Comisiile reunite de buget-finante au adoptat vineri al doilea amendament la legea bugetului de stat pe anul 2010, ca propunere a PNL si PSD. Acesta se refera la modul de alocare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor catre administratiile publice si cresterea puterii de decizie a consiliilor judetene.

Deputatii si senatorii din Comisia de buget-finante au reusit sa discute doar cinci amendamente din totalul de peste 6.000.

Amendamentul propus de senatorul PNL Dan Radu Rusanu si presedintele comisiei de buget din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a fost votat in comisie cu 22 de voturi pentru, 13 impotriva si cinci abtineri, intre cei din urma numarandu-se udemeristii.

Astfel, amedamentul PSD si PNL acorda puteri sporite in repartizarea fondurilor la nivel local consiliilor judetene prin hotarari adoptate cu votul a doua treimi din numarul consilierilor, prin modificarea literei d) a articolului 4 din Legea bugetului de stat pe anul 2010. "Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale aprobate prin legea bugetului de stat si din cota de 22% prevazuta la art. 32 din aceeasi lege, o cota de 27% se aloca bugetului propriu al judetului, iar diferenta se repartizeaza pe bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor astfel: a. 70% din suma se repartizeaza in doua etape prin decizia directorul directiei generale a finantelor publice judetene in functie de urmatoarele criterii: populatie, suprafata si capacitatea financiara a unitatilor administrativ teritoriale b. 30% din suma se repartizeaza prin hotarare a Consiliului Judetean cu votul a doua treimi din numarul consilierilor in functie pentru sustinere programelor de dezvoltare locala, pentru sustinerea proiectelor de infrastructura, care necesita cofinantare locala, precum si pentru finantarea unor cheltuieli curente", precizeaza amendamentul. Forma initiala prevede repartizarea sumelor de catre consilii judetene in cuantum de 20%, iar 80% prin decizia directorului finantelor publice, fara ca aceasta sa se refere si la cheltuielile curente ale autoritatilor publice locale.

Deputatii si senatorii din Comisia de buget-finante reusisera sa discute in prima parte a zilei de vineri doar cinci amendamente din totalul de peste 6.000, cea mai mare parte a sedintei fiind ocupata de dispute si interventii pe procedura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.