Premierul Emil Boc le-a cerut celor din Ministerul Administratiei si sa-si faca ordine printre corupti inainte de a interveni Directia Nationala Anticoruptie si instantele de judecata.

Emil Boc a aratat joi, in sedinta de bilant a Ministerului Administratiei si Internelor, ca inca mai sunt probleme in ceea ce priveste coruptia si integritatea. "Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume, ne-o spun si europenii, ne-o spun si romanii, inca mai avem probleme la acest capitol si depinde de stat, prin autoritatile sale, ca aceasta problema a coruptiei sa fie diminuata. Suntem intr-un plin mecanism de verificare europeana. Pana Romania nu va ajunge in UE ca stat cu drepturi depline, fara niciun mecanism de verificare, niciunul dintre noi nu trebuie sa avem liniste, pentru ca de ceea ce facem noi, fiecare dintre noi, depinde si soarta Romaniei, si soarta fiecarui roman, in tara si in strainatate", a declarat Emil Boc, citeaza NewsIn.

"Am observat, intr-adevar, si din declaratiile sefului DNA, o crestere a numarului de investigatii cu privire la cei care sunt pusi sa aplice legea si, in loc s-o aplice, n-o respecta. Cerinta mea expresa catre dumneavoastra ar fi sa va faceti ordine inainte de a veni DNA si instantele de judecata", a subliniat premierul.

Directia Generala Anticoruptie din MAI lucreaza la un proiect de act normativ prin care testul de integritate sa fie reglementat disciplinar, iar pedepsele sa ajunga pana la demiterea angajatului corupt, a declarat, intr-un interviu acordat NewsIn saptamana trecuta, seful DGA, chestorul Liviu Popa.

"Directia Generala Anticoruptie elaboreaza un proiect prin care speram sa fie legalizat testul de integritate, astfel ca orice angajat MAI care a savarsit o fapta de coruptie sa poata fi sanctionat si disciplinar pana la demitere. Acest proiect ar insemna reglementarea transparenta a testului de integritate printr-un act normativ care sa sanctioneze in disciplinar functionarul care primeste bunuri, bani sau alte foloase, cu ocazia aplicarii testului de integritate. Din aceasta perspectiva, sanctiunea ar urma sa se aplice gradual, de la sanctiunile mai usoare - mustrare scrisa, pentru un cocos, o gaina ori alte gainarii de acest fel - pana la destituirea din minister, pentru fapte, dar si comportament de gravitate ceva mai ridicata", a explicat Popa.

Seful DGA a precizat ca, in momentul de fata, exista in lucru peste 1.000 de verificari pentru fapte de coruptie in randul angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor.

La randul sau, seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a afirmat este indicat ca un astfel de act normativ sa fie elaborat si cu consultarea institutiei pe care o conduce. "Testele de integritate ar trebui sa se supuna CEDO. Este o problema sensibila si daca vreti sa folositi testele de integritate doar pentru sanctiuni disciplinare, trebuie sa aveti in vedere mijloacele de proba pe care le folositi" a declarat Morar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.