PPCD risca sa ramana in continuare in afara Parlamentului. Pentru a evita aceasta situatie, ar exista doua solutii viabile. Prima ar fi organizarea unui pol de centru-dreapta. Timpul prea scurt pana la anuntatele alegerile anticipate din toamna face imposibila formarea unui astfel de pol. In plus, nici PD si nici PNL nu sunt incantate de o astfel de unificare. O alta varianta a PPCD ar fi fuziunea cu PD, recent transformat dintr-un partid de stanga intr-unul de dreapta, aspirant la statutul de membru al PPE.

In perioada guvernarii CDR insa, desi parteneri de coalitie, PPCD (pe atunci PNTCD) si PD s-au situat deseori pe pozitii antagonice. Acesta este unul din motivele pentru care unii lideri ai PPCD au resentimente in ceea ce priveste eventuala fuziune sau chiar alianta cu PD. Democratii nu par foarte preocupati de o eventuala alianta care ar implica si participarea pe liste comune la alegeri, mai ales ca PD este cotat cu cel mai mare procent din istoria sa in ultimele sondaje de opinie, in timp ce PPCD are in jur de un procent. In ceea ce priveste o eventuala alianta cu PNL, aceasta este sustinuta numai de o anumita parte a liberalilor, reprezentata de Valeriu Stoica.

Cei 300 de membri prezenti sambata la lucrarile Consiliului National de Conducere al partidului nu au renuntat la orgolii si au ales varianta cea mai complicata. Ei au cerut ultimativ PD si PNL sa dea un raspuns privind formarea unei aliante de centru-dreapta, avertizand ca in caz contrar va merge singur in alegeri. "Cerem PD si PNL sa dea un raspuns pana pe 25 iulie la propunerea pe care am facut-o de formarea a unui pol de centru-dreapta care sa mearga in alegerile anticipate pe aceleasi liste si cu o platforma comuna", a anuntat Gheorghe Ciuhandu, precizand ca daca pana la acea data nu va primi un raspuns, PPCD va merge singur in alegeri. Liderul taranist a mai spus ca partidul sau exclude ideea dizolvarii in alte formatiuni oricare ar fi acestea si ca nu va negocia principiile si nu va face compromisuri.

Desi este constient de limitele formatiunii pe care o conduce, Ciuhandu mizeaza pe singurul lor avantaj - faptul ca este membra a PPE, iar in toamna va avea un cuvant de spus in momentul in care se va discuta primirea PD si a PC ca membre ale PPE. Legat de acest lucru, Ciuhandu afiseaza in continuare o atitudine critica fata de cele doua formatiuni si nu pierde nici o ocazie sa afirme ca formatiunea sa "asteapta cu interes actiuni care sa demonstreze ca schimbarea celor doua partide este sincera". La CNC al PPCD nu a fost prezent nici un reprezentant al PD sau PNL desi au fost invitati, singura formatiune care a transmis un mesaj a fost UDMR.

Singurul aliat al taranistilor pare sa fie PPE, drept pentru care, Ciuhandu ameninta ca va spune fratelui mai mare despre nedreptatile din tara. "Daca PPCD nu va primi hotararea judecatoreasca pentru schimbarea denumirii voi spune PPE ca Justitia este influentata de puterea politica, iar partidului sau i se refuza un drept legitim", a afirmat Gheorghe Ciuhandu, la lucrarile CNC.

Presedintele Organizatiei Bucuresti a PPCD, Remus Opris a lansat chiar ideea ca "PD nu doreste o alianta cu PPCD pentru ca nu doreste existenta unui alt partid membru al PPE pe scena politica din Romania. PD doreste ca PPCD sa nu mai existe". Cererea de schimbare a denumirii din PNTCD in PPCD a fost contestata in Justitie de cateva grupari printre care partidul condus de Viorel Lis, si Blocul National Democrat (fractiune care a intrat in parlament pe listele PRM).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.