Aruncati in valurile inundatiilor sau trimisi sa cada la vot in Parlament, Flutur, Musca, Tariceanu si Olteanu sint tot atitia premieri de sacrificiu. Sustinatorii lui Stolojan asteapta dupa colt.

Tariceanu are de ales intre doua rele: sa fie respins de doua ori in Parlament ca premier de "sacrificiu", pentru declansarea anticipatelor, sau sa lase altcuiva aceasta onoare. In acest caz, insa, el ar fi nevoit sa ramina prim-ministru interimar si sa gestioneze treburile tarii, printre care si inundatiile. Pentru functia de premier interimar au fost pronuntate trei nume: Mona Musca, Gheorghe Flutur si Tariceanu insusi.

Conform unei surse din PNL, premierul ar fi inclinat sa-l propuna pe Flutur, legaturile acestuia cu agricultura, domeniu afectat de inundatii, reprezentind un atu in activitatea de coordonare a "bataliei" cu apele. Cit despre premierul de sacrificiu, daca Tariceanu nu vrea sa primeasca vot de respingere in Parlament, numele lui Bogdan Olteanu este vehiculat pentru functia de ministru desemnat. Cum totul trebuie facut in parteneriat cu PD, ecuatia este complicata de faptul ca democratii nu il vor pe Bogdan Olteanu in fruntea respectivei echipe, nici macar de forma, cu argumentul ca nu are o imagine de prim-ministru. PD il vede mai degraba pe Flutur in acest rol.

Stolojan revine in carti

Desi Basescu i-a promis lui Tariceanu ca va ramine premier dupa anticipate, Cotroceniul mai are si alta varianta. Aceasta poarta numele de Theodor Stolojan, este consilier prezidential si membru al PNL . In prezent, cauza lui Theodor Stolojan in fruntea unui viitor guvern al Aliantei dupa alegerile anticipate este sustinuta si de PD. Mai multi dintre vicepresedintii democrati spun si ca el va candida pentru Parlament pe primul loc pe listele pentru Senat ale Aliantei la Bucuresti.

Cotroceniul nu vrea insa sa forteze mina PNL si sa tensioneze relatiile din Alianta, mai ales ca Delegatia Permanenta a liberalilor si-a afirmat sustinerea pentru Tariceanu in fruntea guvernului de dupa alegeri. Ca urmare, liberalii insisi trebuie sa-si schimbe optiunea si sa-l tradeze pe Tariceanu "din interior".

Stoica iese la atac

Inceputul deja a fost facut. Celalalt fost presedinte liberal, Valeriu Stoica, a iesit ieri la rampa. El a spus ca Stolojan ar trebui sa-i ia locul lui Tariceanu dupa ce acesta se va sacrifica pina la capat, gestionind inundatiile. "Absenta unei strategii coerente din partea premierului si a guvernului, in aceasta perioada, afecteaza grav imaginea PNL", a declarat Stoica pentru Mediafax. Stoica propune ca, dupa retragerea apelor, "formula guvernamentala sa fie consolidata prin venirea lui Stolojan".

Stoica nu il vede insa si in fruntea PNL, desi spune ca Tariceanu si-a asumat, la preluarea mandatului dat de congresul din februarie, responsabilitatea de a ridica PNL, iar acum "trebuie sa raspunda, trebuie sa suporte consecintele". In aceeasi logica pare sa se inscrie si o alta varianta de lucru prezentata de lideri democrati. Aceea ca scopul pe termen lung este acela de fuziune a PNL cu PD pentru crearea unei majoritati prezidentiale de orientare populara, afiliata PPE, avindu-l pe Stolojan presedinte. Daca PNL se va opune in continuare Stoica va pleca in PD impreuna cu adeptii sai.

PNL se teme de Basescu si Stolojan

Conform unor surse din PNL, unii dintre liberali se tem de un scenariu ce ar putea aparea pe parcursul procedurilor privind anticipatele, motiv pentru care nu vor propune un premier de "sacrificiu" agreat de Opozitie. Ei cred ca un Cabinet Flutur sau Musca ar putea trece in Parlament cu voturile PSD, PC, UDMR, Minoritati, independenti si ar putea deveni guvern stabil ca urmare a "sugestiilor" venite de la Cotroceni. Acest guvern ar "trai" pina in noiembrie, dupa care, pretextind ca Raportul de Tara nu este pozitiv, Traian Basescu, l-ar desemna pe Stolojan drept premier al unui guvern de tehnocrati. Aceste temeri arata limpede care este starea de spirit din PNL: neincredere in aliatii sai - PD - si in presedintele Basescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.