Basescu: "Nastase nu va rezista pina diseara"

La orele prinzului, Traian Basescu putea fi vazut colindind vesel coridoarele din sediul de alegeri al Aliantei, situat in Modrogan 22. "Nastase nu va rezista pina diseara", prorocea prezidentiabilul Aliantei. Basescu tocmai aflase ca Nastase a obtinut, in primele ore ale diminetii, cu sapte procente mai mult decit acumulase el. Teoria liderului PD era ca oamenii PSD - majoritatea pensionari si tarani - se trezesc cu noaptea in cap si, inainte de a se duce la biserica, trec pe la sectia de vot. Aceste semnale favorabile l-au determinat pe Basescu sa renunte la superstitii si sa mute cartierul general la sediul PD din Aleea Modrogan 1. Pina acum, Basescu credea ca rezultatele ii vor fi favorabile doar daca momentul inchiderii urnelor il va gasi in Modrogan 22, acolo unde a aflat in 2000 ca a cistigat Primaria Capitalei. In consecinta, ieri, Basescu dadea ultimele instructiuni pentru amenajarea curtii interioare a sediului central al PD, fara sa-i mai pese de cele minus 4 grade care se anuntau pentru duminica seara. "Big Brother spune sa ne mutam afara", spunea rizind unul dintre membrii staff-ului de campanie. Drept urmare, pupitrele portocalii de la care se tineau conferintele de presa au fost luate pe sus si duse vreo 500 de metri, de la sediul PD pe Capitala la sediul central. In tot acest timp, firma care se ocupa de iluminatul Bucurestiului agata in brazii din curtea partidului instalatii de iluminat de parca Sarbatorile de iarna incepeau din seara de 12 decembrie. In rest, singurii care-i tineau de urit prezidentiabilului Aliantei erau Cozmin Gusa si Vasile Blaga.

Ultimul inrosea firul telefonului, cerind informatii despre ceea ce se intimpla in teritoriu. Liderii locali ai Aliantei furnizau date diferite despre realitatea din tara. Unii spuneau ca Basescu si Nastase sint la egalitate, altii vorbeau despre o impartire a votului maghiarilor intre cei doi, in timp ce o parte il plasau pe candidatul Aliantei inaintea celui al PSD. Tot din teritoriu curgeau informatii despre autobuze care transporta simpatizanti ai partidului de la putere spre sectiile de votare. O data cu venirea serii si cu terminarea pregatirilor, liderii Aliantei se stringeau pe rind in birouri, asteptind primele rezultele ale exit-poll-urilor. (Alina Mihai)

Basescu: "Am votat pentru o Romanie care trebuie smulsa din bratele sistemului mafiot"

Candidatul Aliantei D.A. PNL-PD, Traian Basescu, a votat ieri dimineata la Colegiul Economic "A.D. Xenopol", cu gindul la o "Romanie a romanilor". "Este 12 decembrie, o zi in care romanii au sansa continuitatii in coruptie si dispret pentru oameni sau sansa pe care le-o oferim noi - Romania romanilor. Vor face cum vor decide. Eu sint convins ca vor sa-si ia Romania inapoi de la cei care ii cheama la asa-zisa continuitate in regimul lui Ion Iliescu si Nastase, un regim ticalosit, care nu-i pentru romani, ci doar pentru ei", a spus Basescu. El a adaugat ca votul sau a fost dat pentru o Romanie care trebuie "smulsa din bratele sistemului mafiot creat de Ion Iliescu si Adrian Nastase", care trebuie sa revina "in miinile" celor 22 de milioane de cetateni si nu mai trebuie "lasata in miinile unora ca Iacobov, ca baronii locali, ca Adrian Nastase, ca Miron Mitrea, ca Dan Ioan Popescu". Basescu a fost la vot impreuna cu sotia sa, Maria Basescu, cele doua fiice, Ioana si Elena, si cu liberalul Theodor Stolojan. (A. Istodor)

