Ziua de 12 decembrie a fost, la sediul de campanie al PSD din Bulevardul Kiseleff, una a contrastelor, a trecerii de la o stare la alta, de la usoara euforie in cursul dupa-amiezii, atunci cand zvonurile circulau si erau contradictorii, la una de nervozitate innabusita, cu greu stavilita in cursul serii. Intr-o oarecare masura, ceea ce s-a intamplat in cursul zilei de ieri si apoi seara la sediul PSD a fost o reeditare a situatiei din 6 si 20 iunie 2004, zilele in care s-au desfasurat alegerile locale: tristete, furie si apoi resemnare. Situatia a fost, altfel, cu totul diferita, de ziua in care s-au dat rezultatele exit-polurilor din primul tur al alegerilor parlamentare si prezidentiale, atunci cand PSD, ajutat de PUR, avea un mic avantaj in fata Aliantei PNL-PD, iar Nastase conducea in fata lui Traian Basescu in topul preferintelor pentru Cotroceni. Lipsea si sampania.

Apatie generala in cursul zilei

Ziua a inceput cu o stare de apatie generala la sediul de campanie el PSD. Mancarea a fost din belsug, ca la o mare chermeza, dar doar ziaristii erau prezenti. Singurul membru recunoscut al PSD care a stat in timpul zilei la sediul din Bulevardul Kiseleff a fost purtatorul de cuvant Titus Corlatean. In curte, nu a mai fost amplasat, ca la primul tur, cortul din care vipurile PSD ar fi trebuit sa urmareasca rezultatele exit-polurilor.

A fost pastrata doar scena, cu un monitor imens in spate, de pe care Nastase si-a rostit discursul pe jumatate de invingator, pe jumatate de invins. In jurul orei 20.00 au inceput sa soseasca sustinatorii lui Nastase, atat de colorati (si la propriu si la figurat) si de diferiti intre ei: Peter Imre, impreuna cu sotia sa, tragi-comicul Mugur Isarescu, pseudo-printul Andrei Ratiu, insotit de o "domnisoara", atat de diferita fata de peisajul general, apoi familia compozitorului de moda veche si timpuri apuse, Cornel Fugaru si alte personaje, mai mult sau mai putin potrivite decorului.

Nastase, fara Dana

Tot ca o deosebire fata de primul tur, Nastase a sosit la sediul PSD cu doar 19 minute inaintea aflarii exit-polurilor. Dana nu l-a mai insotit, nici pe scena, nici in baia de multime usor isterizata care l-a intampinat pe candidatul PSD la presedintie, un candidat usor iritat de altfel. La 9 minute dupa Nastase, a sosit si viitorul fost presedinte, Ion Iliescu.

A trecut rapid prin multime si a intrat intr-un birou din sediul PSD, unde s-a prabusit pe un scaun si n-a mai iesit decat peste fix 43 de minute de la aflarea exit-polurilor, pentru a da un interviu postului american de televiziune CNN. Rezultatele exit-polurilor nu i-au schimbat prea mult mimica fetei lui Nastase, semn ca ii erau deja cunoscute. In jurul sau, Mircea Geoana si Dan Voiculescu nu dadeau nici ei semne de prea multa fericire. Dupa discurs, Nastase a intrat din nou in sediul PSD si a inceput o mica sedinta, de peste 30 de minute, avandu-l ca lider pe Ion Iliescu. Dupa treizeci de minute, timp in care a dat si un interviu pentru televiziunea nationala, Nastase a iesit i s-a facut nevazut.

Iliescu si declaratia incitanta a lui Basescu

Iliescu a iesit dupa alte 15 minute. Viitorul lider al PSD a remarcat scorul de "fifti-fifti" si a aratat ca a mai existat alternanta la guvernare.

Apoi, ca e o chestiune normala ca partidul de la putere sa se erodeze. Intrebat ce i-a spus candidatului PSD la presedintie in timpul sedintei indelungi din birourile PSD, Iliescu a raspuns: "Sa asteptam! Sa nu ne grabim in declaratii!". Dupa aceste declaratii, fata prezidentiala s-a incruntat putin, cand a venit vorba de Traian Basescu: "Domnul Basescu greseste cand incita prin declaratia sa...este o declaratie incitanta, nu asta trebuie sa faca un candidat...trebuie sa aiba decenta necesara sa astepte rezultatul numararii voturilor, sa vada exact care e decizia cetatenilor si apoi s-o salute cu demnitate", a spus Iliescu iritat. Dupa care s-a intors nervos si a ajuns rapid in fata arcului de Triumf pentru a da un interviu CNN. Aici interventia prezidentiala s-a rezumat in jurul afirmatiei ca rezultatul strans al votului este "un semn de normalitate".

Romania este o tara palpitanta

Si propunerea PSD pentru functia de premier, Mircea Geoana a avut ceva de spus dupa aflarea exit-polurilor. Geoana a dat asigurari ca PSD va accepta "fara cracnire" raspunsul pe care il vor da institutiile statului in privinta viitorului presedinte, asa cum a facut si in 1996 si cu alte ocazii. Potrivit lui Geoana, scorul foarte strans intre candidatii la presedintie arata ca "Romania este o tara palpitanta". In privinta mentinerii sale in functia de premier promisa, daca PSD va forma Guvernul, Geoana a povestit ziaristilor cum i-a promis lui Iliescu, tatucul tuturor, ca va fi prim-ministru.

Dupa plecarea fulger a liderilor PSD de la sediul din Kiseleff, in curtea partidului s-a adunat o mana de sustinatori cu tobe, cu scopul de concura, macar intr-o mica masura manifestarea Aliantei din Piata Universitatii. Oamenii cu tobe voiau sa-l sustina pe Nastase. Dar, din pacate pentru ei, Nastase si liderii mari ai partidului plecasera. Ramasesera doar cateva nume mici sa stinga lumina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.