Fostul sef al statului, Ion Iliescu, a declarat marti cand si-a serbat ziua de nastere ca atunci cand era mai tanar avea o singura speranta, sa atinga anul 2000, insa acum a depasit sperantele si lasa "vremea sa curga".

Iliescu a precizat ca miercuri, cand implineste 80 de ani, se va afla la o dezbatere in Franta, de aceea a decis sa-si primeasca apropiatii si admiratorii cu o zi mai devreme. Intrebat cum se simte cu o zi inainte sa implineasca 80 de ani, fostul sef al statului a raspuns pe un ton ironic: "Ca la 79".

In ceea ce priveste o dorinta pe care ar avea-o, Iliescu a spus ca in tinerete a avut o singura speranta, sa ajunga in anul 2000. "Iata ca am depasi sperantele, am ajuns in anul 2010, deci la 80 de ani", a spus el. Fostul presedinte a fost chestionat daca acum si-a ales vreo noua "tinta". "Acum las vremea sa curga cum trebuie, sper sa-mi pastrez inca prospetimea mentala", a replicat Iliescu, potrivit NewsIn.

Cat despre regrete, liderul social-democrat a precizat ca "se aduna multe intr-o viata, si regrete". "Se combina, tot e sa stii sa treci cu seninatate prin toate, si la bune si la rele. In rest viata iti ofera toate surprizele posibile", a explicat Iliescu.

Liderul onorific al PSD spune ca nu exista un secret universal al vitalitatii. "Acestea sunt chestii individuale, cum spun medicii pentru bolnavi: nu exista boli, ci bolnavi. Deci fiecare are destinul sau, are gena proprie si are experienta de viata. Depinde cum stii sa treci prin viata", a mai spus Iliescu. Mai mult, el a precizat ca foloseste banda pentru alergat, in fiecare zi, facand miscare "intre 15 si 30 de minute, depinde de predispozitie".

De altfel, Iliescu a marturist ca rotunda varsta l-a prins muncind pentru un colocviu la Paris. "Ma pregatesc de plecare la Paris, am de lucru sa pregatesc niste materiale. Maine plec la Paris la o dezbatere, ce-a fost acum 20 de ani si bilantul celor 20 de ani. Este organizata de Partidul Socialist Francez, cu mai multi invitati, si imi pregatesc interventia mea pentru acest eveniment. Aseara chiar am stat si m-am uitat pe forma franceza a textului pe care il voi prezenta, o pun la punct astazi si maine finalizez o forma mai scurta de prezentare in cadrul dezbaterii. Este si asta un semnal de aniversare in plina activitate", a explicat Iliescu.

Ce a primit Iliescu de ziua lui

Printre primii care au ajuns la biroul lui Iliescu din strada Atena a fost presedintele PSD, Victor Ponta, care i-a adus acestuia o carte scrisa de premierul spaniol Jose Luis Rodríguez Zapatero, "Il Socialismo dei Cittadini". "Acum doua saptamani, cand am hotarat sa candidez la functia de presedinte domnul Iliescu mi-a povestit istoria Partidului Socialist Spaniol, despre Felipe Gonzales si Zapatero. Vreau sa-i arat ca l-am luat foarte in serios si l-am studiat pe Zapatero si sper sa reusim si in Romania sa avem succesul pe care l-a avut Partidul Socialist Spaniol", a spus Ponta.

La randul sau, senatorul PSD Toni Grebla i-a adus drept cadou un volum de marturii de la revolutie din judetul Gorj, unde a fost ales parlamentar. "O carte despre revolutia din decembrie in judetul Gorj, este o carte de marturii cu o prefata scrisa de domnul Ion Iliescu, astazi are posibilitatea sa o vada si dumnealui prima data. Am considerat ca e un bun prilej pentru a i-o oferi. Ion Iliescu este cel mai mare om politic in viata, e unul dintre cei mai mari oameni politici ai Romaniei. La 80 de ani arata <<nepermis>> de bine, are o vitalitate fizica, are mintea foarte lucida, are intelepciunea specifica varstei", l-a complimentat Grebla.

Deputatul PSD Oana Mizil i-a oferit lui Iliescu flori si un tort. "A fost prietenul cel mai bun al bunicului meu, dansul ma cunoaste pe mine de cand sunt mica, tocmai de aceea ii urez tot ce e mai bine pe lumea asta", a afirmat Mizil.

Iliescu a mai fost vizitat de ambasadorul Azerbaidjan-ului, dar si de Gelu Voican Voiculescu, Razvan Theodorescu, Daniela Bartos, Anne Juganaru, Doru Giugula, Emilian Cutean si Dan Tudorache.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.