Tensiune maxima la sediul PSD

Tensiune mare la sediul central al PSD din Kiseleff. Pe masura ce se apropia ora inchiderii urnelor, disperarea pesedistilor devenea tot mai mare. Daca in cursul diminetii lucrurile pareau destul de linistite, avind in vedere sondajele de opinie care ii dadeau lui Adrian Nastase 7 procente in fata lui Traian Basescu, pe masura ce trecea timpul, informatiile neoficiale pareau sa micsoreze tot mai mult diferenta dintre cei doi candidati. In jurul orei 16.00, o informatie neoficiala spunea ca procentele celor doi candidati sint egale. Nimeni de la PSD n-a putut sa confirme sau sa infirme datele respective. Cu toate acestea, ceva s-a intimplat: in jurul aceleiasi ore (16.00), au fost sistate comunicatele care pina atunci erau transmise cu regularitate. Mai bine de o ora, de la Biroul de presa al PSD nu s-a mai emis nici un comunicat. Titus Corlatean, purtatorul de cuvint al PSD, care pe parcursul diminetii era zimbitor si parea dispus sa stea de vorba cu oricine, era, spre dupa-amiaza, tot mai agitat si mai scump la vedere. Seara, in jurul orei 18.00, printre ziaristi se vehicula informatia ca Traian Basescu ar avea deja 3a in fata lui Adrian Nastase. Iarasi nimeni nu putea confirma in mod oficial vreo cifra. Nervos, Corlatean repeta intruna ca nu crede asa ceva.

La fel si citiva dintre colaboratorii sai. La bursa zvonurilor au aparut informatii si dintr-un alt sondaj, care spre seara il dadea pe Basescu cu un procent in fata lui Nastase. La sediul din Kiseleff al PSD, liderii partidului urmau sa apara abia dupa ora 20.00. Din informatiile noastre, ei au stat la celalalt sediu central al partidului, din Baneasa. Pregatirile pentru cazul in care Nastase ar fi cistigat au fost mai mici decit cele de-acum doua saptamini. In curtea sediului din Kiseleff n-a mai fost instalat imensul cort transparent, iar scena de pe care urma sa vorbeasca Adrian Nastase era mult mai mica. La ora 19.30, cind redactam aceste rinduri, in curtea PSD nu se aflau decit ziaristii si tehnicienii care pregateau transmisiunile de la ora 21.00. Nici un lider al partidului nu isi facuse aparitia, iar discutiile nu se purtau decit pe marginea informatiilor privind sondajele de opinie de pe parcursul zilei de ieri. (Cristian Sutu)

Nastase: "Votul de azi, raspunsul romanilor pentru ziua de miine"

Candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase, a declarat ieri ca votul din turul doi este un raspuns la multele intrebari importante pe care romanii le-au formulat pentru ziua de miine si care se adreseaza, mai ales, nevoii de stabilitate si prosperitate. "Acesta este si votul pe care eu l-am dat pentru astfel de valori fundamentale. Este si mandatul pe care l-am primit din partea oamenilor de fiecare data cind m-am intilnit cu ei. Cu Dumnezeu inainte!", a spus Nastase. El a sosit duminica la Sectia de vot 112, din incinta Scolii nr. 17 Bucuresti, la ora 9.33, fiind intimpinat de Mircea Geoana, Dan Ioan Popescu, prefectul Capitalei si Marian Vanghelie, primarul sectorului 5. Pentru a-si dovedi grija fata de presa, la finalul declaratiilor, Nastase i-a sfatuit pe operatorii de televiziune si pe fotoreporteri cum sa iasa din curtea scolii fara sa se loveasca in busculada creata, afirmind: "Trebuie sa am grija de toti".

