Iliescu a fost reinviat. Petre Roman este curtat. Dan Andronic face strategii la OTV. PSD cultiva analisti, sportivi si artisti pentru imaginea partidului pe ecrane.

Inainte sa fie luat prin surprindere de anticipate, PSD dorea sa-si creeze o noua imagine. Ca urmare, partidul se afla in plina cautare de personalitati placute publicului care sa-l reprezinte.

Roman, vector de imagine

In cadrul acestei strategii, PSD dorea sa infiinteze "o platforma a stingii", dupa cum ne-a declarat presedintele partidului, Mircea Geoana. Platforma urma sa cuprinda Forta Democrata a lui Petre Roman si alte partide marunte de stinga. Ideea centralizarii stingii ii apartine lui Ion Iliescu, care a fluturat-o amenintator la Consiliul partidului din luna mai 2005, prin inducerea ideii abandonarii PSD si construirii unui nou partid.

Evenimentele politice din ultimele saptamini i-au fortat insa pe Ion Iliescu si PSD sa renunte la actiunile separate si sa amestece strategiile politice comune cu cele electorale. Astfel, Mircea Geoana a luat act de scrisoarea lui Petre Roman, in care acesta ii propunea crearea unui "pol de stinga". Seful PSD ne-a spus ca prefera totusi varianta "unei platforme si nu a unei aliante" care ar obliga partidul, in cazul unor alegeri anticipate, sa dea locuri eligibile unor personaje din gruparile de stinga.

Dincolo de impresia refacerii FSN prin recuplarea lui Petre Roman la partidul a carui marca este, deocamdata, tot Ion Iliescu, conducerea actuala calculeaza cum poate folosi notorietatea fostului sef al PD printre alegatoare. Iliescu a fost si el reactivat de o saptamina. Dan Andronic, strategul electoral al PSD din anul 2004, participa ziua, potrivit liderilor partidului, la sedintele tematice de la sediul din Baneasa. Seara, el comenteaza la televiziuni, ca analist independent, evenimentele politice.

Targetul social-democrat

Liderii PSD au conceput, in paralel, si o strategie, care vizeaza construirea rapida a unei societati civile de sorginte social-democrata pe care sa o opuna societatii civile existente. Scopul acestei miscari este de a arata populatiei urbane, noul target electoral dorit de PSD, faptul ca si partidul lui Geoana, Iliescu si Nastase este sustinut de intelectuali. Este de asteptat ca ISD, institut condus de Adrian Severin, sa devina din ce in ce mai activ, vrind a se constitui o replica la SAR.

Structura "societatii civile" made in PSD va fi extrem de eterogena: politicieni precum Petre Roman, oameni de cultura medaliati de Iliescu si Razvan Theodorescu, persoane din mass-media, artisti, cintareti, sportivi etc. Sarcina lor: invadarea ecranelor TV pentru promovarea imaginii liderilor PSD. Formula a fost folosita de partid si in campania electorala din anul 2004, cind, alaturi de Nastase si Iliescu, urcau la tribuna Mihaela Radulescu, Ion Tiriac, 3SudEst si altii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.