ANI a constatat ca primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 23 aprilie 2003 - 18 mai 2004 deoarece a detinut concomitent functia de primar si calitatea de membru in CA al unei societati comerciale.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) s-a sesizat din oficiu in urma publicarii in data de 5 noiembrie 2009, in ziarul Evenimentul Zilei, a articolului "Iohannis interzis ca premier", care relata despre posibila nerespectare a regimului juridic al incompatibilitatilor de catre primar, conform unui comunicat. Astfel, s-a procedat la verificarea starii de incompatibilitate intre functia de primar si cea de membru al consiliului de administratie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica S.A.

ANI precizeaza ca Iohannis a fost informat, in data de 11 noiembrie 2009, despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor, precum si cu privire la drepturile de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare. "Pana in prezent, domnul Iohannis Klaus-Werner nu a facut uz de drepturile sale", arata Agentia.

Potrivit Legii administratiei publice locale 215/2001, "primarul face parte din categoria alesilor locali", iar in baza Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, "functia de primar este incompatibila cu functia de membru in consiliului de administratie al societatilor comerciale".

Iohannis nu poate fi numit in functii de demnitate publica trei ani daca actul ANI ramane definitiv

Klaus Iohannis nu poate fi numit intr-o functie de demnitate publica, precum cea de prim-ministru, timp de trei ani, daca actul de constatare a incompatibilitatii emis de ANI ramane definitiv, potrivit unor reprezentanti ai Agentiei Nationale de Integritate, citati de NewsIn.

Klaus Iohannis a fost numit in ianuarie 2002 membru in CA al firmei Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica SA si s-a retras in mai 2004, detinand in acest interval si functia de primar al municipiului Sibiu, arata comunicatul prin care ANI anunta luni constatarea starii de incompatibilitate in cazul lui Iohannis. Potrivit comunicatului Agentiei de Integritate (ANI), din documentele primite de la Judecatoria Sibiu si de la Oficiul National al Registrului Comertului, a rezultat ca Iohannis a fost numit, in data de 7 ianuarie 2002, membru al consiliului de administratie al firmei Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica SA, de unde s-a retras in data de 18 mai 2004.

Societatea a inregistrat, in anului fiscal 2003, venituri totale de 845.659.000 lei vechi, iar pentru anul fiscal 2004 - 1.752.654.000 lei vechi si un profit de 491.142.000 lei vechi.

Iohannis a exercitat mandatul de primar al Municipului Sibiu intre 2000 - 2004 si 2004 – 2008 si se afla in prezent la cel de-al treilea mandat.

Iohannis a avut posibilitatea de a pune capat starii de incompatibilitate prin renuntarea in cel mult 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, "insa acesta, incalcand termenul legal, a renuntat la calitatea de administrator in cadrul SC Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica SA abia in data de 18 mai 2004", constata Agentia de Integritate.

De asemenea, inregistrarea veniturilor si a profitului, in perioada de referinta, de catre firma Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica SA, demonstreaza atat ca societatea comerciala si-a desfasurat activitatea in mod neintrerupt, precum si faptul ca Iohannis a exercitat efectiv functia de administrator al acestei societati comerciale.

"Astfel, in urma verificarilor, s-a constatat faptul ca Iohannis Klaus-Werner, in calitate de primar al municipiului Sibiu, s-a aflat in stare de incompatibilitate incepand cu data de 23 aprilie 2003 (data intrarii in vigoare a Legii 161/2003) si pana la data de 18 mai 2004 (data retragerii din functia de administrator la S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica S.A)", se arata in comunicat.

Institutia precizeaza ca, potrivit dispozitiilor art. 91, alin. (4) din Legea 161/2003, “in situatia in care alesul local aflat in stare de incompatibilitate nu renunta la una dintre cele doua functii incompatibile in termenul prevazut la alin. 3, prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale. Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale”. Potrivit unor surse din cadrul Agentiei, prevederea nu mai poate fi aplicata in acest caz deoarece starea de incompatibilitate se refera la mandatul 2000-2004.

Potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea 144/2007 privind organizarea ANI “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective”.

Klaus Iohannis a fost propus de PNL, PSD si UDMR, la finele anului trecut, pentru a ocupa functia de prim-ministru, dupa ce primul Guvern condus de Emil Boc a fost demis de Parlament. Presedintele Traian Basescu a refuzat insa sa il desemneze pe Iohannis sef al Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.