Reviste cu Geoana linga buletinele de vot

Zimbetul ministrului de externe Mircea Geoana s-a lafait ieri chiar linga buletinele de vot din sectia organizata in Consulatul Romaniei de la Sofia. Candidatul Uniunii PSD+PUR pentru functia de premier putea fi admirat in ziua scrutinului pe coperta unei reviste "a romanilor din Bulgaria", pusa pe masa cu scopul de a fi oferita celor care veneau sa-si exercite dreptul constitutional. Legislatia electorala interzice ca in sectiile de votare si in preajma lor sa existe insemne sau afise ale vreunui candidat.

Publicatia "Salut romanesc", finantata de Departamentul pentru romanii de pretutindeni, ii avea pe coperta numarului 5 pe ministrii de externe ai Romaniei, Bulgariei si Serbiei si Muntenegrului, reuniti la o intilnire trilaterala la Calafat. Intrebat de ce tine revistele pe masa in ziua votarii, consulul Romaniei din Bulgaria, Victor Bojin, a spus ca nu incalca legea: "Domnul Mircea Geoana apare acolo in calitate de ministru de externe si vorbeste cu ministrul de externe din Bulgaria. Nu este vorba de campanie electorala, pentru ca acum, in turul doi, dumnealui nu candideaza".

In biroul sectiei de la Consulatul din Sofia nu se afla ieri nici un membru al partidelor politice. Si nici un observator. "Am avut in primul tur si reprezentanti ai partidelor, si observatori, dar acum nu au mai venit", a spus consulul. Potrivit acestuia, in primul tur in Bulgaria au votat in jur de 150 de romani. Pe usa consulatului nu era nici un afis care sa indice faptul ca acolo se voteaza. Nici la intrarea in ambasada nu exista vreun indicator. Lipsei de indicii i s-a adaugat si reactia unui consilier al ambasadei, Corneliu Ionel Ciubotaru. Zilele trecute, acesta a intimpinat pe aeroport o delegatie a Romaniei sosita la Sofia pentru un congres al Comisiei Europene si a parut deranjat de intentia unor romani de a vota in Bulgaria. "De ce sa votati la ambasada? Doar va intoarceti duminica in Romania si puteti vota pe aeroport, in Bucuresti", a precizat el. La insistentele noastre, Corneliu Ionel Ciubotaru a catadicsit sa ne dea adresa ambasadei: "Daca vreti sa va pierdeti o jumatate de zi in Sofia, mergeti si votati...".

Comentariile ziaristilor si observatorilor straini aflati pe urmele turismului electoral:

"Acest sistem de vot este predispus la fraude"

"Desi nu e sezon estival, in garile Constanta si Eforie Nord au votat incredibil de multi electori in tranzit"
Suspiciunile cu privire la fraudarea alegerilor din 28 noiembrie au facut ca votul pe listele suplimentare sa devina principalul subiect de investigatie pentru observatorii internationali si presa occidentala acreditata la scrutinul de ieri. (Diana Evantia Barca)

"Am ajuns dimineata in gara din Constanta, unde votasera, inca din primele ore, aproape 700 de persoane. Apoi am fost la Eforie, unde erau peste 400 pe listele suplimentare", spune John Laughland, observator international din partea Comisiei Helsinki pentru Drepturile Omului, din Marea Britanie. Reprezentantii Comisiei Helsinki pentru Drepturile Omului, din Marea Britanie, au avut critici inclusiv la reactia observatorilor internationali, vizind in special Misiunea OSCE, pe care o suspecteaza de decizii politizate. "Nu este sezon de vacanta si totusi lumea vota buluc la garile din orasele de pe litoral.

Electorii intervievati au parut de buna credinta, insa in mod cert acest sistem de vot este deschis la fraude. Pentru mine si colegii mei este greu de inteles de ce misiunea OSCE a mobilizat doar 15 persoane pentru aceste alegeri. Mi se pare cu atit mai ciudat cu cit, dintr-un anumit punct de vedere, situatia este identica celei din Ucraina: opozitia acuza guvernul de fraude. Este posibil ca aceste acuzatii sa fie exagerate, dar trebuie verificat. In Ucraina au fost mobilizati mii de diplomati, ceea ce ne-ar putea face sa credem ca OSCE foloseste un dublu standard", a spus John Laughland.

