la care isi va prezenta efectiv demisia. Declaratia lui Tariceanu a fost facuta in conditiile in care Curtea Constitutionala declarase drept neconstitutionale patru articole din pachetul legislativ privind reforma in Justitie, pentru care Guvernul isi asumase raspunderea in Parlament.

In favoarea anticipatelor s-au pronuntat public PNL si PRM. Impotriva - PSD, UDMR si Partidul Conservator. Dupa anuntul premierului, surse din Alianta PNL-PD au sustinut ca alegerile anticipate vor fi organizate cel tarziu in data de 2 octombrie, inainte de raportul de tara al Comisiei Europene din 25 octombrie.

Pe 10 iulie, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a dat asigurari ca Executivul va functiona in perioada urmatoare, pana la alegerile anticipate, fara ca activitatea sa sa fie afectata.
In aceeasi zi, surse din cadrul actualei puteri au declarat ca Guvernul isi va anunta demisia pana cel tarziu luni, 18 iulie.

Pe 11 iulie, Tariceanu dadea asigurari ca Guvernul interimar va continua, dupa depunerea demisiei, pregatirile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Tot in data de 11 iulie, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a precizat ca el nu este un ministru demisionar si ca nici primul-ministru nu si-a dat demisia. Imediat, purtatorul de cuvant al Guvernului a reafirmat ca decizia premierului de a demisiona este "ferma si irevocabila".

Pe 12 iulie, presedintele Basescu ii convoaca, la Cotroceni, pentru mediere, pe presedintii celor doua Camere, pe liderii grupurilor parlamentare, pe premierul Tariceanu si pe membrii Curtii Constitutionale. Dupa intalnire, se parea ca toate partile implicate au ajuns la un consens. La indemnul lui Basescu, juristii partidelor parlamentare se intalnesc chiar in cursul serii pentru a se pune de acord asupra unor formule constitutionale ale textelor respinse de Curtea Constitutionala. Iar premierul Tariceanu declara ca isi va reconsidera demisia.

Dupa cateva ore, el a precizat ca va reveni asupra deciziei numai daca ii vor fi admise conditiile privind reforma in justitie, incompatibilitatile membrilor Curtii Constitutionale si modificarea unor articole din Constitutie referitoare la functionarea Curtii.
Pe 13 iulie, in Parlament, trei din cele patru texte respinse de Curtea Constitutionala au fost reformulate. Dupa vot, Tariceanu anunta ca isi mentine decizia de a demisiona, deoarece nici una dintre cele trei conditii pe care le-a pus cu o zi in urma nu au fost indeplinite, iar motivele pentru care si-a anuntat demisia raman in continuare valabile.

El a precizat ca procedurile pentru alegerile anticipate vor demara luni, dupa ce se va intoarce din vizita la Bruxelles. In aceeasi zi, Traian Basescu aprecia ca atitudinea premierului Tariceanu de a-si mentine decizia privind demisia este justificata, intrucat in Parlament nu s-a gasit o formula pentru promovarea articolelor din legea justitiei necesare pentru "o reformare profunda a justitiei".

In sedinta din 14 iulie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care modifica legea electorala, stabilind campania electorala in cazul anticipatelor la doua saptamani. Duminica, 17 iulie, in ajunul plecarii la Bruxelles, conform propriilor declaratii, Tariceanu urma sa prezinte, intr-o reuniune a conducerii PNL, variantele privind demisia actualului Cabinet, preluarea atributiilor de catre premierul interimar si inceperea negocierilor politice legate de formarea noului Guvern.

Luni, pe 18 iulie, la Bruxelles, Tariceanu a spus doar ca o decizie privind eventuala demisie a Guvernului in vederea organizarii alegerilor anticipate va fi anuntata la Bucuresti, precizand ca nu doreste sa se pronunte asupra acestui subiect in cursul vizitei pe care o efectueaza la Bruxelles. In cursul zilei, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, declara ca demisia Guvernului este "o chestiune de ore".

Tariceanu a revenit de la Bruxelles in cursul noptii, refuzand sa faca vreo declaratie la sosirea in tara.
Ieri dimineata, pe 19 iulie, presedintele Basescu si premierul Tariceanu au avut, la Palatul Victoria, o discutie de aproximativ o ora, in care au analizat variantele legate de eventuala demisie a Guvernului si organizarea alegerilor anticipate. Tot ieri, seful statului a promulgat Legile proprietatii si justitiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.