Povestile celor mai puternici 66 de romani au fost "adunate” de revista "Banii Nostri” in anuarul "66”, aflat la a doua editie.

Selectia celor puternici oameni din stat nu este rezultatul unui demers stiintific, ci al unuia jurnalistic. Lista nu reprezinta un top al personalitatilor sau al unor personaje alese printre primii 66 de "grei". Acestia sunt insa clasificati in patru categorii, in functie de tipul de putere prin care s-au remarcat: decizionala - categorie in care intra mai ales poiticienii, din punct de vedere al influentei - unde se remarca cu precadere sefii serviciilor secrete, dar si capii Justitiei, cea conferita de simboluri "tari" la nivelul societatii, si, nu in ultimul rand, puterea conferita de avere.

O treime din clasament, reinnoita

O treime din "puternicii" acestui an sunt persoane care nu au intrat in clasamentul din 2004. Explicatia este data de schimbarea raporturilor de putere in 2005. Astfel, de pe lista au "iesit" nume ilustre din fostul partid de guvernamant: Doru Ioan Taracila, Dumitru Sechelariu, Serban Mihailescu, Octav Cozmanca, Dan Nica, Rodica Stanoiu, Radu Mazare. Ca in orice situatie, cand unii pierd, altii castiga: cei care iau decizii si fac jocurile in acest an au intrat in clasamentul "greilor". Din aceasta categorie fac parte politicienii din actualul Executiv: Calin Popescu Tariceanu, Ionut Popescu, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Codrut Seres, Laszlo Borbely, Mona Musca.

Cei mai puternici: cei care decid

"Puterea locuieste la Cotroceni", apreciaza autorii anuarului, prima persoana din aceasta categorie este chair seful statului: Traian Basescu. Acesta este secondat de premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrii actualui Cabinet. Acest grup al "greilor" este completat, surprinzator sau nu, de cei care au condus tara in timpul fostei guvernari: Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu.

Printre personajele cele mai influente se afla si doua nume care nu prea s-au amestecat in politica: Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale si seful Armatei - Eugen Badalan. Pe de alta parte, autorii anuarului l-au inclus in categoria celor puternici prin deciziile pe care le iau zi de zi si pe noul sef al Institutului Cultural Roman - Horia Roman Patapievici, unul dintre intelectualii de marca ai Romaniei.

Influenti 'a la long>>

Personalitati importante ale vietii politice, nu lipsite de avere, au ramas pe lista celor mai puternici romani, atat din tabara de stanga, cat si din cea de dreapta. Din tabara PSD, in grupul celor care au ramas Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Ioan Rus, Ioan Talpes, Miron Mitrea, Mircea Geoana. "Influentii" din grupul politicienilor de dreapta sunt mult mai putini: Teodor Stolojan, Radu Berceanu si Valeriu Stoica.

PSD conduce in continuare...

Personalitatile cele mai marcante la acest capitol sunt, fara discutie, sefii serviciilor secrete, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, care au fost mentinuti in functie de noul guvern. "Sunt oameni care, chiar destituitI sa fie, au in spate o rezerva informationala cel putin pentru un ciclu electoral", au apreciat realizatorii anuarului. Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, nu a mai fost inclus printre cei mai importanti 66 de romani nu neaparat pentru ca nu mai detine respectiva functie, ci si pentru ca informatiile detinute de el s-au estompat. Nici reprezentantii Justitiei nu lipsesc de pe lista "greucenilor". Acestia sunt seful PNA, Ioan Amarie si procurorul sef Ilie Botos.

Doi ziaristi, pe lista celor mai puternici romani

Cristian Tudor Popescu, directorul ziarului Gandul si presedintele Clubului Roman de Presa si Sorin Rosca Stanescu, directorul trustului Ziua (din care face parte ziarul cu acelasi nume, Gardianul si Averea) au fost inclusi de autorii anuarului pe lista celor mai puternici romani, prin prisma influentei pe care o au in mediul politic dar si economic.

Sindicalisti, personaje influente

In randul "greilor" din Romania au intrat si reprezentantii marilor federatii sindicale: seful BNS, Dumitru Costin, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care sunt pe lista celor puternici din punct de vedere al influentei pe care o au. In acelasi timp, Liviu Luca, seful de la FSLI Petrom a fost inclus pe lista celor puternici din punct de vedere financiar.

Cei mai puternici bogatasi

Dinu Patriciu, Ioan Tiriac, Adrian Porumboiu, Liviu Luca, Dan Voiculescu, Adrian Sarbu, Dragos Cinca, Viorel si Ioan Micula, George Constantin Paunescu, Sorin Ovdiu Vantu, Anca Vlad, Ovidiu Lucian Tender, Dan Grigore Adamescu, Catalin Chelu, Vasile Frank Timis, Ioan Neculae, Cristian Ionel Burci, Gheorghe Bosanceanu, Nicolae Badea.

Cei mai influenti oameni din stat

Theodor Stolojan, Viorel Hrebenciuc, Dumitru Costin, Dan Ioan Popescu, Ioan Rus, Ioan Talpes, Corneliu Vadim Turdor, Bogdan Hossu, Cristian Popescu, Miron Tudor Mitrea, Radu Berceanu, Mircea Geoana, Verestoy Attila, Adrian Severin, Radu Timofte, Sorin Rosca Stanescu, Mircea Dinescu, Gheorghe Fulga, Eugen Ovidiu Chirovici, Valeriu Stoica.

Au devenit puternici in 2005

Calin Popescu Tariceanu, Ionut Popescu, Georghe Flutur, Vasile Blaga, Codrut Seres, Monica Macovei, Ilie Botos, Ioan Amariei, Laszlo Borbely, Eugen Badalan, Mona Musca, Dragos Cinca, Dan Adamescu, Sorin Rosca Stanescu, Andrei Plesu, Mihai Berinde, Mircea Dinescu, Horia Patapievici, Anca Vlad, Valeriu Stoica.

Au fost scosi pe 'tusa>> in 2005

Doru Ioan Taracila, Nicolae Paun, Cornel Nistorescu, Iosif Armas, Virgil Magureanu, Petre Roman, Dan Nica, Dumitru Sechelariu, Serba Mihailescu, Octav Cozmanca, Dinel Staicu, Nicu Gheara, Rodica Stanoiu, Radu Mazare, Mihail Popescu, Toma Zaharia, Aristotel Cancescu, Ioan Becali, Gigi Becali, Eugen si Marius Cristescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.