Basescu: Atitudinea premierului este justificata

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca atitudinea premierului Calin Popescu Tariceanu de a-si mentine decizia privind demisia este justificata, intrucat in Parlament nu s-a gasit o formula pentru promovarea articolelor din Legea justitiei necesare pentru "o reformare profunda a justitiei". "In aceste conditii, presedintele Romaniei considera ca atitudinea premierului Calin Popescu Tariceanu este justificata, avand in vedere angajamentul politic de a face institutiile statului sa functioneze, justitia fiind o putere fundamentala in stat", se arata intr-un comunicat remis aseara de Biroul de presa al Presedintiei.

PNL: Gestul premierului, singura pozitie corecta si valabila

Decizia premierului de a-si mentine demisia este singura pozitie corecta si valabila in acest moment, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu, dupa ce seful Guvernului anuntase ca isi mentine decizia de a demisiona. El a explicat ca demisia premierului este motivata de faptul ca raportul Comisiilor juridice privind legile justitiei "a iesit prost".

Deputatul liberal a precizat ca, potrivit deciziei premierului, acesta isi va anunta demisia luni seara si ca, in aceste conditii, alegerile anticipate reprezinta unica solutie. "Speram ca UDMR ne va sustine, Uniunea avand deja o decizie luata in acest sens. Partidul Conservator a avut o pozitie oscilanta insa vom mai discuta zilele urmatoare cu reprezentantii acestei formatiuni politice", a conchis Nicolaescu.

Geoana: Actul lui Tariceanu, motivat de onoare sau de presiuni politice

"Domnul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu este, practic, victima unui scenariu la care a fost probabil doar partas, si nu initiator, el a fost lasat in ofsaid de partenerii sai de coalitie si, probabil, din motive de onoare sau de presiune politica, a decis sa faca acest gest intr-un moment in care, practic, reputatia domniei sale si, probabil, si credibilitatea PNL au fost grav afectate, in principal, de partenerii de coalitie", a declarat Geoana. Totodata, liderul PSD a opinat ca aceia care incearca sa provoace o criza politica artificiala, inclusiv anticipate, intr-un moment in care tara se confrunta cu inundatii si probleme grave, "nu numai ca merg impotriva curentului", dar merg "impotriva torentului opiniei publice".

Iliescu: Demisia premierului - de inteles, pentru ca a iesit sifonat

"Este o decizie personala a dlui Tariceanu. Pe plan personal poate fi si inteles, pentru ca el a iesit putin mai sifonat din toata aceasta afacere. La inceput a fost omul cu o abordare rationala a lucrurilor: si in ceea ce priveste alegerile anticipate el considera ca nu exista motivatii obiective pentru asa ceva, si in legatura cu hotararea Curtii Constitutionale a avut o reactie pertinenta, ca dupa aceea sa fie pus intr-o situatie neplacuta, incomoda", a afirmat Ion Iliescu.

"Daca ar fi avut mai multa verticalitate, nu ar fi oscilat atat de mult, ca asta l-a pus intr-o situatie neplacuta - oscilatiile proprii in legatura cu problema guvernarii, asumarea raspunderii guvernarii si abordarea problemei alegerilor anticipate", a adaugat Iliescu. El a mai spus ca demisia il priveste pe Tariceanu si ca aceasta nu inseamna alegeri anticipate. Iliescu a mai afirmat ca nu trebuie conectate demisia premierului si alegerile anticipate.

Liderul deputatilor PD: Alianta a discutat "miscarile" pentru anticipate

Liderul deputatilor PD Cristian Radulescu a declarat ca, in cadrul Aliantei PNL-PD, s-au discutat "miscarile" care trebuie facute pentru declansarea alegerilor anticipate, acestea fiind imperios necesare, deoarece in actualul Parlament nu se mai pot degaja "formule majoritare sanatoase". "Exista lucruri discutate in eventualitatea ca domnul Tariceanu isi va da demisia - lucru anuntat acum o saptamana.

Cand dansul va pune aceasta in opera, nu ne putem aduna chiar in acel moment sa vedem ce etape trebuie urmate. Trebuie sa gandim cateva miscari inainte", a declarat Cristian Radulescu. El a adaugat ca aceste lucruri au fost discutate in cadrul Aliantei. Intrebat daca a fost gasita o solutie si pentru varianta in care Calin Popescu Tariceanu nu va demisiona, deputatul PD a spus ca au fost luate in calcul toate variantele.

Verestoy Attilla: Anticipatele nu reprezinta ultima si singura solutie

Senatorul UDMR Verestoy Attilla a declarat ca nu este pentru prima data cand premierul Calin Popescu Tariceanu anunta ca va demisiona, iar Uniunea considera ca alegerile anticipate nu reprezinta ultima si singura solutie in acest moment. Intrebat daca se asteapta ca premierul sa se razgandeasca in privinta demisiei, Verestoy Attilla a raspuns: "Nu. Ma astept sa gasim o formulare de guvernare care sa satisfaca atat exigenta de a reprezenta aceasta alianta, cat si exigenta de a continua reforma". Senatorul UDMR a mai spus ca Uniunea este in prezent intr-o coalitie care nu s-a destramat, raspunzand unei intrebari referitoare la posibilitatea ca UDMR sa se alieze cu PSD in vederea alegerilor anticipate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.