Inghesuiala la Chisinau

Cetatenii romani din Republica Moldova s-au prezentat ieri in numar mare la vot, mai ales in prima parte a zilei, informeaza Rompres. Pana la ora 11.00 votasera deja 1.372 de persoane, comparativ cu primul tur de scrutin, cand aceasta rata a participarii la vot a fost atinsa abia la ora 17.00. Ambasada Romaniei la Chisinau a luat masuri pentru suplimentarea cabinelor de vot la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, intrucat la primul tur prezenta la vot a fost foarte mare. Au fost instalate, astfel, inca doua cabine de vot in sectia de votare de la ambasada si inca o cabina in sectia de votare de la consulat. Totodata, au fost trimisi la Chisinau mai multi diplomati de la Bucuresti pentru a asigura sprijin logistic celor trei membri ai comisiei din sectia de votare.

La Kandahar s-au organizat ture

Prezenta la vot a romanilor din Kandahar, in marea lor majoritate militari din cadrul Batalionului 281 Infanterie "Bold Eagles", era de 74,4% cu cinci ore inainte de inchiderea urnelor, informeaza Rompres. Presedintele sectiei sectiei speciale, organizate in cadrul Batalionului 281 Infanterie "Bold Eagles", maiorul Valeriu Cucos, a declarat pentru Rompres ca pana la 11.30, ora locala, adica 13.30 ora Romaniei, votasera 324 romani.

Maiorul Valeriu Cucos a estimat ca procentul de 74,4% s-ar putea mari pana la inchiderea urnelor, dat fiind ca la primul tur al alegerilor generale au votat 97% dintre romanii din Kandahar. Pentru alegerile prezidentiale, in cadrul Batalionului 291 Infanterie Ramnicu Sarat a fost amenajata o sectie speciala de votare. Din cei 345 de romani din Kandahar, majoritatea sunt militari, acestora alaturandu-li-se un grup de sase jurnalisti veniti sa se documenteze in legatura cu desfasurarea procesului electoral. In Kandahar, procesul electoral s-a finalizat la ora locala 16.30, adica la ora 19.30, ora Romaniei. Dupa numararea voturilor, presedintele sectiei de votare din Kandahar a transmis procesul verbal la Bucuresti prin fax, urmand ca cel original, insotit de sacii sigilati cu buletinele de vot sa ajunga in Romania cu un avion.

Jandarmii din cadrul Detasamentului de Jandarmi Romani care executa misiuni de mentinere a pacii in provincia sarba Kosovo si-au exercita dreptul de vot, in cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, la sectia organizata la sediul unitatii militare romanesti din localitatea Gorazdevac, situata la aproximativ 7 km de campus-ul jandarmilor romani din localitatea Peja. Potrivit unui comunicat de presa al Jandarmeriei Romane, in prima parte a zilei votasera 22 de jandarmi din totalul de 78, urmand ca si ceilalti, aflati in diferite misiuni, sa-si poata exprima optiunea de vot.

Declaratie pe propria raspundere la Londra

Romanii din Anglia au putut vota pentru desemnarea presedintelui Romaniei in cel de-al doilea tur de scrutin in aceeasi singura sectie de votare organizata pe langa Ambasada Romaniei la Londra, se arata intr-un comunicat din partea ambasadei, informeaza Romanian Global News. Sectia de votare nr. 1476 a functionat ieri intre orele 07.00-21.00 la adresa 1 Belgrave Square, SW1X 8PH. Dreptul de vot a putut fi exercitat de catre cetatenii romani in baza unui act de identitate, care poate fi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul de serviciu, pasaportul simplu, pasaportul consular/titlu de calatorie sau carnetul de serviciu militar in cazul militarilor in termen si al elevilor din scolile militare. La votarea pe baza de pasaport simplu, cetatenii romani au trebuit sa completeze o declaratie pe propria raspundere in care sa se specifice ca nu si-a mai exercitat dreptul de vot sau ca nu si-l va mai exercita in aceeasi zi pe baza unui alt act de identitate.

