Deputatul Marian Sarbu, proaspat demisionar din PSD, a vorbit despre ideile in jurul carora se va coagula un nou partid pe care il vor forma independentii din Parlament.
Sarbu a afirmat ca partidul care se va constitui in jurul independentilor va trebui sa promoveze "un capitalism cu fata umana" si, din punct de vedere doctrinar, sa permita renuntarea la ideologie "daca un interes public mai mare cere acest lucru", noteaza NewsIn.

Marian Sarbu a sustinut ca preconizata formatiune politica pregatita in jurul independentilor va trebui sa stipuleze in programul politic faptul ca este permisa renuntarea la unele din obiectivele politice atunci cand este in joc interesul national. "Abordarea pe care eu o vad pentru acest nou partid este tocmai aparitia unei clauze statutare in cadrul programului partidului in care interesul national sa poata sa permita uneori renuntarea la un punct de natura idelogica. Ideologiile au devenit mult prea contradictorii, partidele se lupta cu atata dusmanie incat interesul national e deseori uitat", a spus Marian Sarbu, sambata, la Realitatea TV.

"Acest partid va fi cel care va reusi sa faca un echilibru pe scena politica romaneasca... Acest partid ar trebui sa incurajeze un capitalism cu fata umana. In discursul sau de acum un an, tinut la Organizatia Natiunilor Unite, presedintele Sarkozy vorbea de nevoia umanizarii capitalismului financiar(...) Va fi un partid foarte apropiat de interesul national, iar din punct de vedere strict doctrinar, va imbina ceea ce inseamna o nevoie a unei stangi care sa reuseasca sa redistribuie mai drept ceea ce produce statul roman", a explicat Sarbu.

"Eu cred ca se poate construi un partid de centru-stanga, care sa poata, atunci cand e necesar, sa renunte la anumite puncte de natura ideologica, daca un interes public mai mare cere acest lucru", a completat Sarbu. El a justificat aceasta atitudine dand exemplul fostului sau partid, PSD care a preferat sa renunte la guvernare in vederea unei mize electorale, desi interesul national i-ar fi cerut sa ramana implicat in actul guvernamental.

In ceea ce priveste noul partid, deputatul a precizat ca vor mai trece circa doua luni pana la oficializarea existentei sale, cat va dura elaborarea programului politic si a statutului.

Fostul social-democrat a vorbit si despre pozitionarea PSD pe stanga si locul care ar putea fi liber pentru o alta formatiuni. "Multe din evenimentele neplacute din PSD sunt generate si comoditatea instalata in partid pentru ca a crezut ca nu va mai fi niciodata un partid concurent pe esichierul de stanga", a comentat el.

Marian Sarbu a fost intrebat si despre eventuala alaturare a lui Mitrea grupului independentilor. "Va puteti inchipui ca, daca l-am sustinut la conducerea PSD, ar fi o mare bucurie si onoare sa pot lucra cu Miron Mitrea si in acest partid", a spus fostul ministru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.