PSD are cheltuieli restante de la alegerile prezidentiale in cuantum de 5.162.595 de lei, iar restantele din campania de la europarlamentare se ridica la suma de 3.590.040 de lei, potrivit unui raport AEP publicat pe 20 ianuarie, realizat in urma procesarii datelor trimise de partide.

Cumulat, datoriile din cele doua campanii din 2009 reprezinta 8.752.635 RON, adica 2.134.789 de euro (la cursul de un euro= 4.1 RON).

Trezorierul PSD, Aristide Roibu, a declarat pentru NewsIn ca in acest moment se lucreaza la centralizarea datelor de la organizatiile PSD pentru a se realiza un raport privind situatia financiara a partidului, pe care il va prezenta conducerii centrale la finalul lunii martie. El a mai sustinut ca totalul datoriilor partidului nu a fost calculat, dar a precizat ca doar o parte din cheltuielile restante au fost achitate.

Fostul presedinte al PSD Mircea Geoana a declarat marti, in replica la informatiile aparute in presa privind auditul cerut de Victor Ponta pentru situatia financiara a partidului, ca au ramas unele restante dupa prezidentiale, dar sunt cele mai mici din istoria partidului pe o astfel de campanie.

"Sunt mici restante dupa campania prezidentiala, dar sunt probabil cele mai mici restante pe care le-am avut in istoria alegerilor prezidentiale in partid. Asa ca sa fie fara grija (Victor Ponta - n.r.), va avea o situatie financiara - nu grozava - dar care sa-i faca sa functioneze asa cum am functionat si noi in anii de opozitie cand am condus partidul", a spus Geoana.

"Domnul Ponta a facut parte din Biroul Permanent in acesti ani de zile, trezorierul ii sta la dispozitie, secretarul general este acelasi, iar seful de campanie, domnul Hrebenciuc, este si el la dispozitie. Este firesc ca presedintele partidului sa se uite peste situatia financiara si sunt convins ca va gasi acolo realitatea. Am vazut ceva in presa, dar cifrele sunt mult umflate, cred ca cineva a umblat cu prea multe zerouri", a adaugat fostul presedinte al PSD.

Jurnalul National informeaza, in editia de marti, ca presedintele PSD Victor Ponta "a decis, impreuna cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, sa angajeze o firma de audit financiar (mentionand firma "Germanischer Lloyd Romania"), care sa controleze modul in care s-au cheltuit banii in ultimii cinci ani, adica de cand Mircea Geoana a preluat presedintia partidului, dupa Congresul din 2005". Potrivit sursei citate, in cadrul BPN al PSD s-ar fi discutat despre o datorie de aproximativ 2 milioane de euro ramasa din campania lui Mircea Geoana, dar Victor Ponta ar fi constatat ca aceasta cifra este mult mai mare.

Ponta cere audit

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca a cerut un audit in partid, apeland la o firma specializata, spunand ca "in mod sigur" PSD are datorii si nu se asteapta la "vesti foarte bune".

"Orice om serios, atunci cand preia conducerea unui partid, unei institutii, vrea sa stie ce preia si din punct de vedere patrimonial, cu plusuri, cu minusuri, motiv pentru care am cerut un audit, in asa fel incat sa stiu ce venituri a avut partidul, ce cheltuieli, sa stiu care este momentul zero de la care pornim", a explicat Ponta.

El a precizat ca nu are o estimare a situatiei financiare, dar nu se asteapta ca vestile sa fie "foarte bune". "Nu ma astept la vesti foarte bune. Nu ma astept sa fim intr-o situatie foarte pozitiva, ca sa folosesc un termen delicat. Nu ma intereseaza sa aud o realitate frumoasa, ci adevarul", a afirmat liderul social-democrat.

Intrebat despre informatiile aparute in presa, potrivit carora PSD nu are niciun ban in trezorerie, dar are datorii, Ponta a spus ca el nu are o astfel de situatie, dar in mod sigur exista datorii. "In mod sigur avem diverse datorii, dar nu numai din campania electorala a domnului Geoana. Stiu ca unele sunt mai vechi", a continuat Ponta, la Realitatea FM.

Social-democratul a spus ca aceasta initiativa de audit face parte dintr un "efort mai mare" prin care doreste transparentizarea cheltuielilor partidului si "curatarea" vietii politice.

Victor Ponta a afirmat ca, daca din acest audit va reiesi ca au fost intreprinse activitati ilegale, va cere sanctionarea vinovatilor potrivit legii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.