Premierul nu mai pleaca de la Palatul Victoria din cauza inundatiilor. "Nu e momentul abandonului. Lasitate ar fi fost sa demisionez acum. "Seful guvernului va cere un vot de incredere Parlamentului.

Calin Popescu Tariceanu s-a razgandit. Nu mai demisioneaza. El va merge in fata Parlamentului sa ceara un vot de incredere. Motivul invocat de premier: prioritatea zero este refacerea tarii dupa inundatii. "Nu e momentul abandonului. Lasitate ar fi fost sa demisionez acum", a afirmat seful guvernului, care si-a asumat exclusiv gestul politic. El a anuntat ca se va prezenta in fata Parlamentului cu o declaratie politica privind reconstructia tarii dupa inundatii, integrarea europeana si reforma justitiei, pentru care isi va asuma raspunderea.

"In rest, avem treaba", si-a incheiat declaratia Calin Popescu Tariceanu. Teoretic, anuntul premierului ar putea insemna renuntarea la alegerile anticipate, insa votul de incredere pe care il va cere senatorilor si deputatilor poate lasa o portita deschisa. Un vot negativ al parlamentarilor ar putea fi primul pas catre un scrutin inainte de termen. Ramane de vazut ce vor spune insa alesii, care vor fi convocati intr-o sedinta comuna, cel mai probabil, maine.

Inundatiile, dar si vizita la Bruxelles sunt motivele pentru care Calin Popescu Tariceanu si-a reconsiderat pozitia. Bruxelles-ul, nu numai ca este rezervat, dar isi manifesta ingrijorarea fata de situatia politica de la Bucuresti. Cat i-a convins Calin Popescu Tariceanu pe oficialii europeni ca anticipatele nu vor incurca socotelile aderarii, asta ramane de vazut. Cert este ca Olli Rehn a transmis un mesaj foarte clar: prioritatea autoritatilor romane trebuie sa fie pregatirea procesului de aderare la UE.

"Datoria mea, in calitate de comisar pentru extindere, este sa-mi exprim ingrijorarea fata de situatia politica din Romania. In momentul acesta, prioritatea pentru Romania este sa se pregateasca pentru aderarea la UE, in mod special in ceea ce priveste implementarea reformelor justitiei si a luptei impotriva coruptiei", a declarat Rehn, la finalul intrevederii cu premierul Tariceanu. Oficialul european a precizat ca decizia declansarii anticipatelor apartine autoritatilor romane si, indiferent de alegeri, Bucurestiul trebuie sa-si indeplineasca angajamentele pe care si le-a asumat pe relatia cu Uniunea Europeana.

"Premierul roman m-a informat de contextul politic din Romania si am luat nota de aceasta situatie. Este treaba liderilor politici din Romania sa stabileasca prioritatile si modul in care aplica procesul de reforma, dar este datoria mea sa arat importanta raportului pe care il vom prezenta in luna octombrie si care va mentiona progresele realizate, in special in domeniul justitiei si al coruptiei. Sfatul meu este sa se asigure continuitate si rezultate concrete in aplicarea legislatiei europene si a reformei", a precizat Olli Rehn.

Europa ne ia in calcul din 2007

In vreme ce la Bucuresti se fac tot felul de strategii privind anticipatele, statele membre ale Uniunii Europene incearca incheierea, pana la sfarsitul anului, a unui acord privind bugetul, astfel incat sa se gaseasca un suport financiar pentru primirea Romaniei si Bulgariei la data stabilita.
Ministrul francez de externe, Philippe Douste-Blazy, sustine ca este nevoie de reforma a bugetului, avansand chiar o formula de compromis.

Statele membre ar trebui sa amane, deocamdata, discutiile privind politicile agricole comunitare (PAC), de a caror reforma Tony Blair conditioneaza o intelegere asupra perspectivelor finaciare pe perioada 2007-2013. Oficialul francez propune revenirea la masa tratativelor in 2010 astfel incat pana in 2014 sa se poata vorbi de un nou PAC. Philippe Douste-Blazy a adaugat ca Parisul si Londra doresc sa rezolve problema viitoarelor cheltuieli ale UE pana in luna decembrie a acestui an, astfel incat sa finanteze extinderea cu Romania si Bulgaria, prevazuta pentru ianuarie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.