Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a vorbit marti, in contextul discutiilor privind reformarea statului, despre necesitatea ridicarii imunitatii functiei prezidentiale , dar si despre audierea de catre Parlament a celor numiti in functii de catre seful statului.

"Daca vorbim de modernizarea statului, ar trebui sa ne gandim serios la modul in care stabilim rolurile Guvenului, premierului si al presedintelui, in ce inseamna ramura executiva. Trebuie sa ne gandim care sunt modalitatile prin care exercitam un control la nivelul insitutiei prezidentiale. Propun sa reflectati serios ca numirile pe care le face presedintele Romaniei sa faca obiectul unor dezbateri, iar aceste persoane sa fie auditate in prealabil in comisiile de specialitate parlamentare, care sa emita un aviz", i-a transmis Tariceanu premierului Emil Boc.

Liberalul a adaugat ca si-ar dori ca presedintele Romaniei, "care vine si prezinta in Parlament mesaje, sa nu intoarca spatele dupa aceea Parlamentului si sa plece, ci sa urmeze o dezbatere serioasa". "Nu in ultimul rand, ar trebui sa ne gandim la necesitatea ridicarii imunitatii functiei prezidentiale, care face un caz singular din institutia prezidentiala in randul institutiilor publice din Romania", a mai spus deputatul PNL, potrivit NewsIn.

Ideea ca presedintele sa nu mai aiba niciun fel de imunitate a fost avansata in 2008 si de presedintele PSD, Mircea Geoana, dar si de catre presedintele CN al PSD, Adrian Nastase. "Eliminarea imunitatilor va trebui discutata in mod echilibrat si la rece. Va trebui sa vedem cum egalizam mecanismele de imunitate, pentru ca unii demnitari au imunitate absoluta. De exemplu, presedintele Romaniei, daca se urca baut la volan si accidenteaza un copil pe trecerea de pietoni, nu raspunde de niciun fel in fata justitiei, ceea ce nu se intampla cu parlamentari si ministri", spunea Nastase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.