Legea privind sistemul unitar de pensii publice, aflata in dezbatere publica, este modificata de Guvern intr-un mod inutil deoarece legea este incapabila sa creasca varsta de pensionare a populatiei, ba chiar va duce la scaderea ei, sustine fostul premierul pesedist Adrian Nastase.

Nastase explica faptul ca indiferent daca va creste sau nu varsta de pensionare, efectul sau nu poate fi vizibil deoarece este daramat de numarul contribuabililor iesiti din sistem prin somaj. “Atat timp cat nu vom avea crestere economica si, ca urmare, o marire a gradului de ocupare, cresterea varstei de pensionare devine irelevanta pe fondul unui fenomen de crestere a somajului.”, sustine fostul premier, pe blogul personal.

Varsta de pensionare nu creste, ci scade

Nastase explica faptul ca noua lege nu va creste, ci va scadea virsta reala de pensionare prin aceea ca un numar de cca 2 milioane de contribuabili sunt incadrati prin lege in conditii speciale de munca, avand dreptul de a se pensiona cu 10 ani mai devreme decat varsta standard din fiecare an, daca au lucrat cel putin 20 ani in aceste conditii de munca. “Este incredibil, dar conditii speciale de munca se acorda practic la ramuri intregi de activitate, chiar daca in lege au fost introduse locuri de munca si nu ramuri de activitate”, scrie Nastase, care prezinta si o lista a domeniilor de activitate in care pensionarea va fi posibila “cu 10 ani mai devreme”: “siderurgie, chimie, metalurgie, minerit, petrol, CFR (complet), pompe, acumulatoare, rulmenti, armament, exploatarea sarii, hidroconstructii, termoficare, metrou, tractoare, operatorie portuara, hartie, sticla, reparatii nave, institute de sanatate publica, spitale (nu toate), etc. De mentionat ca aceste ramuri se adauga la cele incadrate initial de legea nr. 19 in conditii speciale de munca”.

Nastase se declara socat de aceasta situatie, care incadreaza practic aproape intreaga industrie romaneasca in conditii speciale de munca, caz unic in Europa. “In 20 ani nimic nu s-a imbunatatit in conditiile de munca, ba dimpotriva, din moment ce s-au adaugat noi domenii, desi multe societati comerciale dintre acestea sunt private si probabil au facut angajamente de retehnologizare pentru inlaturarea noxelor si imbunatatirea conditiilor de munca. Desi aceste societati contribuie teoretic mai mult la sistemul de pensii, practic acest lucru este o iluzie, intrucat companii si societati mari precum CFR, cele din minerit, si multe altele au restante uriase la bugetul de asigurari sociale sau n-au platit contributii si datorii de ani de zile. Cu alte cuvinte, legea noua a pensiilor men?ine un sistem de pensionare anticipata pe scara larga pentru care nu primeste insa contributii pe masura. Severizarea penalitatilor in cazul pensionarii anticipate partiale nu va avea practic nici un efect atunci cand vorbim de aproape 2 milioane de pensionari anticipate datorita conditiilor speciale”, sustine fostul premier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.