Declaratia va fi valabila si pentru cei care voteaza cu cartea de identitate, dar in acest caz va mai fi nevoie si de o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca nu au renuntat la cetatenia romana. Reprezentanta diplomatica a Romaniei in capitala britanica a eliberat, la sediul sectiei de votare, documente provizorii pentru persoanele care au avut acte de identitate expirate. Aceste documente nu sunt valabile decat pentru exercitarea dreptului de vot, se mai arata in comunicat. Persoanele care, in cadrul primului tur de scrutin, si-au exercitat dreptul de vot in baza documentelor provizorii eliberate de Ambasada Romaniei la Londra, le-au putut utiliza si pentru a vota in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin de ieri.

Consulat onorific la Portland

Romanii din Portland au avut la dispozitie un nou consulat onorific, in vederea turului doi de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania. Astfel, romanii din nord-vestul Americii si-au putut exercita acolo dreptul de a vota si de alege pe cei care vor conduce Romania in urmatorii ani. Conform unui anunt postat pe pagina de web a romanilor din Seattle, adresa centrului de votare a fost Consulatul Onorific Portland, OR 7715 SE Powell Blvd Portland, OR 97206 USA. Adresa finala a Consulatului Onorific al Romaniei in Portland urmeaza sa fie stabilita ulterior, dar deocamdata in vederea alegerilor adresa de mai sus este cea stabilita. Romanii si-au putut exercita dreptul la vot in baza unui pasaport romanesc neexpirat

O singura sectie in Abu Dhabi

Peste 300 de cetateni romani au fost asteptati ieri la vot la sediul Ambasadei Romaniei de la Abu Dhabi, anunta Rador. Circa o treime votasera deja pana la ora 14.00 ora Bucurestiului, intre care si membrii delegatiei romane de oameni de afaceri prezenti la Dubai cu ocazia Targului International de Bunuri, unul din cele mai mari de acest fel din zona si care se va deschide luni dimineata la complexul World Trade Center din portul din Emiratele Arabe Unite. In Emirate ar fi dorit sa voteze mai multi romani, insa a fost aprobata doar o singura sectie de vot, la Abu Dhabi, iar pentru cei aflati in alte orase este foarte greu, pentru ca, desi este duminica, pentru unii este zi normala de lucru, iar pentru altii distanta este mare, ca si caldura, de peste 30 de grade.

142 de sectii in 92 de state

Ministerul Afacerilor Externe a organizat, pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale de ieri sectii de votare pe langa ambasadele, consulatele si consulatele onorifice, se arata intr-un comunicat al MAE. Sectiile de votare din strainatate sunt in numar de 142, aflate in 90 de tari. Exercitarea dreptului de vot s-a facut pe baza acelorasi documente ca si in turul intai, respectiv pasapoarte diplomatice, pasapoarte de serviciu, pasapoarte turistice, pasapoarte consulare/titluri de calatorie, in conditii de valabilitate a acestor documente.

La nivelul Ministerului Afacerilor Externe a functionat biroul special pentru organizarea alegerilor in strainatate, cei trei judecatori delegati de Biroul Electoral Central pentru primirea si validarea proceselor verbale transmise pe fax de sectiile de votare din strainatate continuand sa isi exercite mandatul pe langa acest birou. De asemenea, si reprezentantii partidelor politice si-au pastrat acreditarile pe langa biroul mentionat, din cadrul MAE. Pentru asigurarea desfasurarii in cele mai bune conditii a procesului electoral, Biroul Electoral Central - prin Hotararea nr. 97/6.12.2004 - a aprobat ca inscrierile alegatorilor in listele electorale speciale, la sectiile de votare din strainatate, sa se faca in ziua alegerilor si de catre reprezentantii partidelor politice acreditati ca observatori, precum si de personalul misiunii diplomatice anume imputernicit in acest sens. Acolo unde s-a impus, a fost suplimentat numarul cabinelor de vot si al stampilelor de vot.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.