OSCE, de la 18 la 15 observatori

Dupa un comunicat care a creat controversa, Misiunea OSCE si-a redus numarul observatorilor de la 18, la primul tur, la 15 pentru al doilea. Observatorii, din 9 state participante OSCE, respectiv SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Polonia, Islanda, Moldova si Macedonia, au avut misiuni in Bucuresti, Galati, Craiova si Sibiu. "Nu as vorbi de o reducere. Din punctul nostru de vedere nu este o diferenta. Nu cred ca aceste trei persoane pot diminua capacitatea misiunii, care, oricum, a fost gindita altfel: nu este o misiune de observare, ci o misiune de evaluare", a spus purtatorul de cuvint OSCE la Bucuresti.

Mai multi ziaristi internationali, printre care si NicholasThorpe, corespondent BBC, au avut, la rindu-le indoieli cu privire la mesajul respectivului comunicat. "La consiliul ministerial OSCE care a avut loc luni si marti la Sofia, am avut ocazia sa-l intervievez pe Gerald Mitchell, seful Sectiunii pentru Alegeri al OSCE/ODIHR. Gerald Mitchell a spus ca Misiunea nu intentiona sa faca public vreun comunicat daca lucrurile ar fi fost in regula. Existenta comunicatului in cauza este in sine o critica. Gerald Mitchell s-a declarat intristat ca declaratia OSCE a fost interpretata drept diferita de cea facuta de Pro Democratia", spune Nicholas Thorpe.

"M-au platit cu trei milioane sa votez Adrian Nastase"

""De ce ai venit la vot?", l-am intrebat pe unul dintre cei care iesisera ieri de la urne si am fost uluit sa aud raspunsul: "Pentru ca m-au platit"", povesteste corespondentul BBC Nicholas Thorpe. Dupa ce la primul tur a urmarit autobuzele cu turisti electorali si a aratat, printre altele, ca actiunile au avut legatura cu institutiile statului, corespondentul BBC Nicholas Thorpe a preferat pentru turul doi un oras de provincie. "Am fost astazi la Oltenita, pentru ca este orasul natal al presedintelui. Voiam sa stiu ce-i motiveaza pe acei oameni sa vina la vot si cui au de gind sa-i ofere urmatorul mandat.

Uluitoare a fost povestea unuia dintre electori, care sustine ca a fost platit cu bani grei de cei de la PSD, numai sa-l voteze pe Nastase. L-am intrebat cu cit l-au platit si, mai ales, pentru ce si mi-a spus ca i-au dat trei milioane, precizind ca la fel s-a intimplat si la alegerile trecute. Mi-a spus ca daca nu ar fi primit acesti bani, n-ar fi votat. Am vrut sa stiu daca sint mai multi in aceasta situatie si mi-a raspuns ca nu stie, dar ca in grupul sau sint doar 20. Nu-mi dau seama daca aceasta istorie este reala, dar este in mod cert uluitoare", spune NicholasThorpe.

Incidente de votare

"Verificarile la sectiile de vot sint destul de dificile in conditiile in care accesul la informatie este, uneori, ingreunat sau restrictionat, asta in ciuda acreditarilor oficiale. Dupa un incident la precedentul scrutin am facut o plingere in acest sens la BEC, in urma careia mi-a fost comunicat ca au fost repetate instructiunile de transparenta", spune corespondentul postului national de radio bulgar, Radoslav Markov, care a preferat sa-si petreaca ziua de ieri preponderent la sediul PSD, interesat mai degraba "sa aiba acces la un centrul de presa amenajat la standarde internationale".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.